Avokadov namaz in bombete

Avokado je eden izmed tistih eksotičnih sadežev, ki se od preostalega sadja razlikuje po visoki vsebnosti maščob in bi mu lahko rekli kar rastlinsko maslo. Omeniti je treba, da so te maščobe izjemno koristne za telo, saj med drugim uravnavajo nivo holesterola v krvi, krepijo imunski sistem in pozitivno delujejo na srce in ožilje. In ne samo zaradi teh pozitivnih lastnosti, tudi zaradi samega okusa se ga nam »izplača« privoščiti. Če dodamo še doma pečene polnozrnate bombete, zagotovo ne moremo zgrešiti.

Za pripravo avokadovega namaza potrebujemo: 1 zrel avokado, 2 žlici limoninega soka, 1 strok česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in ga olupimo oz. izdolbemo meso iz lupine. Meso avokada s pomočjo vilic zmečkamo v gladko zmes. Dodamo na drobno narezan česen, sok limone, olivno olje ter ščep soli in popra. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Če želimo povsem gladko teksturo, vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Namaz ponudimo zraven kruha, lahko pa ga uporabimo tudi kot dodatek k solati in testeninam. V zaprti posodici ga v hladilniku lahko hranimo več dni.

Za pripravo polnozrnatih bombet potrebujemo: 300 g polnozrnate moke, 200 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 3 dl mlačne vode, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja, 1 pest semen.

Kvas nadrobimo v skodelico, potresemo s sladkorjem in žličko moke ter prelijemo z mlačno vodo. Pustimo vzhajati 10 minut. Skupaj zmešamo polnozrnato in navadno pšenično moko ter na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo s soljo, v samo jamico pa prilijemo vzhajan kvas, olje in preostalo vodo. Vse skupaj zgnetemo v testo in dobro pregnetemo. Pustimo vzhajati 1 uro. Vzhajano testo razdelimo na manjše dele ter iz njih oblikujemo bombete. Po vrhu premažemo z vodo ter potresemo s semeni. Na pekaču jih pustimo vzhajati še 30 minut. Pečemo jih v pečici, segreti na 200 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 16. julij 2010 / 07:00

Med najboljšimi tudi Maruša Vadnov

Pri splošni maturi je najvišje število možnih točk letos doseglo 18 dijakov, med njimi tudi dijakinja kranjske gimnazije Maruša Vadnov.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 26. december 2023 / 23:01

Zato, ke mi ne dopade

S temi besedami se Micka v uvodu predstave Županova Micka upira prigovarjanju očeta in župana Jaka, naj vendarle vzame Anžeta za moža. V torek je polna dvorana Prešernovega gledališča pozd...

Kronika / torek, 26. december 2023 / 22:59

Uporabljal ponarejeno vozniško dovoljenje

Kranj – Policisti Policijske postaje za izravnale ukrepe Kranj so v torek okoli poldneva na gorenjski avtocesti kontrolirali 28-letnega voznika avtomobila, državljana Sirije s prebivališčem v Nemči...

Slovenija / torek, 26. december 2023 / 22:56

Praznik v Kanalski dolini

Nedelja, 17. decembra, je bila za Slovence v Kanalski dolini v Italiji praznični dan. Sredi popoldneva je Slovensko kulturno središče Planika v dvorani v Ukvah predstavilo tri nove knjige, v kateri...

Kultura / torek, 26. december 2023 / 22:51

Zgodba o sožitju med sosedoma

Na dvorišču ni ograje je knjiga Ferija Lainščka, ki je pred nedavnim izšla pri radovljiški založbi Didakta. Najmlajšim, zagotovo pa tudi tistim, ki jim knjigo berejo, sporoča, da se sosedje bolje razu...

Zanimivosti / torek, 26. december 2023 / 22:45

Starodobni šarmer

Starodobni šarmer na dveh kolesih je nekdaj še vijugal po naših cestah, dandanes pa je prava paša za oči nostalgičnega čara. Le kaj si bodo o motorističnem starcu mislile generacije, ki za zdaj še...