Kuharska vloga Jerneja Kuntnerja (Foto: Matic Zorman)

Ugodje čarobne kuhinje

Tokrat so pod Krvavcem združili kulinariko z igralstvom in prisotnim ravno prav začinili meni, kjer so se znašle različne vrste kuhinj, od primorske do gorenjske. Vzdušje in počutje prisotnih je bilo primerno čarobnosti ustvarjanja in okušanja menija.

Občinstvo je okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se stopnjevala glede na meni.

S kulinaričnim večerom in priznanim kuharjem Damjanom Babičem, ki nam svojo kuhinjo velikokrat predstavlja s televizijskih ekranov, so pod Krvavcem v istoimenski gostilni poskrbeli za prvi dogodek v sklopu njihove čarobne kuhinje. Čarobnost pa se je spet izkazala oktobra, ko ste lahko okušali ocvrte olive, pa suhe slive, zavite v panceto, gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, marinirane garnele na korenčkovem pireju z baziliko, celo masovnek je priromal na mizo, sledil je goveji file z jurčkovo skorjico, za zaključek pa čokoladna pena z ingverjevim krokantom in pomarančno skorjico. Vinsko noto je dodal vinar Stojan Ščurek, glavno kuhalnico so zaupali Mirku Bodiroži, njegov spremljevalec pa je bil tokrat dramski igralec Jernej Kuntner.

Oktobrska čarobna kuhinja je tako združila kulinariko in igralstvo, občinstvo pa je lahko okušalo in opazovalo, ugodnost in počutje sta se glede na meni stopnjevala.

In če na hitro pogledamo, kako mojstri naredijo gosja jetra na solatki zelene hruške ter kisle smetane, potem zveni receptura takole: nabrekla sveža gosja jetra rahlo nasolimo, začinimo s črnim mletim poprom, damo za šest ur v salamuro (raztopljeno sol v vodi), jih odcedimo in čez noč dimimo. Tako pripravljene narežemo na tenko in postrežemo na solati, za katero potrebujemo: gomolj zelene, svežo hruško, orehe, kislo smetano, nekaj soli in popra. Ker pa se dogodek imenuje Čarobna kuhinja pod Krvavcem, bi bil humoren zaključek recepta nekako v stilu, da na koncu kuhar samo še zamahne s čarobno kuhalnico po zraku, reče čimčiribim, pihne v dim in okusna gosja jetra na solatki so gotova.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / petek, 7. junij 2024 / 12:47

Uspešna digitalizacija

Potreba po digitalizaciji zdravstvenega sistema je izziv, s katerim se srečuje celoten zdravstveni sistem. V Zdravstvenem domu Domžale so že leta 2021 začeli uvajati digitalne rešitve, najprej z uv...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Zimska planšarska idila

Gradišče - Velika planina (1666 m) - Planota nad Kamnikom, kjer poleti poteka živahno pastirsko dogajanje. Planina je znana tudi po obnovljeni Plečnikovi kapelici. Idealna za pohodništvo in turno smuk...

Humor / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Tržnica, da se ti zmeša

V Antibesu smo našli tržnico, ki je paša za oči, nos, brbončice, želodec, še roke ... kar prijel bi vse to, kar se ponuja na polnih stojnicah.

Prosti čas / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Šport odganja negativne misli

Dočakal je zlata sedemdeseta leta. Kranj je zanj najlepše mesto v Sloveniji. Pogled na gore je čudovit, zato je moral stopiti tudi na Triglav.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Rekord licitacije - za hlod gorskega javorja 16.577 evrov

Šesta licitacija visoko kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu je bila rekordna. Še nikoli doslej na njej ni sodelovalo toliko prodajalcev in kupcev kot letos, ko je bila dosežena tudi rekordna cena: 16.5...

Kronika / ponedeljek, 20. februar 2012 / 07:00

Po ropu šla med koruzo

Na kranjskem sodišču so v četrtek z zaslišanjem prič nadaljevali sojenje domnevnim roparjem poštarja v Čirčah pri Kranju.