Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 19. avgust 2010 / 07:00

Zbornica: kmetijska zemljišča so že obdavčena

V kmetijsko gozdarski zbornici zahtevajo oprostitev plačila davka na nepremičnine za kmetijska in gozdna zemljišča ter za kmetijske stavbe.

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 5. marec 2014 / 12:46

Nov način plačevanja praznjenja greznic

Naklo – Občinski svetniki so na sredini seji sprejeli osnutek Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne in padavinske vode na območju Občine Naklo. Spremembe so potrebne zaradi prilagoditve...

Razvedrilo / sreda, 5. marec 2014 / 12:43

Ostriga v pomladnih ritmih

Zadnji februarski petek so v Rdeči Ostrigi popestrili z večerom neuveljavljenih skupin. Solitude je mlada skupina s Ptuja, ki je lani širnemu občestvu dala nekaj svojih prvih posnetkov, v...

Rekreacija / sreda, 5. marec 2014 / 12:42

Dobrodelni Mega maraton

Kranj – Športno društvo Mega center bo v soboto, 8. marca, od 16. do 20. ure v kranjskem Mega centru organiziralo dobrodelni maraton za prebivalce, ki so utrpeli škodo ob nedavnih poplavah. »Inštru...

Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 12:38

V mestu spet kmetijske tržnice

Škofja Loka – Marca se ob sobotah v središča občin Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri spet vračajo tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov. Že petnajst let zapored jih prirejat...

Kranj / sreda, 5. marec 2014 / 12:37

Spomin na požig Jamnika

Po tridesetih letih so se znova spomnili požiga Jamnika februarja leta 1944 in vseh padlih ter umorjenih domačinov iz vasi pod Jelovico.