Zalka Jovanović skuha šenčursko godljo po originalnem receptu. / Foto: Tina Dokl

Skuha ta pravo godljo

Zalka Jovanović iz Šenčurja skuha godljo, kot se je že nekdaj kuhala samo v Šenčurju. Recept je zapisala leta 2004 po ustnem izročilu starejših Šenčurjank.

Šenčur – »V Šenčurju se je godlja pripravljala v zimskem času tja do prvih poljskih dni zgodaj spomladi. Gospodinje so kri konzervirale tako, da so jo obarile in močno solile ter shranile pokrito na hladnem v steklenem kozarcu ali glinasti posodi,« je povedala Zalka Jovanović in poudarila, da nekateri šenčursko godljo enačijo z godljo (obarnikom), ki se kuha povsod po Sloveniji: »V času kolin se je po vsej Sloveniji, sicer tudi v Šenčurju, pripravljala godlja iz obarnika. To je slana voda, v katerem so se barile – kuhale – krvavice ob kolinah. Ob kuhanju je kakšna krvavica tudi počila, gospodinje so jo porabile za obarnik, ki so ga izboljšale tako, da so vanj zakuhale proseno kašo, ajdove ali bele štrukeljce, koruzni zdrob, v kasnejših letih tudi riž; odvisno, iz katerega konca Slovenije je bila doma.«

Zalka Jovanovič je po ustnem izročilu starejših Šenčurjank zapisala originalen recept, kako se skuha šenčurska godlja, in še enkrat poudarila, da takšne drugje ne poznajo. Med sestavinami za šest oseb so 50 dag ješprenja, 35 dag prosene kaše, 30 dag sesekljane čebule, 1 srednje velika glavica česna, 20 dag svinjske masti z ocvirki (namesto ocvirkov je lahko nedimljena zaseka), majaron, poper, mleta kumina, malo mete, 3 dl svinjske krvi in sol. Šenčursko godljo pripravite tako, da najprej operete ješprenj in ga za nekaj ur namočite, najbolje že večer prej. Namočen ješprenj odcedite, spet zalijete s hladno vodo, solite in skuhate. Medtem v večji kozici segrejete mast in zlato rumeno popražite čebulo. Kašo operete in jo skuhate v vreli vodi ter solite; kuhate jo le toliko časa, da nabrekne in poči. Odvečno vodo odlijete in kašo stresete v kozico k praženi čebuli in dobro premešate. Nato dodate kuhan in odcejen ješprenj. Vse dobro premešate in pražite. Dodate precejeno kri in pražite ter neprestano mešate, da se ne prismodi. Pražite toliko časa, da se kri skuha – prepraži – po potrebi dolivate po malo tekočine od kaše in ješprenja, ki ste jo prihranili, ter dodajate začimbe in dišavnice in po potrebi dosolite. Vmes v ponvi segrejete ocvirke z malo masti, dodate strt česen in ga popražite le toliko, da zadiši. Stresete v kozico h godlji in še vse skupaj malo pražite, da se med seboj poveže. Medtem ko pražite godljo, v slani vodi skuhate droben neolupljen krompir in ga ponudite zraven. Godlja je kuhana, ko začne maščoba odstopati od vsebine.

Želja: knjiga receptov

Zalka Jovanović je članica Turističnega društva (TD) Šenčur. »Dvakrat na leto pri TD skuhamo šenčursko godljo, nazadnje smo jo decembra in januarja letos, in kdor želi, jo lahko poskusi. Namen tega je ohranjati tradicijo. Sto petdeset do dvesto litrov godlje skuhamo vsakič, pridejo od vsepovsod iz slovenskih krajev. Vsako leto se udeležimo tudi Svetovnega festivala praženega krompirja, na katerem predstavljamo naše TD, ki letos praznuje 40-letnico,« je povedala.

Zalka je bila rojena v Črnem Vrhu nad Idrijo, življenjska pot jo je leta 1965 pripeljala v Šenčur, kjer sta z možem, ki je bil meteorolog, kupila hišo. »Za šenčursko godljo sem izvedela leta zatem, ko smo se preselili v Šenčur, kuhati sem jo začela po originalnem receptu pred osmimi, devetimi leti. Veliko pa sem hodila po šenčurskih vaseh in zbirala stare recepte. Nekaj starih jedi sem objavila v Zborniku Občine Šenčur, ki je izšel leta 2006, morda mi jih uspe kdaj zbrati celo v knjigi,« je dejala in dodala, da zelo rada skuha tudi jedi iz svojega rodnega kraja, kot sta jota in idrijski žlikrofi. Kar dvaintrideset let je bila vodja kuhinje na letališču Brnik, danes Letališču dr. Jožeta Pučnika.

Zelo aktivna gospa, ki tudi veliko potuje in kleklja in že šestindvajset let vodi kuharske večere. »To so ponedeljkovi večeri v zimskih mesecih v prostorih TD Šenčur. Kuharski večeri so odprti za vsakogar, ki bi želel preizkusiti kaj novega ali nadgraditi svoje kuharsko znanje. Prisluhnem željam udeležencev, kaj bi želeli skuhati,« je še dejala Zalka Jovanović. Pri njej doma je na petkov zimski večer zadišalo tudi po pehtranovi potici s kurkumo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 14:48

Gradnja pomožnih objektov

Kranj – Prvega junija bo začela veljati nova gradbena zakonodaja, dotlej pa naj bi ministrstvo za okolje in prostor pripravilo tudi novo uredbo o razvrščanju objektov. Kot ocenjujejo v gorenjski km...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Na Jezerskem je bil enostrankarski sistem

Primož Muri, 33-letni veterinar, sicer pa oče treh otrok in Jezerjanom znan kot predsednik Društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme, je v občinskem svetu novinec. Kako si predstavlja svojo vlogo in...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Še tretji naslov za Andreja Zupana

Areh - Lokostrelski biatlonci so minulo nedeljo sezono zaključili z zadnjo tekmo državnega prvenstva na mariborskem Pohorju. V tekmi s skupinskim startom se je tretjega...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Tri zmage Fun raftingu

Šobec - V slabem vremenu, a v odlični organizaciji Fun raftinga Radovljica in RZS se je minulo soboto pričelo letošnje državno prvenstvo v raftingu. Organizatorji so v d...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Torpedo pometel z nasprotniki

Bled - Minuli konec tedna je Bled gostil prvega od dveh tradicionalnih mednarodnih hokejskih turnirjev za mlade hokejiste. Igralci stari do dvanajst let iz Rusije, Ukraj...

Šport / četrtek, 5. april 2007 / 07:00

Boštjan Jeran je gorenjski prvak

Kranj - Letošnji gorenjski članski šahovski prvak je MK Boštjan Jeran (ŠD Vele Domžale), ki je v devetih krogih zabeležil sedem zmag, en remi in poraz proti drugo...