Izreden pomen vitamina D

V maščobi topen vitamin D je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti.

Njegova vloga pri ohranjanju zdravih, močnih kosti je že dolgo znana in dobro raziskana. Vitamin D je odgovoren za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi v točno določeni koncentraciji. Le-ta omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Če je v prehrani dovolj kalcija, bo vitamin D omogočil, da se bo iz tankega črevesja vsrkalo ravno toliko kalcija, kot ga potrebujemo. V primeru, da ne užijemo dovolj kalcija ali da v telesu ni dovolj vitamina D, se bo kalcij izplavil iz kosti in kosti bodo postale krhke, razvila se bo osteoporoza.

 

Najpomembnejša nevarnost osteoporoze so padci, ki vodijo v osteoporozne zlome. Vitamin D preprečuje sarkopenijo, to je izgubo mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo, kadar se pri padcu skušamo ujeti. Tako vitamin D preprečuje padce in posledično zlome.

 

Danes je znan pomen vitamina D tudi pri številnih drugih bolezni. Vitamin D ima pomemben vpliv na imunski sistem. Zadostne količine vitamina D so najboljša zaščita pred razvojem gripe. Nekateri znanstveniki poudarjajo, da nas vitamin D v zadostni koncentraciji ščiti pred gripo enako kot cepivo. Dovolj vitamina D zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni, kot so multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa I in revmatoidni artritis.

 

Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki imajo dovolj vitamina D, redkeje zbolijo za nekaterimi oblikami raka, kot je rak debelega črevesja, dojke, prostate in druge oblike raka.

 

Tudi za zdravje srčno-žilnega sistema je vitamin D pomemben. Dokazano pomaga uravnavati krvni tlak. Danes potekajo študije, ki dokazujejo pomen vitamina D pri zmanjševanju depresije.

 

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom UVB sončnih žarkov. V našem zmerno toplem pasu nastaja dovolj vitamina D le od marca do oktobra. Če imate v tem obdobju izpostavljene soncu roke in obraz med enajsto uro dopoldne in četrto uro popoldne trikrat na teden po petnajst minut, bo nastalo dovolj vitamina D. Toda pozor, koža ne sme biti namazana z zaščitnim faktorjem. Zaradi nevarnosti razvoja kožnega raka pa nas dermatologi opozarjajo, naj se izogibamo soncu v teh urah. S prehrano praktično ne moremo dobiti dovolj vitamina D. Največ ga najdemo v mastnih ribah severnih morij, nekaj ga je v jajčnem rumenjaku. Vendar pa bi za primeren vnos vitamina D morali dnevno pojesti velik kos lososa, kar je praktično neizvedljivo. Tako so za vitamin D najpomembnejši prehranski dodatki.

 

In koliko vitamina D potrebujemo? Za zaščito kosti potrebujemo 800-1000 mednarodnih enot D vitamina na dan, kar ustreza 20-25 mcg vitamina D. Za dobro delovanje imunskega sistema, zmanjševanja raka in drugih bolezni pa svetujemo vnos 2000 mednarodnih enot na dan. Lahko ga uživamo vsakodnevno ali enkrat na teden v sedemkratni dnevni količini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 28. maj 2017 / 15:32

Kadar je najpomembnejši adut mladost

Danes popoldne nogometaše kranjskega Triglava čaka zadnja tekma v tej sezoni. Lahko bi bila napeta, ker bi se borili za čim boljšo uvrstitev, lahko tudi zgolj formalna in skorajda nezanimi...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. december 2010 / 07:00

Izreden pomen vitamina D

V maščobi topen vitamin D je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti.

GG Plus / torek, 14. december 2010 / 07:00

Skrb za zdravje prostate

Združenje urologov Slovenije (ZUS) je pripravilo akcijo ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate, ki jo bodo do maja 2011 izvedli po različnih krajih Slovenije. Po podatkih ZUS-a je pri nas stopnj...

Zanimivosti / torek, 14. december 2010 / 07:00

Skrb za varnost v gorah

Kranj - Minulo soboto je bila v Celju izredna skupščina Planinske zveze Slovenije. Delegati iz 132 društev so sprejeli vsebinski program dela predsedstva PZS, program dela komisi...

Kranjska Gora / torek, 14. december 2010 / 07:00

Nove spodbude za turizem

Mojstrana - Mojstrana je letos poleti z novim planinskim muzejem dobila tudi novo spodbudo za razvoj turizma. A če želi kraj izkoristiti prednost, ki jo ima z edinim tovrstnim mu...

Žirovnica / torek, 14. december 2010 / 07:00

Največ za novo občinsko stavbo

V proračunu občine Žirovnica za prihodnje leto je največ denarja namenjenega za gradnjo nove večnamenske stavbe na Breznici, zbirnega centra in kanalizacije.