Najvišja ocena za jabolčni kis in kumarice
Kranj – Od 17. do 19. maja bo v Minoritskem samostanu na Ptuju potekala jubilejna, že trideseta razstava kmečkih prehranskih izdelkov z naslovom Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo kmetije iz Slovenije in iz zamejstva sodelovale z izdelki štirinajstih prehranskih skupin. V okviru priprav na razstavo že potekajo tudi ocenjevanja izdelkov. Prva ocenjevanja so končana, znani so že rezultati za konzervirane vrtnine in kise.
Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin je Miha Golob z Brezij nad Kamnikom prejel najvišjo možno oceno, dvajset točk, in s tem tudi zlato priznanje za pasterizirane delikatesne kumarice, poleg tega pa še srebrno priznanje za pasterizirano papriko (filete) in bronasto priznanje za pasterizirano rezano rdečo peso. Marko Kuhar iz Zgornjih Dupelj je prejel zlato priznanje za papriko v kisu in bronasto za pasterizirane kumarice v kisu, Anton Verlič iz Smlednika zlato priznanje za narezane kisle kumarice in bronasto za kisle kumarice, Primož Zupan s Prebačevega zlato priznanje za kislo repo in bronasto za kislo zelje, Avguštin Verbič iz Grada pri Cerkljah pa bronasto priznanje za kislo repo.
Na ocenjevanju kisa je med vsemi vzorci komisija najvišjo možno oceno, to je dvajset točk, in s tem zlato priznanje prisodila Matijovčevemu jabolčnemu kisu, ki ga je na ocenjevanje dal kmet Janko Jeglič iz Podbrezij. Miha Golob z Brezij nad Kamnikom je dobil srebrno priznanje za vinski kis, Janez Markuta iz Čadovelj pa bronasto priznanje za jabolčni kis.