Janja Bučić in Jernej Rac

Vino in hrana na Goriškem

Najprej so v Hitovem Hotelu Lipa v Šempetru pri Gorici slovesno predstavili novi bistro Lipa, obenem pa opomnili na Festival vin in in kulinarike, ki ga je ponovno gostil novogoriški hotel Park in je prijetno popestril utrip Nove Gorice. Z njim so na Goriškem odprli sezono vinsko-kulinaričnih prireditev.

V Hitovem Hotelu Lipa v Šempetru pri Gorici, ki je nedavno prejel certifikat Zeleni ključ, so trajnostno delovanje in odgovornost do okolja razširili tudi na kulinarične vsebine. Nastal je nov, sodoben prostor za druženja ob lokalnih jedeh – bistro Lipa. Odprli so ga januarja in na simpatičnem dogodku ob odprtju smo se družili tudi s predstavnicami Društva žena in deklet Šempeter. Odprtje pa so popestrili s kulturnim programom in lokalnimi kulinaričnimi dobrotami. Društvo je predstavilo tudi nekaj zanimivosti iz lokalnega izročila, kot so noše, ki so jih nosili Šempetrke in Šempetrci v 19. stoletju. Okušali smo še nekatere dobrote, ki so sedaj v bistroju stalnica jedilnega lista, kjer poleg modernih jedi najdemo tudi frtaljo in šempetrske štruklje, pripravljene po starih receptih, ki so jih ohranile šempetrske žene.

So pa na samem dogodku spomnili na šesti Festival vin in kulinarike Park Wine Stars ali Parkovih vinskih zvezd, ki ga je gostil ravno tako Hitov hotel, novogoriški Park – tradicionalno, in sicer zimsko različico festivala. Med obiskovalci smo opazili več Gorenjcev, med sedmimi Hitovimi kuharji iz vse Slovenije pa sta gorenjske barve zastopala Kranjskogorčana Janja Bučić (Hotel Korona) in Boštjan Kovačič (Hit Alpinea). Janji je pomagal tudi že prepoznavni obraz med kuharji Jernej Rac. Tudi na čelu Hita je Gorenjec: predsednik uprave družbe Hit Tomaž Repinc namreč prihaja iz Lesc.

Na festivalu se je poleg kuharjev predstavilo 22 pridelovalcev vina iz Vipavske doline, Brd, Krasa in slovenske Istre; pospremila ga je izbrana glasba, začinila pa posebna plesno-akrobatska točka. Nastopila sta džezovski Trio Šepetavec in Duo Kamikazete, dekleti, ki plešeta ob drogu in smo ju lahko spremljali v oddaji Slovenija ima talent, preizkusili pa sta se tudi na odru hrvaškega Supertalenta. Festival je popestril še poseben izziv: prepoznavanje sortnih značilnosti »skritega vina« s pomočjo Parkovega sommeliera Mitje Piska, organizatorji pa so bili z mislimi že pri poletni različici festivala vinskih zvezd, kjer je množica obiskovalcev vsakič regijsko bolj pisana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 22. december 2009 / 07:00

Letopis Gorenjska 2009 - gorenjske občine

Letopis Gorenjska 2009 - gorenjske občine, 22. december 2009, št. 4

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. oktober 2014 / 13:29

Kandidat za abrahama

V ponedeljek je petdeseti rojstni dan praznoval Srečo Ropret iz Velesovega. Prijatelji in sorodniki so poskrbeli za pester uvod v praznovanje že nekaj dni pred rojstnim dnem, glede na napoved pa se bo...

Razvedrilo / četrtek, 9. oktober 2014 / 13:24

Metal med vodami

Medvoški Klub Jedro je v petek na udaren način odprl vrata v jesensko sezono koncertno-družabnega dogajanja.

Zanimivosti / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:50

Prelestna gospodična datura

Justina in Stane Kern tudi v oktobrskih jesenskih dneh uživata ob pogledu na domači vrt, za katerega že leta skrbita z ljubeznijo. Narava jima to s hvaležnostjo vrača.

Mularija / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:47

Naših 123 let

V Podružnični šoli Podljubelj so praznovali 123 let šole v kraju. In veste, kaj je bilo nekoč in velja še danes? Najbolj prijazne besede na svetu, kot so prosim, hvala, dober dan, nasvidenje ...

Nasveti / četrtek, 9. oktober 2014 / 11:44

Kdo nas uči biti srečen?

V zadnjem prispevku smo zapisali, da je naša najosnovnejša pravica, da smo veseli in radostni, in da nas ljudje kar čudno gledajo, ko jim pripovedujemo o notranjem veselju. Vsi si želimo biti srečn...