Kdo lahko čisti naše dimnike

Od druge polovice leta 2004 je s spremembo Zakona o varstvu okolja izvajanje dimnikarskih storitev postala obvezna državna gospodarska javna služba. Ker je bila s strani Mestne občine Kranj dimnikarstvu Dovrtel že pred tem odvzeta koncesija, je občina po izvedbi novega javnega razpisa s podjetjem Snedim podpisala začasno pogodbo o izvajanju dimnikarskih storitev, ki velja do podelitve koncesije s strani države. Po takratnih razgovorih s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor naj bi bile prve koncesije s strani države podeljene že v začetku leta 2005. V Kranju zaenkrat koncesionarja še nimamo in velja prej omenjena začasna pogodba, na ravni države pa je bilo po naših podatkih podeljenih približno 30 koncesij.

Glede na to, da se je država s prevzemom dimnikarskih storitev pod svoje okrilje v zakonskih in podzakonskih aktih zavezala spoštovati določila veljavnih odlokov in pogodb, do podelitve državne koncesije veljajo določila teh aktov in pogodb. Odloki in pogodbe, ki jih je sprejela Mestna občina Kranj so skladni z zakonodajo, ki jo narekuje republika. To pomeni, da mora občan z ene strani uporabljati storitve pogodbenega dimnikarskega podjetja in z druge strani dimnikarsko podjetje po državnih predpisih izvajati aktivnosti po točno določenih rokih, za katere lahko zaračunava cene, ki jih je predpisala država. Če je občan s storitvami dimnikarskega podjetja nezadovoljen, ima možnost ukrepanja preko ustreznega inšpektorata.

Zaradi velikega števila pritožb občanov in pobud mestnih svetnikov smo letos preko Sveta občin Slovenije poslali pristojnemu ministrstvu pobudo za spremembo zakonodaje. Predlagali smo, da bi lahko izvajanje meritev dimnih plinov opravljale tudi nekatere druge pooblaščene organizacije. S tem bi se izognili podvajanju stroškov, ki prihajajo v zvezi z meritvami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 23. september 2022 / 08:33

E-skiroji: že dva umrla

Letos so policisti obravnavali precej več prometnih nesreč z e-skiroji kot lani. Dva voznika e-skiroja sta tudi umrla, v obeh primerih je šlo za nesrečo s samoudeležbo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Anaboliki namesto videokaset

Cariniki v kranjski izpostavi so v blagovni pošiljki, ki je s hitro pošto prispela iz Švice, našli prepovedane snovi, so danes sporočili s carinske uprave.

Šport / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Mojca in Boža odlični med svetovno elito

Da so naše smučarke iz pravega testa, smo se med drugim lahko prepričali tudi na letošnjem svetovnem veteranskem prvenstvu v alpskem smučanju, ki je bilo od 9. do 13. marca v italijanskem Piancav...

Nasveti / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Klopne bolezni puščajo trajne posledice

Pomlad ne prinese samo veselja z aktivnostmi v naravi, pač pa tudi klope. Najbolj nevarni, lahko celo usodni bolezni, ki ju klopi prenašajo, sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza. Za prveg...

Kranj / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Da bo voda še tekla iz pip ...

Mestni svet bo danes obravnaval tudi predlog povišanja cen komunalnih storitev.

Žiri / sreda, 18. marec 2009 / 07:00

Spravljivo o sosedih doma

Dogovor o gradnji doma za starejše v Žireh je nujen, so prepričani žirovski občinski svetniki. Brez soglasja sosedov doma morda nikoli ne bo.