Kranjčanka Kaja Sekne je svoj koktajl povezala z Botticellijevim Rojstvom Venere. / Foto: Tina Dokl

Koktajle navdihnile slike

Na 14. evropskem študentskem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled so tekmovalci pokazali veliko izvirnosti in kreativnosti, saj so svoje koktajle morali povezati z umetninami znanih slikarjev. Najbolj se je izkazal Kamničan Luka Strajn.

Na Šobcu, ki je gostil tekmova­lni del letošnjega, že 14. evropskega študentskega barmanskega tekmovanja G&T Cup Bled, se je minulo sredo zbralo 25 tekmovalcev in tekmovalk iz osmih držav. Poleg deveterice, ki je zastopala Slovenijo, so nastopili še mladi barmani iz Avstrije, Hrvaške, Črne gore, Češke, Slovaške, Latvije in Nizozemske. Tekmovanje, ki ga prirejajo študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, udeležencem postreže z zanimivim izzivom. Letošnja tematika je bila Koktajl in umetnost, zato so se srečali z umetninami znanih slikarjev, kot so Dali, Picasso, Da Vinci ... Vsak tekmovalec je moral pripraviti inovativen koktajl, povezan z umetnino, ki mu je bila dodeljena ob prijavi, avtorjem in časom nastanka. Pri snovanju koktajlov s pridihom umetnosti so skušali pokazati čim več izvirnosti in kreativnosti. Njihove kreacije so ocenjevale različne strokovne žirije, ki so se osredotočale na strokovno delo in okus, videz ter aromo, poleg tega pa so žiranti ocenjevali še nastop, predstavitev in avtentičnost zgodbe ter jezik, saj je predstavitev potekala v angleščini. Med njimi je bila celo umetnostna zgodovinarka, ki je ocenjevala ujemanje koktajla in umetnine. Vsa tri prva mesta so osvojili študenti Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana Luka Strajn, Marko Bizjak in Gal Mavretič.

»Na tem tekmovanju moraš poleg smisla za mešanje pijač imeti tudi domišljijo,« je povedal zmagovalec Luka Strajn iz Kamnika, ki je navdih za koktajl poiskal v sliki Splav meduze, ki jo je ustvaril francoski slikar Théodore Géricault. Na tekmovanje se je pripravljal dobra dva meseca. »Koktajl sem poimenoval Argus, po ladji, ki je rešila deset preživelih na splavu. Glede na to, da ima slika bolj temačno ozadje in kaže prizor na morju, sem za osnovni sestavini izbral viski in rum. Piko na i je zagotovo dodal sirup iz flambiranih pomaranč, ki sem ga pripravil sam,« je prepričan Luka. Tudi okrasitev je bila povezana z morjem, saj so jo sestavljali sol, naravna spužva, zataknjena znotraj lupine morskega ježka, in ostriga. Na barmanskih tekmovanjih je osvojil že več nagrad, njegova poklicna pot pa bo, kot pravi, zagotovo povezana z mešanjem pijač.

Tekmovala sta še dva Gorenjca, oba študenta blejske višje šole za gostinstvo, velnes in turizem. Kajo Sekne z Jame pri Kranju je navdihnilo Rojstvo Venere italijanskega umetnika Sandra Botticellija. »Lahko bi bilo boljše, a sem pokazala tisto, kar sem hotela,« je povedala po nastopu. V koktajl je vključila italijansko penino, z zeleno barvo limete se je približala svežini jutra. Postregla ga je na slikarski paleti, okrasitev pa dopolnila s školjko, ki je upodobljena tudi na Botticellijevi sliki ... »Tudi sama zelo rada slikam in mi ni bilo težko povezati svežine koktajla z umetnostjo,« je dodala.

Nejc Pančur iz Gorij pa je svoj koktajl povezal s Krikom norveškega ekspresionista Edvarda Muncha. »Najprej zakriči že sama rdeča barva koktajla, potem pa svoje doda še vse ostalo,« je razložil Pančur. Povezovati slikarska dela z mešanjem koktajlov ni enostavno, a mu je tovrstno tekmovanje zelo všeč. »Na klasičnih tekmovanjih po navadi ocenjujejo tehniko priprave, okus, aromo, tu pa je treba dodati še zgodbo. Treba je razmišljati na drugačen način, da sestaviš unikaten izdelek,« je povedal.

»Barman ni samo poklic tistega, ki gostom v baru meša pijače. Je nekaj več. Vsak odličen barman ponuja tudi edinstveno zgodbo in doživetja,« je ob tekmovanju mladih barmanov poudaril direktor blejske višje strokovne šole Peter Mihelčič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 17. april 2020 / 19:20

Čas za iskanje poti do novih znanj

Tudi Ljudska univerza Kranj se je prilagodila razmeram, povezanim s koronavirusom. Dejavnosti izvajajo na daljavo. Ta čas je po mnenju direktorice Mateje Šmid primeren tudi za iskanje poti do novih zn...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 29. januar 2009 / 07:00

Medved na borzi

Če sodimo po borznih indeksih, je minuli teden po Ljubljanski borzi lomastil medved.

Kronika / četrtek, 29. januar 2009 / 07:00

Dogovor o skupnem usposabljanju gasilcev

Kranj - Gostje iz makedonske občine Kočani, ki bodo v skladu s podpisano listino s Kranjem sodelovali na področju zaščite in reševanja, so v soboto v družbi podžupana Igorja V...

Kronika / četrtek, 29. januar 2009 / 07:00

Nesreče

Zagorelo v bližini kamina Domžale - Prejšnji teden je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil požar na podstrešju stanovanjske hiše v Domžalah. Pogasili s...

Nasveti / četrtek, 29. januar 2009 / 07:00

Kako razpoloviti račun za električno energijo

Spodbujanje k učinkoviti rabi energije in premišljenemu ravnanju z električnimi napravami več let spodbuja kampanja Energija.si, bodi učinkovit, ta mesec pa se je začela nova Prihrani do 50 odstotkov...

Zanimivosti / četrtek, 29. januar 2009 / 07:00

Misijonar v Kijevu, še prej na Uralu

V Argentini rojen lazarist Tomaž Mavrič, ki ga po materi, rojeni na Suhi pri Škofji Loki, lahko štejemo tudi za Škofjeločana, je že deset let misijonar na mrzlem in revnem vzhodu Evrope. Misijonar si...