Twix piškoti
Verjetno je marsikomu poznan tisti občutek, ko čakaš v vrsti za blagajno in ti s polic naravnost v oči svetijo čokoladice, oblite s karamelo in čokolado. Ja, težko se jim je upreti. Vendar nekaj podobnega oziroma še boljšega lahko naredimo sami doma. Edina pomanjkljivost doma narejenih t. i. twix piškotov je to, da moramo počakati, da se spečejo in nekoliko ohladijo – povedano enostavneje, niso takoj pri roki, ko nastopi sladkorna kriza.
Za pripravo twix piškotov potrebujemo: 300 g moke, 150 g masla, 80 g sladkorja v prahu, 1 jajce, ščep soli; za karamelo: 150 g mehkih karamelnih bombonov, 4 žlice sladke smetane; za čokoladni obliv: 50 g temne čokolade, 30 g masla.
Moko pomešamo s pecilnim praškom in posolimo. Dodamo na kocke narezano maslo ter jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato zavijemo v folijo in postavimo za pol ure v hladilnik. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. V vsak piškot naredimo luknjico s pomočjo ročaja kuhalnice. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut. V kozico narežemo karamelne bombone in prilijemo smetano. Počasi segrevamo in mešamo, da dobimo karamelo. Karamelo s pomočjo žličke nadevamo v vsako luknjo piškota. Na koncu jih prelijemo še s čokolado, ki smo jo predhodno raztopili skupaj z maslom.
Nasvet: Počakamo, da se čokolada popolnoma ohladi, nato piškote prestavimo v škatlo in dobro zapremo. V dobro zaprti škatli jih lahko hranimo tudi dalj časa.