Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Tržičani v Glinje na Koroškem

Tržič - Nova Slovenija in Ženska zveza pri Novi Sloveniji, krščanski ljudski stranki Tržič sta konec tedna organizirali avtobusni izlet in romanje v Glinje/Glainach na Koroškem,...

Objavljeno na isti dan


Mengeš / četrtek, 18. januar 2018 / 20:38

Zadovoljni z zimsko službo v Mengšu

Tokratno anketo smo opravljali v Mengšu, z nami sta sodelovala 202 tamkajšnja občana. Vprašali smo jih, kako zadovoljni so z zimsko službo v občini. Zanimalo nas je tudi, ali vedo, kaj je avtomatsk...

Zanimivosti / četrtek, 18. januar 2018 / 20:37

»Volilna« komedija v Železnikih

Dramska skupina Kulturno umetniškega društva France Koblar iz Železnikov bo v soboto premierno uprizorila Partljičevo satirično komedijo Za nacionalni interes.

Slovenija / četrtek, 18. januar 2018 / 18:46

Prav je, da stavkajo

Do 14. februarja se bodo v Sloveniji po napovedih sindikatov javnega sektorja zvrstile kar štiri stavke, prva pa bo na vrsti že ta mesec. Zaposleni v javnem sektorju zahtevajo predvsem dvi...

Zanimivosti / četrtek, 18. januar 2018 / 18:42

Zvonovi na ročni pogon

Šmarnogorski zvonovi so še vedno na ročni pogon. Poldan zvoni ob pol dvanajstih.

Nasveti / četrtek, 18. januar 2018 / 18:41

Testenine

Testenine še zdaleč niso dolgočasne. Dokaz so testenine z govedino in porom, ki jih še dodatno popestrimo s sojino omako, ali pa preproste testenine s tuno in koruzo.