Unikatni krožniki za sladice
Učenci Osnovne šole Poldeta Stražišarja so izdelali unikatne krožnike za jeseniški Ejga Guest House. Na njem postrežejo Alenkin zavoj in Edvinov plošček.
Alenka Dovžan je vesela, da so s šolo napisali tako pozitivno zgodbo lepega sodelovanja.
Jesenice – Na Osnovni šoli Poldeta Stražišarja Jesenice so začeli zanimivo sodelovanje z znano jeseniško gostilno Ejga Guest House. V šolski delavnici so pod mentorstvom Matejke Legat izdelali unikatne komplete krožnikov za sladice, na katerih bodo gostom stregli dve najbolj prepoznavni, izvirni hišni sladici Alenkin zavoj in Edvinov plošček. Ti nosita ime po lastnikih gostišča, nekoč vrhunskih športnikih, smučarki Alenki Dolžan in hokejistu Edvinu Karahodžiću.
Kot je dejala ravnateljica šole Aleksandra Valančič, iščejo različne možnosti za dolgoročnejšo zaposlitev svojih učencev posebnega programa, to je otrok, mladostnikov in mlajših odraslih z motnjo v duševnem razvoju. Ena od možnosti za izražanje njihove kreativnosti je oblikovanje iz gline, kjer pod skrbnim mentorstvom nastajajo čudoviti izdelki. Krožniki za restavracijo Ejga so povsem unikatni, izdelani po meri, odtisnjen pa imajo Alenkin oziroma Edvinov podpis. Aleksandra Valančič upa, da se bo sodelovanje še nadaljevalo, prav tako pa ga želijo razširiti, tako med drugim že pripravljajo darila za Občino Jesenice ob obletnici pobratenja z Nagoldom, izdelujejo novoletna darilca za ustanove ... Ob tem si želijo, da bi lahko kupili tudi večjo peč, kar bi jim omogočalo izdelavo tudi večjih glinenih izdelkov.
Alenka Dovžan, nekdanja vrhunska smučarka, že dve desetletji pa tudi uspešna gostinka, je navdušena nad sodelovanjem s šolo. Že lani so omogočili prakso eni od učenk, letos pa so sodelovanje nadgradili pri krožnikih, ki so po Alenkinih besedah zares lepi in odlični za obe najbolj prepoznavni sladici, Alenkin zavoj in Edvinov plošček. Alenkin zavoj je sladica iz listnatega testa z jagodami, sladoledom in vaniljevo kremo ter tremi slovenskimi zastavicami za okras, Edvinov plošček pa je čokoladni mousse s sladoledom v obliki hokejskega ploščka.