Šolarji spoznavali prehransko dediščino
Ponovno se je začelo tekmovanje v kuharskih veščinah in pripravljanju avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki letos poteka na ravni slovenskih osnovnih šol že petič. Mladi nadobudni gorenjski kuharji so tokrat znanje in izbor jedi predstavili na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku.
Zgornji Brnik – Vodja projekta Anka Peljhan (Kuhna pa to) pove, da na Brniku tekmuje devet skupin, šolarji pa so morali upoštevati tri pomembna vodila: najprej so izbrali staro jed, ki je izvirala iz kraja, od koder prihajajo; pomembna je bila prezentacija, saj so morali jed predstaviti na sodoben način, pri čemer so osnovni recept lahko dodelali, uporabili recimo tudi kakšno novo sestavino; in za konec so morali pripraviti še tako imenovani 'pozdrav' oziroma 'dobrodošlico'.
Gorenjskega tekmovanja se je udeležilo kar nekaj skupin iz OŠ F. S. Finžgarja Lesce: Lačni Gurenci, Zvezde Gorenjske, Kuharske zvezde, Klanska deskarja in dve legendi, Leščani. Iz Mojstrane so bili Žgancarji in Domačini – oboji iz OŠ 16. decembra Mojstrana. OŠ Staneta Žagarja iz Lipnice je zastopala skupina Fovšaritarji, Medlarke pa so bile iz OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, in kot namigne že ime skupine, so za svojo jed izbrale loško medlo. Kuhale so jo po starem receptu, svetlo in temno – pšenično in ajdovo. Modernejša izvedba pa je bila postrežena v kroglicah in kot pozdrav na domačem kruhu. In s celotno izvedbo, idejo ter predstavitvijo so dekleta najbolj prepričala prisotno žirijo, katere članica je bila poleg Francija Jezerška, Antona Arvaja in Janija Klemenčiča tudi Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja. »Zelo zanimivo. Otroci so kar spretni za svoja leta. Zelo so se pozanimali, od kod njihove jedi izhajajo, kdaj so jih jedli, ob kakšnih priložnostih in na ta način spoznali tudi del naše dediščine. Zdi se mi pa krasno, da imajo ti otroci veliko delovnih navad, ki jim znajo v življenju še prav priti.«
S kuhanim šurkom (fižol) in čežano, šurkom v ohrovtovi lupini in štrudlom za pozdrav so navdušili še Fovšaritarji iz OŠ Staneta Žagarja Lipnica in si z loškimi Medlarkami zagotovili prostor v finalnem delu tekmovanja. V čakalno vrsto pa je s svojo kreacijo uspel preboj tudi Domačinom iz Mojstrane in Kuharskim zvezdam iz Lesc. Prvi so se odločili za makarone z jabolki in njihovo modno izvedbo – z jabokoni (čežana s skuto v testeninskih lupinah) in miškami s čežano kot pozdrav; Zvezde pa so prikazale svoj pogled na polnjena pečena jabolka, pri čemer so svoji izvedbi dodale še med in čokolado, za pozdrav pa postregle z Martinovo kašo.