Kot vedno na tovrstnih tekmovanjih tudi tokrat komisija ni imela ravno najlažjega dela. / Foto: Tina Dokl

Šolarji spoznavali prehransko dediščino

Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjski kuharji so tokrat znanje in izbor jedi predstavili na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku.

Zgornji Brnik – Vodja projekta Anka Peljhan (Kuhna pa to) pove, da na Brniku tekmuje devet skupin, šolarji pa so morali upoštevati tri pomembna vodila: najprej so izbrali staro jed, ki je izvirala iz kraja, od koder prihajajo; pomembna je bila prezentacija, saj so morali jed predstaviti na sodoben način, pri čemer so osnovni recept lahko dodelali, uporabili recimo tudi kakšno novo sestavino; in za konec so morali pripraviti še tako imenovani 'pozdrav' oziroma 'dobrodošlico'.

Gorenjskega tekmovanja se je udeležilo kar nekaj skupin iz OŠ F. S. Finžgarja Lesce: Lačni Gurenci, Zvezde Gorenjske, Kuharske zvezde, Klanska deskarja in dve legendi, Leščani. Iz Mojstrane so bili Žgancarji in Domačini – oboji iz OŠ 16. decembra Mojstrana. OŠ Staneta Žagarja iz Lipnice je zastopala skupina Fovšaritarji, Medlarke pa so bile iz OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, in kot namigne že ime skupine, so za svojo jed izbrale loško medlo. Kuhale so jo po starem receptu, svetlo in temno – pšenično in ajdovo. Modernejša izvedba pa je bila postrežena v kroglicah in kot pozdrav na domačem kruhu. In s celotno izvedbo, idejo ter predstavitvijo so dekleta najbolj prepričala prisotno žirijo, katere članica je bila poleg Francija Jezerška, Antona Arvaja in Janija Klemenčiča tudi Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja. »Zelo zanimivo. Otroci so kar spretni za svoja leta. Zelo so se pozanimali, od kod njihove jedi izhajajo, kdaj so jih jedli, ob kakšnih priložnostih in na ta način spoznali tudi del naše dediščine. Zdi se mi pa krasno, da imajo ti otroci veliko delovnih navad, ki jim znajo v življenju še prav priti.«

S kuhanim šurkom (fižol) in čežano, šurkom v ohrovtovi lupini in štrudlom za pozdrav so navdušili še Fovšaritarji iz OŠ Staneta Žagarja Lipnica in si z loškimi Medlarkami zagotovili prostor v finalnem delu tekmovanja. V čakalno vrsto pa je s svojo kreacijo uspel preboj tudi Domačinom iz Mojstrane in Kuharskim zvezdam iz Lesc. Prvi so se odločili za makarone z jabolki in njihovo modno izvedbo – z jabokoni (čežana s skuto v testeninskih lupinah) in miškami s čežano kot pozdrav; Zvezde pa so prikazale svoj pogled na polnjena pečena jabolka, pri čemer so svoji izvedbi dodale še med in čokolado, za pozdrav pa postregle z Martinovo kašo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 19. september 2007 / 07:00

Krst v Akvariju

Kranj - Kranjsko Prešernovo gledališče v novo sezono vstopa s krstno uprizoritvijo Flisarjeve tragikomedije Akvarij. Po uspešni drami Nora Nora izpred treh let je t...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 28. februar 2016 / 18:10

Peter Prevc v Kazahstanu spisal del svetovne zgodovine smučarskih skokov

Peter Prevc je v daljnem v Kazahstanu, na novem prizorišču svetovnega pokala v smučarskih skokih v Almatyju, spisal del svetovne zgodovine svojega športa. Šest tekem pred koncem sezone, ki se bo sklen...

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Ko se iz pisma usuje beli prah

Kranjski poklicni gasilci so se ta teden usposabljali za interveniranje ob grožnji z neznanim belim prahom, ki bi lahko bil antraks.

Kronika / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Potrebovali helikopter

Vogel, Cerkno – Na smučišču Cerkno se je v sredo hudo poškodovala smučarka, ki so ji prvo pomoč nudili reševalci na smučišču, nato pa jo je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči prepe...

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Gorenjska misijonarja usmiljenja

Med 17 slovenskimi misijonarji usmiljenja s posebnim papeževim mandatom sta tudi dva z Gorenjske: frančiškan dr. Robert Bahčič z Brezij in kapucin Mitja Ponikvar iz Škofje Loke.

Zanimivosti / nedelja, 28. februar 2016 / 13:04

Šolarji spoznavali prehransko dediščino

Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjs...