Glavno jed sestavljajo dušeno jagnječje stegno s pirejem iz gomolja zelene, ocvrtim štrukljem s kislim zeljem in skuto.

V gostiščih Rateška južna

Tri rateška gostišča ponujajo meni Rateška južna, v katerem so na sodoben način interpretirane tradicionalne rateške jedi, kot so presnjak, ovčetina, štrukelj, kislo zelje, pehtranova potica, suhe tepke.

V sklopu projekta AlpFoodway je sicer nastalo pet kratkih dokumentarnih filmov o prehranski dediščini: o pridelavi in uporabi zelja v Zalem Logu, o tepkah in gorenjskem tepkovcu, o koruzi trdinki, velikonočnem »žegnu« in rateških krapih.

Rateče – V okviru projekta AlpFoodway so tri rateška gostišča (Pri Žerjavu, Vila Moj mir in UH Kavalar) oblikovala enoten tradicionalni meni Rateška južna. Osnovan je na tradicionalnih rateških jedeh, kot so presnjak, ovčetina, štrukelj, kislo zelje, pehtranova potica, suhe tepke ... A te jedi so v meniju interpretirane na sodoben način. Presnjak tako ponujajo kot kremno juho iz svežega zelja in krompirja. Glavno jed sestavljajo dušeno jagnječje stegno s pirejem iz gomolja zelene ter z ocvrtim štrukljem s kislim zeljem in skuto. V sladici pa so združili okuse suhih hrušk (rateških koc), domačih piškotov in pehtranove potice in nastala je zloženka iz suhih hrušk, domačih piškotov in skute s pehtranom.

Kot je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki je partnerica v projektu AlpFoodway, je meni zasnoval kuharski šef Jernej Rac v sodelovanju s kuharji iz rateških gostiln. V treh rateških gostiščih meni pripravljajo po enotnem receptu in po enotni ceni 19 evrov.

»Tradicionalno rateško kulinariko smo želeli interpretirati na inovativen, sodoben način in jo prenesti v gostinsko ponudbo,« je povedal Klinar in dodal, da so prvi odzivi zelo dobri, prve okuševalce (Rateško južno so predstavili pred kratkim v vaškem jedru Rateč) pa je najbolj navdušila sladica. Ob tem velja omeniti, da v meni niso vključeni najbolj znani rateški krapi, saj so ti že dalj časa vključeni v gostinsko ponudbo rateških gostišč.

V sklopu projekta je nastal tudi kratki dokumentarni film Rateški krapi, v katerem nastopajo domačini in pripovedujejo o tem, kako v rateških domovih še vedno pripravljajo to tradicionalno jed. Rateške gospodinje Marija Stranig, Jerca Kramar in Jerca Oman prikažejo način priprave krapov, Sonja Kavalar iz Gostišča UH pripoveduje o tem, kako se nad rateškimi krapi navdušujejo njihovi gosti, o prehranski dediščini pa v filmu govori Tina Brlogar iz Turističnega društva Rateče.

Projekt AlpFoodway je bil sicer v Ratečah zasnovan še širše, vanj so pritegnili domačine, in tako so starejši mlade gospodinje učili pripravljati tradicionalne rateške jedi, kot so krapi, peči potico (za Rateče je najbolj značilna pehtranova) in celo izdelovati koline. Sodelovali so tudi otroci, s katerimi so cvrli flancate, pekli prste in kuhali krape ter pri­pravljali planinsko meštico.

Zanimivi so bili tudi pogovorni večeri s starejšimi Ratečani o tem, kaj se je včasih v Ratečah jedlo, kuhalo ... Tako nastaja tudi knjiga, ki jo snujeta Klemen Klinar in Ambrož Černe, nosila bo naslov Rateška košta, izšla pa bo jeseni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 5. maj 2017 / 07:45

Škofjeločani izgubili v Celju

Škofja Loka – Rokometaši so v soboto odigrali tekme 6. kroga Lige NLB, skupine za prvaka. Škofjeločani, rokometaši ekipe Urbanscape Loka so gostovali pri Celju Pivovarni Laško in izgubili z 28 : 22...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 12. julij 2019 / 21:38

Dobre tudi cenejše kreme

Na testu sredstev za zaščito pred soncem so se na vrhu znašli izdelki, za katere ni treba seči globoko v denarnico.

Škofja Loka / petek, 12. julij 2019 / 21:31

Predsednik Pahor bo častni pokrovitelj pasijona

Škofja Loka – Iz urada predsednika države so ta teden v Škofji Loki prejeli razveseljivo novico: predsednik Borut Pahor je sprejel častno pokroviteljstvo nad Škofjeloškim pasijonom, ki ga bodo pono...

Slovenija / petek, 12. julij 2019 / 21:31

Šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke

Kranj – Slovenska karitas je končala letošnjo akcijo Pokloni zvezek, v kateri je zbrala več kot 31 tisoč zvezkov in 400 tempera barvic, ki so jih prispevali otroci iz 268 osnovnih šol in 111 vrtcev...

Gospodarstvo / petek, 12. julij 2019 / 21:28

Toča »obrala« pridelek

Tilen Soklič iz Krnice, ki je pred štirimi leti ponovno zasadil črni ribez, po katerem je bilo nekoč poznano gorjansko območje, je letos ostal skoraj povsem brez pridelka.

Razvedrilo / petek, 12. julij 2019 / 21:26

Rdeče, modro in belo

Jeseniški kantavtor Elvis Fajko se na glasbenem področju javnosti predstavlja že od otroštva, zadnjih 25 let na področju roka in popa. Bil je tudi član zasedbe Drugo dejanje, pel pri kranjskih Skarabe...