Jutri znova globalna čistilna akcija

Ljubljana – Globalni čistilni akciji Očistimo svet, ki je lani združila 18 milijonov ljudi iz 150 držav, se bo v soboto znova mogoče pridružiti tudi v Sloveniji.

V društvu Ekologi brez meja pozivajo posameznike in organizacije, da se 21. septembra samoiniciativno pridružijo milijonom ljudi, ki želijo sodelovati pri uresničevanju vizije sveta brez odpadkov. Kot opozarjajo, se bo namreč po ocenah Svetovne banke količina odpadkov do leta 2050 povečala za sedemdeset odstotkov, če ne bomo ukrepali. Akcija Očistimo svet letos sovpada s svetovnim dnevom miru, in to ne po naključju, dodajajo Ekologi brez meja: »Za miren svet je potreben čist svet; tak, ki ne zlorablja naravnih virov, katerih primanjkljaj je vse pogosteje povod za konflikte in migracije. Zato namen tudi tokratne akcije ni le združujoče čiščenje, ampak opozarjanje na podnebno krizo ter nujnost smotrnega ravnanja z viri in odpadki.« Problem niso le gradbeni in drugi odpadki na divjih odlagališčih, tudi okolice naših domov in šol so vedno pogosteje prizorišča smetenja, opozarjajo v društvu. Vsem, ki bodo na ta dan zavihali rokave, zato brezplačno ponujajo vreče za odpadke. Ker se zavedajo, da zgolj prekladanje odpadkov z enega konca na drugega ne prinaša dolgoročnih sprememb, pa tudi letos v sodelovanju z Greenpeace Slovenija pod okriljem globalnega gibanja Break Free From Plastic (Osvobodimo se plastike) poteka akcija popisa blagovnih znamk odpadkov z namenom, da se k ustreznemu ravnanju z odpadki pozovejo tudi proizvajalci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 26. maj 2021 / 10:08

Ni se izrekel o krivdi

Bosanski državljan Goran Ilikić, obtožen umora svoje žene konec januarja v Kamniku, se na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču o krivdi ni izrekel.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 23. maj 2014 / 07:00

Od zadaj

Promocija: na vprašanje, zakaj je Senko Pličanič že zgodaj spomladi tako lepo zagorel, je možen le en odgovor. Precej časa preživi v Podljubelju, ki že od nekdaj slovi kot naravni solarij....

GG Plus / petek, 23. maj 2014 / 23:03

Vurnik, arhitekt, ki ga šele spoznavamo

Dne 1. junija bo minilo 130 let, odkar se je v Radovljici rodil arhitekt Ivan Vurnik, ki je skupaj s soprogo Heleno Kottler Vurnik pustil pomemben pečat na slovenski arhitekturni dediščini.

Jesenice / petek, 23. maj 2014 / 22:53

Maturanti zaplesali po ulicah

Včeraj četvorka v Radovljici in na Jesenicah, danes tudi v Kranju in Škofji Loki.

Razvedrilo / petek, 23. maj 2014 / 22:30

Rudolph in klobuki

Konec in začetek tega tedna sta bila v znamenju kuhanja, v sredo pa se je v Smledniku odvijal tradicionalni piknik pod klobuki, kjer že kot pove ime samo, so bili glavne zvezde dogodka klobuki.

Zanimivosti / petek, 23. maj 2014 / 22:24

Na ogled tudi kraljičin avto

Kamnik, Kranj – Društvo starodobnih vozil Kamnik bo v soboto in v nedeljo izvedlo 5. mednarodno revijo starodobnikov »A«, to je vozil, ki so bila narejena pred letom 1940. Na reviji si bo mogoče og...