Drugačni piškoti

Lešnikovi piškoti s kavo in belo čokolado ter ajdovi linški piškoti so dvoje vrste piškotov, ki vsebujejo drugačno kombinacijo sestavin. Nikomur, ki jih poskusi, ne uspe navesti pravilne kombinacije sestavin, vendar pa se vsem zdijo nadvse okusni. Poskusite in se prepričajte sami.

Za pripravo lešnikovih piškotov s kavo in belo čokolado potrebujemo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g lešnikov, 100 g mletega sladkorja, 60 ml močne kave, ščep soli, 100 g bele čokolade.

Moko presejmo in ji primešamo lešnike, sladkor in sol. Dodamo na kocke narezano maslo ter na hitro pregnetemo. Nato prilijemo ohlajeno kavo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo dolg pravokotnik, ki naj bo širok približno 3 cm in visok 2 cm. Tako oblikovano testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za pol ure. Ohlajeno testo razvijemo iz folije ter ga narežemo na 0,5 cm debelo. Narezane piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut. Belo čokolado stopimo ter vanjo pomakamo piškote. Polagamo jih na peki papir ter pustimo, da se čokolada ohladi.

Za pripravo ajdovih linških piškotov potrebujemo: 270 g ajdove moke, 100 g mletih orehov, 1 zvrhana žlica temnega kakava, 1 jajce, 100 g sladkorja v prahu, 150 g masla, pol pecilnega praška, 2 žlici ruma, nastrgano lupinico 1 bio limone, četrt žličke cimeta, četrt žličke mletih klinčkov, ščep soli, borovničevo marmelado.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine – ajdovo moko, mlete orehe, kakav, sladkor, pecilni prašek, limonino lupinico, cimet, klinčke in sol. Dodamo na kocke narezano maslo, rum in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini ter iz njega izrezujemo piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ohlajene piškote namažemo z borovničevo marmelado ter jih po dva zlepimo skupaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 5. februar 2022 / 14:32

Bliža se Festival gorniškega filma

Najboljše filme z gorniško tematiko si bo med 14. in 19. februarjem znova mogoče ogledati tudi v Domžalah in Radovljici.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!