Cilji so visoki

Kranj – Včeraj je v Lugano (Švica) z dvema kombijema odpotovala na evropsko prvenstvo skupine B naša članska vaterpolska vrsta. V njej bodo nastopali: Luka Gržentič (Rokava Koper, 17 nastopov), Andrija Šulič (Branik, 64 nastopov, 5 zadetkov), Andraž Verač (Rokava Koper, 49 nastopov, 17 zadetkov), Simon Berce (Rokava Koper, 13 nastopov, 7 zadetkov), Matej Nastran (Cattaro Črna gora, 220 nastopov, 211 zadetkov), Boban Antonijevič (Bologna Italija, 102 nastopa, 96 zadetkov), Martin Puš (Slovan Olimpija, 36 nastopov, 4 zadetki), Teo Galič (Rokava Koper, 172 nastopov, 116 zadetkov), Erik Bukovac (Primorje EB, 203 nastopi, 242 zadetkov), Jure Nastran (Aix le Bains Francija, 111 nastopov, 73 zadetkov), Luka Komatar (Triglav, 11 nastopov, 3 zadetki), Rok Crnica (Rokava Koper, 27 nastopov, 3 zadetki) in Luka Jeran (Triglav, 11 nastopov), selektor Marino Cetin, pomočnik Uroš Štuhec, fizioterapevt Nebojša Praljak, vodja poti in direktor reprezentance Dušan Lončarevič ter član predsedstva VZS Iztok Jakopin, ki bo poskrbel, da bomo o dogajanju v Luganu tudi obveščeni.

Naša reprezentanca bo v predtekmovanju nastopila v skupini A. Nasprotnike, s katerimi bo igrala reprezentanca Slovenije v predtekmovanju, pozna, kakor tudi nasprotnike v skupini B. Poznan je tudi razpored tekem v predtekmovanju in prvo tekmo bo Slovenija igrala že v soboto z Ukrajino. Z njo se je do sedaj srečala trikrat, prvič 7. aprila leta 1996 v Kranju na mednarodnem turnirju Tristar in iztržila pozitiven rezultat. Enkrat je igrala neodločeno in bila dvakrat premagana, še najslajša pa je zmaga iz kvalifikacij za EP, ki jo je leta 1999 dobila v Firencah, saj je z zmago izločila iz EP prav Ukrajino. Drugo srečanje pa bo reprezentanca igrala s Francijo, s katero smo se prvič srečali na Sredozemskih igrah v Bariju 20. junija 1997, ki je skupaj z našo reprezentanco in Turčijo tudi najresnejši kandidat za visoko mesto v skupini. S Francozi se je Slovenija doslej srečala kar 19-krat. Doživela je štiri poraze in jih kar petnajstkrat premagala. Ne smemo pa pozabiti, da Francija v vaterpolo vlaga veliko več kot Slovenija, v kateri je težko pridobiti sponzorje in donatorje, poleg tega pa je vaterpolo tudi medijsko zelo slabo pokrit. Francija je v letošnji sezoni igrala svetovno ligo, nastopila na sredozemskih igrah, slovenska reprezentanca pa je odigrala doslej le tri mednarodne turnirje. V tretjem nastopu bo nasprotnik naši članski reprezentanci reprezentanca Danske. Z njimi so igrali prvič na mednarodnem turnirju v Pragi 22. maja leta 1993, Slovenija je do sedaj odigrala tri tekme in vse tri tudi dobila. Turčija je za Francijo reprezentanca, s katero se je Slovenija največkrat srečala, prvič pa na kvalifikacija za uvrstitev na evropsko prvenstvo B 5. junija 1994 v Sofiji. V osemnajstih srečanjih je desetkrat premagala Turčijo, enkrat igrala neodločeno in sedemkrat izgubila. Tudi Belorusija je poznana vodstvu in igralcem, saj smo se z njo prvič pomerili na mednarodnem turnirju Tristar v Kranju 5. aprila 1996. V petih srečanjih, kolikor jih je odigrala Slovenija z njimi, je Slovenija slavila štirikrat in enkrat morala priznati premoč. Za Slovenijo je razpored tekem kar neugoden. Ure igranja tekem se zelo spreminjajo, saj bodo prvi dan igrali ob 14. uri, nato ob 18., pa spet v času kosila ob 12., pa nato spet v večernem terminu in nato v nekoliko boljšem terminu, ki pa je kljub temu sredi popoldneva ob 15. uri.

Po končanih bojih v predtekmovanju bo sledil dan premora, ki ga bodo morali reprezentanti še kako izkoristiti, da se dodobra odpočijejo za nadaljevanje igranja, kajti v nadaljevanju ni več popravnih izpitov. Še najbolje bi bilo, da bi osvojili prvo ali četrto mesto, saj bi bil premor nato kar dvodneven.

Naša reprezentanca je že igrala tudi z reprezentancami, ki bodo predtekmovanje igrale v skupini B. Največ tekem je odigrala z Nizozemsko in to kar petnajst, prvo pa v Firencah na EP 8. septembra, ko jo je premagala in osvojila 11. mesto. Sedemkrat je bila boljša reprezentanca Slovenije, osemkrat pa Nizozemska. Druga, s katero imamo kar nekaj odigranih tekem, je Poljska. Doslej je Slovenija z njimi igrala sedemkrat, prvič na kvalifikacijah za uvrstitev na EP skupine A v Palermu 27. maja 1993, petkrat zmagala in doživela dva poraza. Kar šestkrat je igrala z Malto, jo petkrat tudi premagala in doživela en poraz. Prvič smo z Malto igrali na mednarodnem turnirju v La Valletti 02. avgusta davnega leta 1992, kjer je Slovenija prvič igrala tudi z Veliko Britanijo 1. avgusta istega leta. Z Veliko Britanijo je igrala petkrat, dvakrat zmagala, dvakrat igrala neodločeno in doživela en poraz. S Švico se je Slovenija srečala trikrat in jo tolikokrat tudi premagala, prvič pa 15. maja 1993 na mednarodnem turnirju v Innsbrucku. Še najmanj tekem pa ima reprezentanca odigranih z Gruzijo. Slovenija in Gruzija sta se srečali enkrat in to na evropskem prvenstvu skupine B 2. julija leta 1998 v Carigradu, kjer je zmago slavila Slovenija.

Skupina A: Turčija, Belorusija, Ukrajina, Slovenija, Danska, Francija;

Skupina B: Nizozemska, Švica, Poljska, Gruzija, Malta, Velika Britanija

Razpored tekem Slovenije v predtekmovanju:

Sobota, 5. september, 14.00: Ukrajina – Slovenija

Nedelja, 6. september, 18.00: Francija – Slovenija

Ponedeljek, 7. september, 12.00: Slovenija – Danska

Torek, 8. september, 18.00: Turčija – Slovenija

Sreda, 9. september, 15.00: Slovenija – Belorusija

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / torek, 15. april 2008 / 07:00

Razvoj v smeri turizma

Gorenjevaško-poljanski občinski svet je na zadnji seji sprejel občinski prostorski načrt, ki so ga pristojni vodili vse od leta 2006.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 21. april 2014 / 13:36

Varčen, a ambiciozen

Takšen naj bi bil po besedah vodje Mateja Mohoriča Peternelja Škofjeloški pasijon 2015, katerega finančni načrt je predstavil na zadnji seji občinskega sveta v Škofji Loki.

Železniki / ponedeljek, 21. april 2014 / 13:30

Sprejeli drugi rebalans proračuna

Železniki – Svetniki Občine Železniki so na aprilski seji obravnavali že drugi rebalans letošnjega proračuna. Prihodki se povečujejo za 168 tisoč evrov, poleg tega pa še 142 tisoč evrov za čistilno...

Bled / ponedeljek, 21. april 2014 / 13:29

Izgubo naj bi pokrili v šestih letih

Na torkovi seji sveta javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) so med drugim sprejeli tudi predlog sanacijskega načrta.

Žirovnica / ponedeljek, 21. april 2014 / 13:27

Na Selu občinska stanovanja

Selo pri Žirovnici – Občina Žirovnica začenja projekt izgradnje občinskih stanovanj na Selu 15. Objekt so odkupili lani, gradbeno dovoljenje so že pridobili in dela se bodo pričela še letos. Po bes...

Nasveti / ponedeljek, 21. april 2014 / 13:13

Rad bi bil najboljši

Najbrž poznate odrasle in otroke, ki stremijo k popolnosti v vsem, kar počnejo in kar so. Do neke mere je to normalna želja, ki pa se lahko spremeni v stisko takoj, ko se ta meja prestopi. Razlika...