Gregor Jelnikar, Jure Kralj, Jon Zupan

Na mladih svet stoji

Vila Podvin v Mošnjah je ponovno gostila zanimiv kulinarični večer. Glavne kuhalnice so tokrat zaupali mladim in perspektivnim kuharjem. Dogodek so poimenovali 3 Chefs Juniors oziroma trije mladi kuharski mojstri, pritegnil pa je veliko pozornosti, zato gostov ni manjkalo.

Večer treh mladih kulinaričnih umetnikov je v Mošnje privabil lepo število gostov. Mentorji mladih kuharjev, trije kuharski mojstri Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, so tokrat sedeli med gosti in okušali jedi svojih varovancev. Med publiko smo med drugimi srečali tudi cenjenega kuharskega mojstra Andreja Kuharja, ki je bil nekoč tudi sam v mentorski vlogi.

Zanimivo je, da trenutno kar precej znanih in dobrih slovenskih kuharskih imen izhaja prav iz Gorenjske. Vsi trije – Štefelin, Volčič in Jagodic – so Gorenjci, bolj že ne bi mogli biti. Je pa res, da v domači regiji sedaj ustvarja samo prvi, druga dva pa je pot vodila v slovensko prestolnico. In tudi po kuhinji se fantje razlikujejo. Vsak ima svoj podpis na kulinaričnem zemljevidu Slovenije.

Kot mentorji so nam zaupali, da so svojim varovancem pustili proste roke pri kreiranju jedi, so jim pa, če je bilo treba, svetovali. Seveda so tudi okušali končne izdelke.

Gregor Jelnikar je star 27 let in je doma iz Litije. V Binetovem Monstera bistroju je že dve leti. Ta večer sta bili njegovi hladna predjed in sladica. Jure Kralj prihaja iz ljubljanskega Strelca, kjer je glavna kuhalnica Igor Jagodic. Štiriindvajsetletnik je doma iz Zbilj, tokrat pa se je predstavil s hladno in toplo predjedjo. Domačemu Jonu Zupanu, ki je bil najstarejši v trojici, s Štefelinom pa kuha že od samega začetka, so zaupali toplo predjed in glavno jed.

Na šesthodnem meniju so se znašli kvarnerski škamp, goveji jezik, postrv, romb, testenine, buča, jajčevec, mavrah, koleraba, medenjak, kaki in med drugim celo plankton.

Vinsko spremljavo so tokrat zaupali Matjažu Frešerju. Sicer so ga napovedali kot mladega vinarja, kar glede na starost Matjaž je, vendar je njegova vinska duša starejša in tudi izkušenj v vinogradu mu ne manjka. Prihaja z Ritoznoja – in kdor ga pozna, je že pil njegov modri pinot Markus, okušal ritoznojčana in prisluhnil zgodbi o Ritoznoju in istoimenskemu vinu. Matjaž vino ritoznojčan predstavlja ljubiteljem žlahtne kapljice v novi, modernejši preobleki. Gostje pa so lahko ob jedeh okušali še njegova druga, predvsem bela vina – ter zaključili z rumenim muškatom letnik 2018 ob sladici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Zagotovitev nadomestnega semena

Rok za prijavo neporabljenih semen je 15. maj.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 1. julij 2007 / 07:00

Dom upokojencev ne more biti bolnišnica

Stanovalka Doma upokojencev je opozorila na nekaj problemov v domskem življenju.

Splošno / nedelja, 1. julij 2007 / 07:00

Mond na vrhu Šmarjetne

Na šestem turnirju za državno prvenstvo v taroku je na Šmarjetni nad Kranjem igralo 138 tarokistov iz vse Slovenije. Tarokisti Merkurja zadnja leta najboljši.

Splošno / nedelja, 1. julij 2007 / 07:00

Nova generacija odličnjakov

Letos je zaključilo šolanje v kranjskih osnovnih šolah 112 učenk in učencev, ki so bili vsa leta odlični.

Splošno / nedelja, 1. julij 2007 / 07:00

Meščanska poroka za "naj" par

V soboto, 16. junija, sta se poročila ­­­­Ana Cestnik in Peter Razboršek, ki ste ju v akciji Gorenjskega glasa in Zavoda za turizem Kranj izbrali bralci.

Kranj / nedelja, 1. julij 2007 / 07:00

Cestni režim je treba spremeniti

Na razdalji tristo metrov sta kar dve kritični točki; prva preti voznikom na koncu Delavskega mostu, druga v bližini farme Rešet je nevarna pešcem. Na Direkciji Republike Slovenije za ceste so bili sk...