Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 26. julij 2010 / 07:00

Gradili bodo prizidek k šoli

Tržiški občinski svetniki so potrdili projekt, ki zagotavlja gradnjo prizidka oziroma obnovo Osnovne šole Križe.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Mojster čarovnij

Čarovnik Brane navdušuje staro in mlado s čarovniškimi triki.

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Lan in Nadja

Lan Dan Kerštanj in Nadja Arhar sta mlada obetavna plesalca, ki sta pred kratkim sodelovala v posebni predstavi – bila sta gosta Čarovnika Braneta v jeseniškem g...

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Unikatni nakit Timajana

Mladi jeseniški oblikovalki nakita Maja Klinar in Tina Pivar navdušujeta s svojimi unikatnimi izdelki.

Zanimivosti / petek, 2. maj 2008 / 07:00

V Jelendolu obeležje družini Born

Številni domačini in Tržičani so na posebni slovesnosti v gasilskem domu v Jelendolu priljubljeni in preprosti grofici Elizabeti Born čestitali za rojstni dan.

Kranj / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Delavcem ostaja le negotovost

Iskraemeco, svetla prihodnost ali zvezda, ki ugaša, je bila iztočnica okrogle mize, ki jo je minuli teden pripravil kranjski odbor SD.