Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 17. julij 2022 / 22:13

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Prisluhnite razgovorom doma, saj lahko nenadoma dobite preblisk oziroma idejo, kako rešiti določeno situacijo in kako stopiti kora...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 28. marec 2011 / 07:00

Višje cene socialne oskrbe na domu

Radovljica - Radovljiški občinski svet je na zadnji seji potrdil višje cene socialne oskrbe na domu, ki jo izvaja Dom dr. Janka Benedika Radovljica. Te bodo od 1. aprila naprej v...

Prosti čas / ponedeljek, 28. marec 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjalo se mi je, da sem imela v svojem prejšnjem domu v predalu med nogavicami kobro. Imela sem jo kot hišnega ljubljenčka. V spominu sem jih imela več, ampak menda sem jih oddala. Ko sem jo...

GG Plus / ponedeljek, 28. marec 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (40)

Preden je Katji uspelo proti vojaku usmeriti pogled, jo je omamil udarec po glavi. Fritz se je znesel nad dekletom, kot da bi se zbal srečanja z njenimi očmi, vse kaj drugega je imel v...

Nasveti / ponedeljek, 28. marec 2011 / 07:00

Na kosilo v Romeovo pregnanstvo

Julijska Verona, zavesena z oblaki. Preklemanska soparica, reče nekdo v naši druščini. Bližamo se Julijini hiši z znamenitim balkonom, ki so ga menda dozidali šele 350 let po tistem, ko je zgodba...

GG Plus / ponedeljek, 28. marec 2011 / 07:00

Tudi več štipendij hkrati

Predlog novega Zakona o štipendiranju je v državnem zboru. Irena Kuntarič Hribar, vodja Sektorja za vseživljenjsko učenje in štipendiranje pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, pričakuj...