Ker v tem letu TD Bašelj obeležuje petdesetletnico obstoja, pripravljajo zbornik z naslovom Turizem v Bašlju, 50 let Turističnega društva Bašelj; kdor pa je petdesetkrat obiskal Sv. Lovrenc, je dobil priznanje.

Vaška uspešnica

Kmečki praznik pod Storžičem so v Bašlju letos organizirali že štiriintridesetič. Vreme je bilo kot naslikano, dogajanje pa letos prava uspešnica.

Vsako leto se organizatorji spopadajo najprej s pripravami na Praznik, ki ga združijo tudi z veselico; teden dni prej – v eni od noči pred ravno tako tradicionalnim nedeljskim semnjem, ko iz vsake hiše v vasi diši po domačih krofih in flancatih – pa vaški fantje poskrbijo še za zanimiv običaj, ko pri hišah zmanjkajo rože, igrače, vrtni stoli, starejša kolesa ..., skratka stvari, ki so prenosljive, prestavljive. Vsakič potem naslednje jutro vaščani iščejo, kar pogrešajo, pri bližnjih ali malce bolj oddaljenih sosedih, letos pa je večina »zbirke« pristala na enem mestu: na začetku vasi ob prvi klopci.

Tudi letos je Kmečki praznik pod Storžičem v nedeljo v Bašelj privabil lepo število obiskovalcev. Dan prej pa so za živahno večerno veselico poskrbeli priljubljeni fantje iz Zvite feltne. Obiskovalci so rajali do jutra. Pred glasbenim delom so še podelili priznanja vsem, ki so se letos petdesetkrat povzpeli na bližnji Sv. Lovrenc, potem pa nekaj besed namenili tudi dvajsetletnici, kar so na vrhu Storžiča postavili križ.

Nedelja je bila tradicionalno obarvana; tudi s prikazom starih kmečkih običajev. Letos so se organizatorji osredotočili na ovčerejo, ovce, ovčje izdelke; obiskovalci so lahko kegljali za jarca, zmagovalna ekipa v vlečenju vrvi pa je dobila plato piva. Zaplesali so folklorniki iz Preddvora, oglasili so se iz Kluba starodobnikov Voklo, za glasbo so skrbeli Veseli Begunjčani. Prav poseben gost pa je bil državni prvak v striženju ovac Alojz Novak z Dolenjskega, ki se je udeležil svetovnega prvenstva v Franciji. Z njim je prišel tudi Primož Krišelj z ekološke kmetije pri Šuštarju v Hotemažah in prikaz striženja pospremil z razlago o tem, kaj tovrstno tekmovanje v svetu pomeni in kaj mora tekmovalec znati oziroma kakšna so pravila tekmovanja.

Na Kmečkem prazniku seveda ni manjkalo dobrih domačih okusov, smo pa glavne z »mesnega oddelka« srečali ravno sredi priprav, ko so dajali »pujsa v paco«. Namreč, obiskovalci Praznika so se lahko okrepčali tudi s pečenimi svinjskimi rebri in odojkom.

Teden dni pred Praznikom v Bašlju vse vrvi: fantje in možje postavljajo šotor, pojejo kladiva in žage, ko se sestavlja plesni oder, pripravljajo (enostezno) kegljišče, gradijo Pekel, po njihovo Peku, kjer postrežejo kakšnega »ta kratkega«, tokrat pa so sami naredili tudi peč, v kateri so se pekle v soboto pice, v nedeljo pa še po­smodulje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 16. september 2015 / 12:02

Bolnikov z demenco vse več

V prihodnjih dvajsetih letih se bo število oseb z demenco podvojilo.

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Priložnost za težje zaposljive

Z željo ustvariti delovna mesta težko zaposljivim invalidom s podeželja v lokalnem okolju so v Komendi ustanovili zavod Grunt. Njegovi zaposleni opravljajo različna dela na kmetiji Zadrgal.

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:02

Žarek upanja za Zlatorog

Najemniki kampa Zlatorog so v sodelovanju s finančnimi partnerji na Občino Bohinj posredovali pismo o nameri za odkup kampa. Zanima jih tudi vlaganje v hotel Zlatorog.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 15:01

Veselih deset Pod Stražo

Cerkljanska dramska skupina Pod Stražo je praznovala deset let delovanja. Članom iz Poženika, Šmartnega in Pšate poseben izziv predstavlja uprizarjanje starih dramskih del, predelanih v cerkljansko na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:05

Pr' Šmajd pridelujejo industrijsko konopljo

Na kmetiji Pr' Šmajd v Predosljah pridelujejo industrijsko konopljo. Iz semena stiskajo konopljino olje, pripravljajo konopljine beljakovine in vlaknine ter konopljin čaj.

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2015 / 14:01

Kranjski gospodje in tovariši

Osrednji razstavni projekt Gorenjskega muzeja v letošnjem letu, razstava Gospodje in tovariši s podnaslovom Kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920–1980, je od maja do februarja prihodnje...