Dušan Dermota (s pladnjem krofov v rokah) se je na pustni torek pomešal med naročnike Gorenjskega glasa, ki so prišli na krof in kavo. / Foto: Tina Dokl

Orehkovi krofi za naročnike

V Pekarstvu Orehek so za »pusta hrusta« ročno izdelali in ocvrli petdeset tisoč krofov, od tega petsto tudi za naročnike Gorenjskega glasa.

Kranj – Lastnik Pekarstva Orehek Dušan Dermota se je velik del svoje poklicne poti ukvarjal z elektriko in računalništvom, in čeprav je bil v svojem poslu uspešen, je bilo v njem toliko »kockarja«, da se je na prijateljevo pobudo leta 1993 podal še v podjetniške vode. Odločil se je, da se bo začel ukvarjati s proizvodnjo pekovskih izdelkov, njegov cilj je bil odpreti verigo pekarn. Danes v 16 pekarnah od Ljubljane do Tržiča skupaj z lastno proizvodnjo zaposluje okoli 80 ljudi. Prvo pekarno je leta 1993 odprl »na Placu« v Škofji Loki, kjer jo najdete še danes. Prvo proizvodnjo, ki je bila večinoma strojna in se je izvajala na modernih avtomatskih napravah, ter slaščičarno, obe sta bili takrat pri tovarni Planika v Kranju, je leta 2004 popolnoma uničil požar. Podjetje je utrpelo veliko gmotno škodo, ki je je bilo za okoli štiri milijone evrov in bi za marsikaterega podjetnika pomenila konec njegove zgodbe. Toda Dušan Dermota zase pravi, da je bil vedno trmast, in tako se je čez nekaj let vrnil dobesedno kot feniks iz pepela. Prvo roko pomoči so mu ponudili v Mercatorju, s katerim se je leta 2009 dogovoril za odkup prve linije izdelkov. In ker prisegajo na kakovost vsega, kar delajo, se jim je pogum obrestoval.

Pekarstvo Orehek je družinsko podjetje, v katerem je sedaj na čelu sin Sašo. Proizvodnjo so preselili v Medvode, kjer vse izdelke pripravljajo ročno, saj po Dušanovih besedah le roke testu vdahnejo pravo mehkobo. Delo v proizvodnji poteka na tri izmene in tako peki 24 ur na dan skrbijo za vedno sveže izdelke. Ponudbo prilagajajo povpraševanju in prehranskim trendom ter uporabljajo le kakovostne sestavine, ki se jim ne odrečejo niti, če je nabavna cena višja. Kljub temu njihovi izdelki niso dražji, saj se tudi s ceno prilagajajo trgu. Čeprav imajo krofe v ponudbi vsakodnevno, so jih za »pusta hrusta« ročno izdelali in ocvrli 50.000, od katerih so jih petsto prine­sli na Gorenjski glas, da so se z njimi posladkali tudi naši naročniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 9. december 2011 / 07:00

Lepa soseda je Korošica

Na simpatičnem izboru za najlepšo sosedo je letos zmagala najstarejša finalistka, brhka sedemindvajsetletnica Teja Britovšek z Raven na Koroškem.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 7. avgust 2012 / 07:00

Klasični koncerti na Ledinah so se ´prijeli`

Kranj - Koncert klasične glasbe, ki ga je novi oskrbnik Kranjske koče na Ledinah Franc Beguš ob sodelovanju PD Kranj in vrhunskih glasbenikov prvič pripravil ob začetku letošnje poletne pl...

Zanimivosti / torek, 7. avgust 2012 / 07:00

Stoletnica na vrhu Vršiča

Tičarjev dom na Vršiču je posebna planinska koča - čeprav nosi ime planinska, je med njenimi obiskovalci še najmanj planincev. Večina gostov je turistov, ki se do nje pripeljejo bodisi z avtomobilom b...

Šport / torek, 7. avgust 2012 / 07:00

Prvič na olimpijskih igrah

Plavalec Robert Žbogar s krstnim nastopom na olimpijskih igrah ni najbolj zadovoljen.

Gorenjska / torek, 7. avgust 2012 / 07:00

Storjen je bil greh zoper pravičnost

Frančiškanski pater Bogdan Knavs, doma v Mošnjah na Gorenjskem, je javno napisal, kaj misli o finančnih polomijah v Cerkvi. Pravi, da zaradi ljubezni do nje in zaradi prepričanja, da bomo vsi nekoč od...

Gospodarstvo / torek, 7. avgust 2012 / 07:00

Predstavili primere dobre prakse

Med primeri dobre prakse je tudi prenova "stoga" na kmetiji pri Petric v Studoru.