Kako razpoloviti račun za električno energijo

Spodbujanje k učinkoviti rabi energije in premišljenemu ravnanju z električnimi napravami več let spodbuja kampanja Energija.si, bodi učinkovit, ta mesec pa se je začela nova Prihrani do 50 odstotkov pri računu za električno energijo.

Z njo želi Holding Slovenske elektrarne porabnike z nasveti, podprtimi s konkretnimi izračuni o možnem prihranku, prepričati k zmanjševanju porabe električne energije in s tem tudi k manjšim stroškom, posledično računom. Vse večja poraba električne energije namreč pomeni večje potrebe po njenem pridobivanju, zaradi česar je potrebno graditi nove elektrarne. Slovenija je sama ne more proizvesti dovolj, zato jo je potrebno uvažati, kar povečuje energetsko odvisnost od drugih držav. Težave z dobavo zemeljskega plina iz Rusije je pokazala, da je odvisnost od uvoza lahko zelo problematična.

 

V zadnjih letih je v Sloveniji nastal razkorak med tržnimi cenami električne energije na mednarodnem trgu in maloprodajnimi cenami za gospodinjstva, kar je v veliki meri povzročilo podražitve električne energije ob koncu minulega leta. Tržnega gibanja cen smo se že pred leti navadili pri nafti, bencinu in kurilnem olju, kjer cene nihajo glede na vrednost sodčka nafte na svetovnih trgih. Kljub podražitvam je v Sloveniji električna energija še vedno najcenejši energent. Podražitvam vseh vrst energije se v prihodnje gotovo ne bomo mogli izogniti, da nas te ne bi toliko prizadelo, pa si lahko pomagamo z upoštevanjem nasvetov učinkovite rabe energije.

 

Za prihranek pri porabi električne energije so pogosto dovolj že manjši ukrepi, pri katerih ni potrebnih nobenih (finančnih) vlaganj, kot je na primer ugašanje luči, ki jih ne potrebujemo, izklop naprav iz stanja pripravljenosti po uporabi. Nekateri ukrepi vključujejo manjši vložek, kot na primer menjavo klasičnih žarnic z varčnimi sijalkami, ali pa premišljen nakup z izbiro energetsko varčnih gospodinjskih aparatov razreda A+ ali A++. Več posameznih prihrankov povečuje skupni prihranjeni znesek. Koliko lahko prihrani posamezno gospodinjstvo, je seveda odvisno od mnogih dejavnikov. Upoštevati je potrebno velikost gospodinjstva, vrsto opreme, število in starost gospodinjskih aparatov in podobno. Občutno manjšo porabo električne energije in s tem večji prihranek denarja, ki bi ga sicer odšteli za njeno porabo, pa lahko dosežemo predvsem z večjimi vlaganji v energetsko izboljšavo objektov in vgradnjo okolju prijaznih tehnologij (sončne celice, toplotne črpalke, …).

 

Že brez večjih investicij je možno doseči prihranek v višini od 10 ali 20 odstotkov, z dolgoročnim razmišljanjem in načrtnim investiranjem pa je možno prihraniti tudi do 50 odstotkov ali več, še posebej pri danes energetsko bolj potratnih gospodinjstvih. Akcija Prihrani do 50 odstotkov pri računu za električno energijo bo potekala od sredine januarja do konca februarja. Celovit izbor nasvetov bo objavljen tudi na spletni strani Energija si, bodi učinkovit – http://www.hse-energija.si/ ali http://www.energijasi.com/.

 

Koliko je možno prihraniti s posameznim ukrepom in za koliko lahko zmanjšamo znesek na računu za električno energijo? To je odvisno od mnogih faktorjev posameznega gospodinjstva. Upoštevati je treba velikost gospodinjstva, vrsto opreme, števila gospodinjskih aparatov … Pomembno je, da pri nakupu novih aparatov dajemo prednost energetsko varčnim in okolju prijaznim tehnologijam. V nadaljevanju bomo našteli informativne izračunu, pri katerih pa velja, da gospodinjstva, ki so danes bolj razsipna, lahko z enostavnimi ukrepi že jutri prihranijo veliko energije in s tem tudi evrov.

 

Za primerjavo je Holding Slovenske elektrarne vzel dve povprečni gospodinjstvi, prvo s povprečno letno porabo 4.400 kilovatnih ur električne energije (račun na mesec okoli 40 evrov, na leto okoli 500 evrov, dnevna poraba okoli 11 kWh) in drugo gospodinjstvo, ki z električno energijo ogreva toplo vodo in zato porabi približno 7.300 kilovatnih ur (mesečni račun med 65 in 70 evri, na leto 800 evrov, dnevna poraba okoli 20 kWh). Obe gospodinjstvi uporabljata identične aparate (le da drugo vodo ogreva z električno energijo).

 

Dobrih 20 odstotkov (ali 913 kWh) lahko prihranimo z zelo enostavnimi ukrepi. Velikokrat imamo vklopljene televizorje ali računalnike, ko jih ne potrebujemo ali sploh nismo v istem prostoru ali pozornost posvečamo nečemu drugemu. V času, ko počnemo nekaj drugega, jih izklopimo (tako tudi druge naprave DVD, VHS, HI-FI) in ne puščamo v stanju pripravljenosti (STAND BY) in s tem prihranimo dobrih šest odstotkov! Že izklop računalnika, ko ga ne potrebujemo, prispeva k privarčevanju 2,6 odstotka, izklop DVD-ja ali televizije odstotek (LCD in Plazma televizorji pa imajo v stanju pripravljenosti še občutno višjo porabo električne energije).

 

Velik prihranek bo pomenila tudi menjava treh navadnih žarnic z varčnimi v lučeh, ki gorijo dlje časa, ter redno ugašanje luči, kjer jih ne potrebujete velikokrat (ali pa namestite senzorje gibanja) – na ta način lahko privarčujete pet odstotkov povprečne porabe ali 250 kWh električne energije na leto (povprečna dnevna poraba pa znaša 11 kWh). Enako lahko prihranite tudi, če perilo sušite zunaj, in ne v sušilnem stroju, za tri odstotke pa bo manjši račun, v kolikor boste pomivalni in pralno-sušilni stroj prižgali le v času manjše tarife. Za odstotek manjša poraba bo, če boste perilo prali na 30 stopinjah Celzija in ne 40, oziroma še toliko več, če sedaj temperaturo nastavimo toliko (pre)visoko.

 

Z večjimi investicijami so prihranki lahko še občutnejši – od 35 do 52 odstotkov (ta odstotek velja glede na sedanje 'razsipništvo' gospodinjstva z električno energijo). Kar 23 odstotkov je mogoče prihraniti z investicijami v energetsko učinkovitejše tehnologije – osem odstotkov z zamenjavo hladilne naprave za najbolj učinkovito napravo na trgu (hladilnik in zamrzovalnik razreda A++), enako pri pralnih in pomivalnih strojih (prihranek 5 odstotkov), menjava steklo-keramičnega kuhalnika z indukcijskim bo navrgel dodatne tri odstotke privarčevane energije, menjava namiznega s prenosnim računalnikom bo dodala še pet odstotkov prihranjene električne energije in podobno.

 

Prihrankov se ne da enostavno seštevati, saj vplivajo drug na drugega. V kolikor se odločimo za sušenje perila zunaj, potem nakup varčnega sušilnega stroja ne bo dosegel zgoraj navedenega učinka. Kljub vsemu strokovnjaki ocenjujejo, da bi gospodinjstvo, ki sedaj na leto porabi 4.400 kWh električne energije, lahko privarčevali okoli 1.750 kWh ali za 160 dni današnje povprečne porabe! Gospodinjstva, ki z električno energijo ogrevajo vodo, pa lahko prihranijo še več, vendar je tudi investicija večja – z inštalacijo solarnega sistema za pripravo sanitarne vode lahko privarčujejo kar 29 odstotkov! Na ta način lahko ta gospodinjstva zmanjšajo položnico za več kot polovico.

 

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / torek, 18. april 2017 / 13:19

V Radovljici festival čokolade

V petek popoldan se začenja šesti Festival čokolade. Tridnevna prireditev je lani v Radovljico privabila več kot petdeset tisoč obiskovalcev. Podobnih številk se organizatorji nadejajo tudi letos.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 25. november 2007 / 07:00

Triglav ustvarja pravo nogometno akademijo

K sodelovanju bodo povabili vse nogometne klube na Gorenjskem.

Tržič / nedelja, 25. november 2007 / 07:00

Rupar ovadil Komunalo Tržič

Pavel Rupar sumi, da je odlaganje odpadkov iz Kranja na deponiji Kovor nelegalno.

Splošno / nedelja, 25. november 2007 / 07:00

Miha Zupan mister bodybuildinga

V Športni dvorani Medvode je pod okriljem Fitnes zveze Slovenije potekalo Odprto državno prvenstvo v fitnesu in bodybuildingu.

Zanimivosti / nedelja, 25. november 2007 / 07:00

Zavarovalniški ček za Mavrico

Zavarovalnica Adriatic Slovenica je Kranjskim vrtcem podarila pet tisoč evrov za ureditev prostorov v oddelku Mavrica.

Kranjska Gora / nedelja, 25. november 2007 / 07:00

Na izredni seji o razvoju Kranjske Gore

Kranjska Gora - V ponedeljek zvečer bo v Kranjski Gori potekala izredna seja občinskega sveta. Njen sklic je zahtevalo pet občinskih svetnikov z neodvisne liste Za našo dolino gr...