Ogenj, ki je izbruhnil na skednju, se je bliskovito širil proti stanovanjskemu delu poslopja.

Zagorelo na skednju

V ponedeljek zvečer je v Mošnjah izbruhnil požar na gospodarskem poslopju in le hitri intervenciji okoli sto gasilcev gre zasluga, da se ni razširil na stanovanjski del objekta.

Mošnje – V ponedeljek malo po 21. uri je požar zajel gospodarsko poslopje v Mošnjah. »Po naključju ga je opazil domačin, ki je prihajal iz Podvina. Takoj je poklical na 112, nato mene in hitro opozoril družino, da se je umaknila iz hiše,« je povedal Dušan Jelovčan, poveljnik PGD Mošnje, ki je tudi vodil intervencijo. »Pred gasilskim domom sem bil že pred pozivom, dve minuti po pozivu so bili tu domači gasilci – k sreči smo gasilci sosedje kmetije, na kateri je zagorelo, svoje je k hitri intervenciji prispevalo tudi dejstvo, da je zagorelo zvečer, ko so bili gasilci doma, ne po službah,« je še razložil.

Domačim so se kmalu pridružili še gasilci okoliških gasilskih društev Mošnje, Brezje, Ljubno, Lesce, Radovljica in Begunje, ki so požar pogasili, prekopali seno in iz objekta rešili deset glav živine. Kot so sporočili policisti, je dežurni delavec elektro podjetja izklopil celotne Mošnje iz električnega omrežja, zimska služba komunalnega podjetja pa je zaradi nizkih temperatur posipala vozišče. Na intervenciji je skupno sodelovalo okoli sto gasilcev. Zaradi varnosti je na kraju ostala požarna straža.

Kriminalisti so pri ogledu kraja požara ugotovili, da je zagorelo pri dimniku, vgrajenem med stanovanjsko hišo in gospodarskim poslopjem. »Iz gospodarskega poslopja se je ogenj v nadaljevanju razširil še na del ostrešja stanovanjske hiše. Tuja krivda za požar je izključena. Na ostrešju in starejših pripomočkih za kmetijstvo je nastalo za nekaj deset tisoč evrov materialne škode,« so še ugotovili.

»Požar smo omejili dokaj hitro, ker smo se osredotočili na območje, kjer se stikata stanovanjski del objekta in gospodarski objekt. Obenem smo hitro reševali živino, ki smo jo proti jutru že vrnili v hlev, ki v požaru ni bil toliko poškodovan, da ne bi bil uporaben. Je pa skoraj popolnoma zgorel leseni skedenj z ostrešjem,« je povedal Dušan Jelovčan.

Gasilci so ob dveh ponoči zaključili delo in vzpostavili gasilsko stražo, zgodaj zjutraj hlevu zagotovili elektriko, da so lastniki lahko pomolzli živino, kasneje pa pomagali pri odvozu pogorelega materiala in sena ter dokončno pogasili vsa žarišča. Kot pravi Dušan Jelovčan, ki je tudi predsednik Krajevne skupnosti Mošnje, jih čaka še veliko dela, med drugim so morali čez ostanek ostrešja napeti folijo, da gospodarsko poslopje zaščitijo pred vremenskimi vplivi.

»Takih sosedov in gasilcev, kot jih imamo pri nas, ni nikjer na svetu!« pa je v sredo popoldan, še vedno v šoku po požaru, povedala Vida Janc, ki na kmetiji živi z možem Tonetom ter sinovoma Janezom in Matjažem. »Niti pomisliti ne smem, kaj bi se zgodilo, če bi zagorelo sredi noči, ko bi spali! Ko je sovaščan, ki je opazil požar, pozvonil pri vratih in rekel, da gori, sem spraševala, pri katerem sosedu. Nismo opazili, da je zagorelo pri nas, pa sva bila z možem še petnajst minut pred tem na skednju,« je povedala. Potem, pravi, se je vse dogajalo zelo hitro. »Prišli so gasilci in sosedje, ki so tudi pomagali. Takoj je bil tu čaj, voda, po koncu gašenja tudi pecivo, zadnja dva dni pa sosede prinašajo hrano, da jo postrežem vsem, ki so prišli pomagat. Zares sem vsem zelo hvaležna, tudi poveljniku Gasilske zveze Radovljica Janezu Koselju,« je povedala Vida Janc.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. april 2018 / 07:13

NLB Skupina ustvarila rekorden dobiček

Kranj – NLB Skupina je že četrto leto zapored povečala čisti dobiček, lani ga je ustvarila rekordnih 225,1 milijona evrov, kar je še enkrat več kot leto prej. Poleg matične banke so z dobičkom posl...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:22

Tomo in Bojana

Svetovni popotnik in borec za pravice, lahko bi se izrazili v pesniškem jeziku: ‘pozab­ljenih nad drugem koncu sveta', Tomo Križnar, je 26. avgusta dopolnil 60 let, v soboto pa dahnil usod...

Nasveti / četrtek, 11. september 2014 / 14:12

Astro kotiček

Predstavljam vam posamezne vedeževalske karte, vseh skupaj je 36. Vsaka karta nam lahko pove več različnih pomenov in nas usmerja k napovedi. Pomembna je seveda kombinacija kart, zato se b...

Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:11

Razvoj alternative

Od 12. do 20. septembra v kranjskem Trainstation Squatu pripravljajo kopico glasbeno-kulturnih dogodkov, izkupiček katerih bodo namenili odkupu in nadaljnji ureditvi prostorov na Kolodvorski.

Razvedrilo / četrtek, 11. september 2014 / 14:08

Niet v Vodicah

Vodice – V petek, 12. septembra, ob 20. uri bo v Kulturnem domu v Vodicah potekal tradicionalni, tokrat že četrti Rock festival, na katerem bodo med drugimi nastopile zasedbe Niet, Avven in ID.

Kronika / četrtek, 11. september 2014 / 14:07

Neuspešna vlomilca

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo zvečer na Mladinski ulici v Kranju prijeli Kranjčana, ki sta se namenila vlomiti v poslovni prostor. Eden od nepridipravov se je na kraj zločina pripeljal z...