Prehrana po TKM (I. del)

Do sedaj smo že kar nekaj povedali o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM): energiji, jinu in jangu, meridijanih, akupresurnih točkah (AP) za samopomoč, organih, petih elementih (ogenj, les, kovina, voda, zemlja).

Povedali smo, da energijsko ravnovesje lahko uravnavamo na različne načine: s sproščanjem, masažo, stimulacijo AP-točk, vadbo, gibanjem, uživanjem raznovrstne zdrave hrane, pitjem dovolj vode.

V ciklu, ki ga začenjamo danes, pa si podrobneje poglejmo hrano kot način uravnavanja energije in “pripomoček” za doseganje in ohranjanje energijskega ravnovesja in posledično dobrega počutja in boljšega zdravja.

V TKM so elementi, organi, hrana, barve, okusi … med seboj povezani večplastno. Poglejmo si za začetek odnos med barvami, hrano, petimi elementi in telesnimi sistemi. Rekli smo, da so barve–elementi–organi–okus povezani na sledeč način:

zelena–les–jetra–kislo

rdeča–ogenj–srce–grenko

rumena (oranžna)–zemlja –vranica in želodec–sladko

bela (siva)–kovina–pljuča–pekoče

črna (temno modra)–voda–ledvica–slano

Zakaj je pomembno, da je naša hrana raznovrstna, sveža, barvno pisana, da so zastopani vsi okusi?

Vsak okus ima specifičen učinek na naše notranje organe. Ko hrana vstopi v naše telo, se zgodi naslednje:

pekoč okus koristi pljučem in debelemu črevesu, ki ga vsrkata iz hrane

sladek okus vsrkata vranica in želodec

kisel okus koristi jetrom in žolčniku

grenak srcu in tankemu črevesu

slan okus pa vsrkajo ledvice in mehur.

Splošno velja, da je manj več. Izogibajmo se vsem pretiravanjem:

preslano, presladko, preveliki obroki, ledene pijače, prevroča hrana ali pijača, izogibajmo se konzervansom, dodatkom, barvilom in sladilom, ocvrti in mastni hrani, prekomernemu uživanju sladkorja in umetnim sladkorjem.

Vsak človek je edinstven, zato je pomembno poslušati svoje telo in ga upoštevati. Splošne smernice za zdravo, uravnoteženo prehrano pa za vse nas vsekakor vključujejo naslednje:

pred in med obrokom se umirimo,

jejmo počasi, hrano dobro prežvečimo

žvečenje je glavni del prebave (želodec nima zob!)

izbira hrane naj sledi letnim časom

uživajmo lokalno hrano, po možnosti pridelano na čim bolj naraven način

ne jejmo tik pred spanjem (idealno bi bilo jesti zadnji obrok vsaj tri ure pred spanjem)

jutranji zajtrk nas oskrbi z energijo za večino dneva, zato naj bo hranilen

izogibajmo se zelo predelani hrani

ohranimo svoje obroke preproste.

Nadaljujemo naslednjič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 25. december 2018 / 17:44

Mihovih šestindvajset vlog

V petek je bilo Prešernovo gledališče v znamenju dvojnega praznika. Doživeli smo četrto premiero letošnje sezone, krstno uprizoritev priredbe izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori, po velikem aplavz...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kdor obtožuje, je nemočen

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Okus po oreških in čaju

Ja, pa je napočil! Veliki dan, dan D. Nekateri prav zdaj postavljajo jaslice, drugi krasijo božično drevesce, tretji pečejo potico, morda hladijo vino ali pa ga nemara že ogrevajo, pravzaprav kuhajo....

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Ali je mraz ovira?

Končno je prišla, vsaj po temperaturah sodeč, prava zima, ki nekatere kar nekoliko odvrne od redne športne vadbe na prostem, medtem ko se drugi ne ozirajo na vremenske razmere in nemoteno vadijo napre...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kljub bronu razočarani

Naša mladinska hokejska reprezentanca do 20 let se je v sredo zvečer vrnila s svetovnega prvenstva v Rigi, kjer so se borili za preboj v elitno skupino hokeja na ledu, na koncu pa osvojili "le" tretje...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kranjski kegljačici ugnali svetovne prvakinje

Na božičnem turnirju dvojic v kegljanju v Železnikih sta med ženskemi slavili Silvana Belcijan in Silva Fleischman, med moškimi pa po šetih letih spet brata Benedik.