Za okusno kosilo

Včasih se prileže malo spremembe na jedilniku, vendar se kdaj zgodi, da nimamo idej. Za nekoliko drugačno, a zdravo in okusno predjed predlagam juho iz sladkega krompirja, za glavno jed pa goveje polpete s porom, ki jih postrežemo z izbrano prilogo.

Za pripravo juhe iz sladkega krompirja in korenja po­trebujemo: 0,5 kg sladkega krompirja, 300 g korenja, 1 čebulo, 1 žličko sveže naribanega ingverja, 1 žličko timijana, pol žličke mlete paprike, 1 liter jušne osnove, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo olupimo ter jo nasekljamo. Korenje narežemo na kolesa. Krompir olupimo ter narežemo na manjše kose. V posodi na olivnem olju prepražimo čebulo ter dodamo korenje in narezan krompir. Vse skupaj pražimo 5 minut in nato potresemo s timijanom, rdečo papriko in ingverjem. Zalijemo z jušno osnovo ter zavremo. Kuhamo še od 20 do 30 minut oz. toliko časa, dokler krompir in korenje nista mehka. Na koncu vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.

Nasvet: Če juha pride pregosta, prilijemo še jušno osnovo.

Za pripravo govejih polpetov s porom potrebujemo: 0,5 kg mletega govejega mesa, 100 g pora, 2 stroka česna, 1 staro žemljo, 1 dl mleka, 1 jajce, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Žemljo narežemo na kocke ter jo prelijemo z mlekom. Por narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo. Ponev segrejemo in prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo por in česen. Odstavimo in pustimo stati, da se nekoliko ohladi. V posodi z vilicami razmešamo mleto meso ter ga posolimo in popopramo. Dodamo ohlajen por in česen, namočen kruh in jajce. Vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo, da se vse sestavine med sabo premešajo. Maso pustimo stati 15 minut ter nato iz nje oblikujemo polpete, ki jih nato popečemo na žlici olivnega olja.

Nasvet: Pripravimo lahko tudi več polpetov in jih shranimo v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 20. maj 2017 / 18:46

Smučal bo z vrha osemtisočaka K2

Davo Karničar, štiriinpetdesetletni alpinist in alpinistični smučar z Jezerskega, je prejšnji teden predstavil svoj življenjski projekt, na katerega se na različne načine pripravlja že več kot dvajset...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 18. januar 2020 / 22:51

V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Kranj / sobota, 18. januar 2020 / 22:47

Bo bolnišnica vračala denar?

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je ena od petih, ki naj bi državi morale vrniti del sanacijskih sredstev.

GG Plus / sobota, 18. januar 2020 / 22:46

Kakšno šolo si želijo starši

Tudi starši imajo pravico (in po naši zakonodaji tudi dolžnost), da razmišljajo o tem, kakšna naj bi bila slovenska šola. Na začetku šolskega leta obravnavajo letni delovni načrt šole in ob koncu l...

Razvedrilo / sobota, 18. januar 2020 / 22:42

Kmetija ga ni spremenila

Tom Zupan prihaja s Primskovega, natančneje iz Gorenj pri Kranju. Simpatičnega 21-letnika smo spremljali v zadnjem šovu Kmetija na Pop TV. Pravi, da ga življenje na kmetiji ni spremenilo.

Kronika / sobota, 18. januar 2020 / 22:37

Zagorelo na skednju

V ponedeljek zvečer je v Mošnjah izbruhnil požar na gospodarskem poslopju in le hitri intervenciji okoli sto gasilcev gre zasluga, da se ni razširil na stanovanjski del objekta.