Testenine niso nikoli dolgočasne

Pridejo dnevi, ko nimamo volje do ničesar, kaj šele do kuhanja. S pripravo testenin v kombinaciji z mesno-zelenjavno omako ali s sirovo omako s piščancem si ne bomo naredili veliko dela, poleg tega pa bo še tako turoben dan postal takoj bolj pozitiven.

Za pripravo mesno-zelenjavne omake potrebujemo: pol kg mlete govedine, 1 čebulo, 1 korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 bučko, 3 stroke česna, sol in poper, 1 dl belega vina, 200 g pelatov, pol žličke suhega majarona, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Korenje, bučko in kolerabo narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da porjavi. Solimo in popramo ter dodamo preostalo zelenjavo. Vse skupaj malce prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta nekoliko izhlapi, primešamo pelate in začinimo z majaronom. Pokrijemo in kuhamo od 30 do 45 minut oz. toliko časa, da se omaka zgosti, meso pa postane mehko. Omako ponudimo k testeninam ali h kakšni drugi izbrani prilogi, kot sta riž ali polenta.

Nasvet: Omako pripravimo v večji količini in preostanek zamrznemo.

Za pripravo testenin s sirovo omako in piščancem potrebujemo: 500 g testenin, 300 g piščančjega fileja, 1 žlico gorčice, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, muškatni orešek, 1 žlico limoninega soka, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter premažemo z gorčico. Popečemo ga na olivnem olju. Pečene piščančje kocke umaknemo iz ponve ter vanjo narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se topljeni sirčki povsem raztopijo, omaka pa se zgosti. Začinimo s ščepcem muškatnega oreška in z žlico limoninega soka. V sirovo omako vrnemo pečenega piščanca ter vmešamo še kuhane in odcejene testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Bolnišnica nezakonito služila z eritropoetinom? Na okrožnem sodišču v Celju se je začelo sojenje generalnemu direktorju zavoda za zdravstveno zavarovanje dr. Samu Faki...

Objavljeno na isti dan


Medvode / sobota, 13. oktober 2007 / 07:00

Smlednik je po urejenosti srebrn

Odločitev evropske ocenjevalne komisije Entente Florale je znana. Smlednik je v kategoriji vasi prejel srebrno medaljo, kar je več, kot so Smlejci pričakovali.

Medvode / sobota, 13. oktober 2007 / 07:00

Kmetija, ki podira stereotipe

Redijo 140 glav govedi, od tega 80 krav molznic črno-bele pasme. Obdelujejo 60 hektarjev zemlje in vendar si štiričlanska družina zna privoščiti tudi dopust.

Slovenija / sobota, 13. oktober 2007 / 07:00

Z zbranim denarjem na izlet

Na zadnjo septembrsko nedeljo je bila na Katarini tradicionalna jesenska tržnica, na kateri so šolarji zbrali čez tisoč evrov za končni izlet. Veliko zanimanje za pohod po Poti suhih hrušk in kraških...

Medvode / sobota, 13. oktober 2007 / 07:00

Po Medvodah vozi mini avtobus

Od 17. septembra do konca leta bo po Medvodah poskusno vozil avtobus z 21 sedeži. Največ potnikov na postaji pri Centru starejših.

Medvode / sobota, 13. oktober 2007 / 07:00

Smledniški grad ima nov južni zid

Nadaljevali so z obnovo smledniškega Starega gradu. Do konca leta naj bi bil narejen idejni projekt za stolp, ki bo visok okoli 33 metrov.