Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 17. november 2020 / 12:00

Marjana Lavrič umrla v stotretjem letu starosti

Šmartno pri Cerkljah – V četrtek, 12. novembra, je v Domu Taber v Šmartnem po krajši bolezni v 103. letu starosti umrla Marjana Lavrič, prva stanovalka, ki je od odprtja doma v letu 2015 praznovala...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Anja osvaja s harmoniko

Anja Koračin je trinajstletno dekle, doma iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji in nagradami na tekmovanjih harmonikarjev v svoji starost...

Prosti čas / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Kako je kraljična izgubila zlato kroglo ...

V sobotnih jutranjih urah smo na terasi Acro caffeja v Škofji Loki naleteli na simpatičen prizor.

Kronika / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Nesreče

Po nesreči odpeljal naprej Gozd-Martuljek - V ponedeljek okoli 12.35 se je v naselju Gozd-Martuljek pripetila prometna nesreča s pobegom. Vanjo sta bi...

Kronika / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Kriminal

Kradli gorivo Bohinj - Na Brodu v Bohinju so pred dnevi pri tatvini goriva zalotili tri moške, ki pa so še pravočasno zbežali. Policisti so pri kasnej...

Šport / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Naši orli za začetek solidno

Kranj - Minuli konec tedna se je končal prvi del letošnje poletne velike nagrade za smučarje skakalce. Na njej je nastopila tudi petčlanska slovenska ekipa. Najbolj se je izkazal...