Prehrana po TKM (I. del)
Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).
Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.
V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.
V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:
zelena–les–jetra–kislo
rdeča–ogenj–srce–grenko
rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko
bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče
črna (temno modra)–voda–ledvica–slano
Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?
Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:
• pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane
• sladek okus vsrkata vranica in želodec
• kisel okus koristi jetrom in žolčniku
• grenak srcu in tankemu črevesu
• slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.
Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:
preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.
Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:
• pred in med obrokom se umirimo,
• jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo
• žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)
• izbira hrane naj sledi letnim časom
• uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način
• ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)
• jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen
• izogibajmo se zelo predelani hrani
• ohranimo svoje obroke preproste.
Nadaljujemo naslednjič.