Divja strast

Že od nekdaj velja, da je flamenco ples španske pokrajine Andaluzije. Da bi se v njem zmojstrila Katalonka, bi bila nekoč skoraj pregrešna misel. A če se v Barceloni povzpnete na Montjuic, v enem od parkov Joaa Brossa zagledate bronast kip ženske, Katalonke ciganskega rodu iz južne Španije. To je Carmen Amaya, legendarna pesalka flamenca. Rodila se je 1913 v četrti Somorrostro, eni najrevnejših v Barceloni, ki so jo v pripravah na olimpijske igre 1992 podrli in na njenih tleh ustvarili Vilo Olimpico. Carmenin oče si je služil kruh z igranjem na kitaro, nastopal je v najrazličnejših krčmah, Carmen pa ga je spremljala že kot otrok in navduševala občinstvo z neznansko gibčnostjo golih nožic. Velikokrat se je že delal dan, ko sta družini prinesla kruha. Carmen je zaslovela že v najstniških letih. Leta 1929 je začela osvajati Pariz. Njen ples je bil divji kot nevihta, a tudi skrajno subtilen, in če je po silovitosti in izraznosti potrkavajočih stopal moški ples podoben prasili, je bila odlika ženske plati gracioznost rok, telesa in igre s plapolajočimi krili ter poudarjena čutnost. Carmenino telo je v popolnosti zmoglo eno in drugo.

Bila je prva ženska, ki si je upala nastopiti v hlačah kot moški plesalci, da je lahko pokazala neverjetno gibkost, strast, eleganco. O njej so navdušeno in zavzeto govorili, da je »La Capitana«! Enake, morda še večje uspehe je doživljala nato v Južni Ameriki. Ko je leta 1945, ko je že osvojila Hollywood in posnela nekaj filmov, plesala »Torerove ljubezni«, je na vprašanje, kako zmore tolikšen zanos, kako je lahko na videz krhko telo kot vulkan v ognju, odgovorila: »Prepuščam se glasbi. Plešem po navdihu. Improviziram. Vem, kako začeti, kako končati, vmes pa se prepustim …« Mučila jo je nenavadna, izčrpavajoča bolezen ledvic. Svoj zadnji ples je odplesala na pesku četrti, v kateri se je rodila, obdana s širšo družino. Ogenj v njej je ugasnil, ko je bila stara komaj petdeset let.

Morje in gore – Mar y Muntanya, ena od inačic znane katalonske jedi

Za 4 osebe potrebujemo: oljčno olje, 1,3 kg piščanca, zrezanega na kose ali 4 krače, 16 škampov, 2 čebuli, 2 paradižnika, 4 stroke česna, 50 g zmletih mandljev, 50 g lešnikov, 50 ml konjaka ali vinjaka, sol, poper in čili v prahu, 250 ml kurje juhe, 16 škampov ali kozic, 1 šopek peteršilja, 1 lovorov list, 4 majhne rezine belega kruha.

Čebulo olupimo in jo zrežemo na tenke polkrogce. Oljčno olje segrejemo, piščanca natremo s soljo, poprom in čilijem po okusu ter na olju opečemo. Čebulo in česen sesekljamo. Paradižnik naribamo. Kose piščanca poberemo iz ponve in na maščobi popražimo sesekljano čebulo, česen in paradižnik, dolijemo konjak oz. vinjak, prilijemo juho in dodamo lovorov list. Malo ukuhamo. Nato zložimo meso v omako in počasi kuhljamo poldrugo uro. Po potrebi dodamo še male vode. Rezine kruha na oljčnem olju opečemo.

Pripravimo 'picado'. V terilniku stremo lešnike, mandlje, peteršilj in popečen kruh v gosto pasto. Ko je meso mehko, za 3 minute dodamo jedi še rake. Nato primešamo še pasto in ponudimo z lahkim belim vinom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 6. avgust 2014 / 13:15

Za Anjo Klinar kar šest zlatih

Kranj – Minuli konec tedna je v Ravnah na Koroškem potekalo absolutno odprto državno prvenstvo Slovenije v plavanju, na njem pa so se izkazali tudi gorenjski plavalci in plavalke. Zlasti odlično je...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...