Šolska folklorna skupina Knofki / Foto: Tina Dokl

Folklora na ogledu

Folklorno društvo Šenčur s folklorno skupino in godčevskim sestavom, ki deluje že enajsto leto, vsako leto pripravi prireditev Šenčur folkloro na ogled postavi s skupinami, ki ohranjajo ljudsko izročilo v občini Šenčur.

Poleg folklorne skupine Folklornega dr­uštva Šenčur so se predstavile še šolska folklorna skupina Knofki, Trbojske ljudske pevke, Ljudski pevci Hiša čez cesto in godčevski sestav v Folklornem društvu Šenčur – Trio z Joži. »Nekateri me sprašujejo, zakaj tudi pevci in godci. Oznaka folklorna izhaja iz besede folklore, ''folk'' pomeni ljudstvo, ''lore'' pa spoznavati. Folklora torej pomeni spoznavati ljudstvo, svojo preteklost, kjer imamo bogato tradicijo v ljudskem petju, ljudskem godčevstvu, plesnega izročila in oblačilne podobe,« je pojasnil strokovni vodja Aleksander S. Zupan.

V večer nas je pospremila folklorna skupina Folklornega društva Šenčur s postavitvijo Po Šenčurju gor in dol. Sledile so Trbojske ljudske pevke, ki v starih pesmaricah iščejo že skorajda pozabljene pesmi ali tiste, ki niso več moderne, in jih znova obujajo. Tokrat so program sestavile iz manj znanih pesmi Bleda luna, Deklica in roža, Kaj si mela in Pa ta jutranja zarja. Med šenčurskimi plesalkami in plesalci je nekaj godcev, ki se predstavljajo na prireditvah pod imenom Trio z Joži. Jožica Rekar piska na bršljanov list, na frajtonarici jo spremlja Jožef Rekar, lončeni bas igra Franci Erjavec, na dodelan »ribežen« pa Jože Simonič. Predstavili so se z Venčkom narodnih, Pred mojo kajžo in Le sekaj, sekaj smrečico. Šolska folklorna skupina Knofki deluje v okviru interesne dejavnosti na Osnovni šoli Šenčur, Podružnični šoli Olševek, pod mentorstvom Janje Jagodic. Obiskujejo jo učenci od prvega do petega razreda. Želijo osvežiti spomine na stare čase, na otroške igre in na skoraj pozabljene običaje. Uprizorili so ples Mat' potico pečejo, nadaljevali z igro A je kruh že pečen?, za konec pa odplesali še plesa Požugana in Rašpla. S Harmoniko jih je spremljal Miha Šimenec. Ljudski pevci prihajajo iz Hiše čez cesto na Miljah, kjer potekajo večeri ljudskega petja. Skupna dvanajstih glasov, šest ženskih in šest moških, je navdušila s pesmimi Dekle daj mi rož rdečih, S'noč pa dav je slanca padla, Dekle na vrtu in Na Viču. Z zadnjo točko so obiskovalce še enkrat počastili folklorniki domačega društva. Uprizorili so Kontra ples ob spremljavi Jožeta Ješeta z diatonično harmoniko. Čisto za konec pa so vsi zbrani nastopajoči na odru zapeli pesem Prav lepa je šenčurska fara.

Naslednja večja folklorna prireditev bo v Šenčurju 29. maja, in sicer Mednarodni folklorni festival Alpe Adria 2020, kjer bodo nastopile folklorne skupine iz Italije, Avstrije in Hrvaške ter domača folklorna skupina. Še prej pa se bo z zanimivo točko folklorna skupina FD Šenčur predstavila na Maroltovem srečanju folklornih skupin v Cerkljah, ki bo potekalo 8. marca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. april 2021 / 10:50

Zlate Andersenove pravljice

»Andersenovi romani in gledališke igre so potonili v pozabo, njegove pravljice pa nas kot rosno sveže cvetlice še vedno očarajo in nam imajo kaj povedati. V čem je njihova čarovnija? Z občutkom za...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 23. februar 2020 / 22:34

Koronavirus blizu naše meje

Italijanski mediji poročajo že o več kot 150 primerih okužb z novim koronavirusom. V Sloveniji do zdaj še nimamo potrjenega primera okužbe, vendar infektologinja Tatjana Lejko Zupanc meni, da skoraj n...

Šenčur / nedelja, 23. februar 2020 / 18:33

Blagneče hiše (še) ne bodo porušili

Zavod za varstvo kulturne dediščine dal negativno mnenje glede rušenja preostanka Blagneče hiše. Medgeneracijski center v prizidku bodo vendarle dali v uporabo.

Škofja Loka / nedelja, 23. februar 2020 / 18:32

Pravilen izračun minimalne plače

Škofja Loka – Sindikat za zasebno varovanje prihodnji teden vabi na skupna srečanja, na katerih bodo predstavili pravilen obračun minimalne plače. Na Gorenjskem bo srečanje v sredo, 26. februarja,...

Radovljica / nedelja, 23. februar 2020 / 18:30

Četrt stoletja Društva hospic

Gorenjski odbor Društva hospic ob obletnici pripravlja sklop predavanj; v sredo je predsednica društva Renata Jakob Roban v radovljiški knjižnici gostila patra Karla Gržana.

Kultura / nedelja, 23. februar 2020 / 16:11

Gal o koncu otroštva

V Mergentalerjevi ulični galeriji se predstavlja vsestranski ustvarjalec Gal Grobovšek s kolažem Konec otroštva.