Kuharska vloga Jerneja Kuntnerja (Foto: Matic Zorman)

Ugodje čarobne kuhinje

Tokrat so pod Krvavcem združili kulinariko z igralstvom in prisotnim ravno prav začinili meni, kjer so se znašle različne vrste kuhinj, od primorske do gorenjske. Vzdušje in počutje prisotnih je bilo primerno čarobnosti ustvarjanja in okušanja menija.

Občinstvo je okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se stopnjevala glede na meni.

S kulinaričnim večerom in priznanim kuharjem Damjanom Babičem, ki nam svojo kuhinjo velikokrat predstavlja s televizijskih ekranov, so pod Krvavcem v istoimenski gostilni poskrbeli za prvi dogodek v sklopu njihove čarobne kuhinje. Čarobnost pa se je spet izkazala oktobra, ko ste lahko okušali ocvrte olive, pa suhe slive, zavite v panceto, gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, marinirane garnele na korenčkovem pireju z baziliko, celo masovnek je priromal na mizo, sledil je goveji file z jurčkovo skorjico, za zaključek pa čokoladna pena z ingverjevim krokantom in pomarančno skorjico. Vinsko noto je dodal vinar Stojan Ščurek, glavno kuhalnico so zaupali Mirku Bodiroži, njegov spremljevalec pa je bil tokrat dramski igralec Jernej Kuntner.

Oktobrska čarobna kuhinja je tako združila kulinariko in igralstvo, občinstvo pa je lahko okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se glede na meni stopnjevala.

In če na hitro pogledamo, kako mojstri naredijo gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, potem zveni receptura takole: nabrekla sveža gosja jetra rahlo nasolimo, začinimo s črnim mletim poprom, damo za šest ur v salamuro (raztopljeno sol v vodi), jih odcedimo in čez noč dimimo. Tako pripravljene narežemo na tenko in postrežemo na solati, za katero potrebujemo: gomolj zelene, svežo hruško, orehe, kislo smetano, nekaj soli in popra. Ker pa se dogodek imenuje Čarobna kuhinja pod Krvavcem, bi bil humoren zaključek recepta nekako v stilu, da na koncu kuhar samo še zamahne s čarobno kuhalnico po zraku, reče čimčiribim, pihne v dim in okusna gosja jetra na solatki so gotova.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Novi prostori in izzivi kulturnega

Kaj vse je kulturno? Je kulturno le tisto, kar ustvarjajo različni umetniki, »uporabniki« njihovih del pa vse to konzumiramo ...? Ali pa se moramo kulturno odzvati tudi na nove izzive, ki jih prinaša...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 14. marec 2024 / 16:05

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 7. del

Danes nas čaka opis še zadnje, šeste etape našega kolesarjenja ob Donavi, in sicer od Novega Sada do Beograda, dolge 94 kilometrov. Iz hotela v središču mesta smo kolesarili mimo narodnega gledališ...

Kultura / četrtek, 14. marec 2024 / 16:02

Maja Horvat spet v Radovljici

Radovljica – Baročna dvorana Radovljiške graščine je konec tedna gostila imeniten koncert klasične glasbe. Pred občinstvo je stopila violinistka Maja Horvat; tokrat je nastopila s pianistom Josepho...

Avtomobilizem / četrtek, 14. marec 2024 / 16:02

Po najslabšem letu lani izboljšanje prodaje

Po tem, ko smo v letu 2022 zabeležili najnižjo prodajo v tem stoletju, je lani prodaja avtomobilov poskočila za 5,85 odstotka. Vedno večji delež na trgu predstavljajo električna vozila, ugotavljajo v...

Komenda / četrtek, 14. marec 2024 / 15:58

V Komendi načrtujejo razvoj

Lotili so se priprave strateškega razvojnega načrta občine in celostne prometne strategije.

Kranj / četrtek, 14. marec 2024 / 15:57

Podpora kmetijskih društev v Kranju

Kranj – Mestna občina Kranj je v uradnem listu objavila javni razpis za dodelitev podpor delovanju društev s področja kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja v letu 2024 v skupni višini enajst...