Na delavnici izdelovanja adventnih venčkov v Liznjekovi domačiji

Vstopamo v adventni čas

Glavni simbol adventa je adventni venček in v teh dneh na različnih lokacijah poteka kar nekaj delavnic. Ena teh je bila v sredo v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori.

Kranjska Gora – Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem in konča na sveti večer. S prižigom prve sveče, letos bo to v nedeljo, prvega decembra, vstopamo v adventni čas. Njegov glavni simbol je adventni venček, v teh dneh poteka kar nekaj delavnic izdelovanja venčkov. Ena je bila v sredo v Liznjekovi domačiji v organizaciji Gornjesavskega muzeja Jesenice. »Že tradicionalno v tem času povabimo na delavnico izdelovanja adventnih venčkov. Poudarek je na naravnih materialih in tradiciji, dodamo pa jim, denimo s perlicami, pridih sodobnosti. Če venček sam narediš, je več vredno in še vtisneš mu pridih lastne ustvarjalnosti. Udeleženci se naučijo tudi spretnosti pletenja vej,« je povzela Natalija Štular, kustosinja pedagoginja v Gornjesavskem muzeju. Dodana vrednost delavnic je druženje, je poudarila Milena Černe, domačinka, ki pomaga pri izvedbi te in še drugih delavnic. V Liznjekovi domačiji bodo prihodnji teden še trije zanimivi dogodki. V sredo, 4. decembra, ob 17. uri bo za odrasle in otroke delavnica peke Miklavževih piškotov; oskrbnik domačije Silvo Mirtič bo zakuril krušno peč, iz katere bodo zadišali piškoti, porisani z novoletnimi motivi. V četrtek, 5. decembra, ob 17. uri bodo odprli fotografsko razstavo Motivi iz narave avtorja Lojzija Avsenika, v soboto, 7. decembra, ob 16. uri bo muzej skupaj z Ragorjem organiziral delavnico peke potice, ki jo bodo prav tako spekli v krušni peči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 29. februar 2020 / 10:59

Po Mariboru padla tudi Olimpija

Nogometaši Triglava so presenetili vodilno Olimpijo.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2015 / 15:01

Najbolj znan je bil »fitipaldi«

V Stebriščni dvorani Mestne hiše je na ogled več kot šestdeset Iskrinih telefonov iz zbirke nekdanjega iskraša Zvoneta Preseka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:56

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izde...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:53

Obramba bi izločila izvedenca

Na sojenju strojevodji Andreju Ponikvarju, obtoženemu povzročitve železniške nesreče na Jesenicah avgusta 2011, obramba zahteva izločitev sodnega izvedenca železniške stroke.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:29

Izginil golf

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo krajo osebnega avtomobila volkswagen golf TDI, srebrne barve, reg. št. LJ UV-082. Lastnik, ki je bil s tatvino oškodovan za nekaj tisoč evrov, ga pog...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:26

Študentje za podjetja manj zanimivi

V eŠtudentskem servisu so prvi mesec po uveljavitvi obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaznali 60-odstotni upad študentskega dela.