Soba pobega je resničnostna igra, v kateri morajo tekmovalci v omejenem času s sodelovanjem in logičnim razmišljanjem najti rešitev (fotografija je simbolična). / Foto: Tina Dokl

Sobe pobega so varne

Slovenske sobe pobega so varne, zagotavljajo v Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti. Hitro rastoča panoga pa privablja tudi vse več turistov.

Kranj – V začetku leta je v medijih odmevala vest o smrti petih deklet, ki so se zastrupila z ogljikovim monoksidom ob obisku sobe pobega v mestu Koszalin. Dogodek je sprožil tudi vprašanje, kako varne so sobe pobega pri nas.

Kot zatrjujejo pri Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti GIZ ER.SI, v katerem so združeni slovenski ponudniki tovrstnih storitev, je za varnost obiskovalcev pri nas dobro poskrbljeno.

»V Sloveniji smo lastniki escape roomov (Enigmarium, MindMaze, The Key, Zmajev tempelj) prvi na svetu leta 2016 ustanovili gospodarsko interesno združenje escape room dejavnosti GIZ ER.SI s ciljem, da se v sobah pobega dosledno upoštevajo varnostni standardi. Od odprtja prve sobe pobega leta 2014 do danes ni prišlo do nobene nesreče, kar potrjuje tisoče navdušenih igralcev,« pravijo na združenju, kjer dodajajo, da člani združenja dosledno upoštevajo tudi varnostne napotke.

Igralci morajo tako vedno imeti možnost zapustiti igro in oditi iz sobe, zato je pri vratih na vidnem mestu vedno nameščen kljub ali stikalo, s katerim lahko vrata odprejo. Vse, kar ni del igre, je ustrezno označeno, v primeru, da so v prostoru nameščene male kurilne naprave, odvisne od zraka, pa so sobe opremljene tudi z javljalniki ogljikovega monoksida. Igralce in prostor ves čas nadzoruje tudi eden od zaposlenih, ki lahko posreduje v primeru, da gre kaj narobe.

Sobe pobega vedno bolj priljubljene

Soba pobega (angleško escape room) je resničnostna igra, v kateri mora ekipa igralcev v omejenem času in z medsebojnim sodelovanjem ter logičnim razmišljanjem preko različnih nalog poiskati rešitev.

Tovrstne igre privabljajo vse več zabave željnih ljudi. V Escaperoom Carniola, edini sobi pobega v Kranju, ki jo vodita zakonca Lea in Luka Bidovec, beležijo porast obiskovalcev. Kot pravi Lea Bidovec, je največ obiska v zimskih mesecih, medtem ko poleti k njim zaide tudi vse več turistov. »Sobe pobega so kot zasvojenost. Ko enkrat preizkusiš kakšno, si želiš obiskati tudi druge. Kranj ima omejeno količino turističnih atrakcij, zato turisti zaidejo tudi k nam,« dodaja sogovornica, ki opaža, da stranke v njihovih sobah pobega vse večkrat organizirajo tudi rojstnodnevne zabave.

Tudi v kranjski sobi pobega zagotavljajo, da je za varnost dobro poskrbljeno. »V vsaki sobi je ključ, s katerim sobo lahko odpremo kadarkoli, če pa stranke izrazijo željo, pa je niti ne zaklenemo,« pravi Lea Bidovec, ki dodaja, da nad dogajanjem v sobi ves čas bdi tudi vodja igre, ki lahko v primeru kakršnih koli težav tudi posreduje in konča igro, čeprav v več kot dveh letih, odkar delujejo, niso imeli nikakršnih težav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 20. maj 2021 / 14:57

Avto se je sam odpeljal po pobočju

Žerjavka – V nedeljo popoldne se je v Žerjavki parkirano osebno vozilo odpeljalo s parkirišča po pobočju. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo vitla vozilo potegnili nazaj na cesto.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 13. januar 2019 / 21:29

Sobe pobega so varne

Slovenske sobe pobega so varne, zagotavljajo v Gospodarskem interesnem združenju »escape room« dejavnosti. Hitro rastoča panoga pa privablja tudi vse več turistov.

Gorenjska / nedelja, 13. januar 2019 / 21:25

Zaračunavali bodo nenujne storitve

V sedmih urgentnih ambulantah Osnovnega zdravstva Gorenjske bodo s ponedeljkom začeli zaračunavati nenujne zdravstvene storitve. Odstranitev klopa bo na primer stala trideset evrov. Z ukrepom naj bi z...

Gospodarstvo / nedelja, 13. januar 2019 / 21:22

Do dovoljenja v štirih mesecih

Kranjski Goodyear je gradbeno dovoljenje za 94 milijonov evrov vredno naložbo v povečanje proizvodnje pridobil v samo štirih mesecih, so se pohvalili na ministrstvu za okolje in prostor.

Šport / nedelja, 13. januar 2019 / 21:22

Nogometaši Triglava začeli priprave

Kranj – V torek so priprave za spomladanski del nogometnega prvenstva v prvi slovenski nogometni ligi Telekom, ki se bo začel 23. februarja z igranjem dvajsetega kroga, začeli nogometaši kranjskega...

Slovenija / nedelja, 13. januar 2019 / 21:20

Pirc novi predsednik nadzornega sveta 2TDK

Ljubljana – Vlada je v sredo na dopisni seji kot ustanoviteljica in edina družbenica družbe 2TDK, projektnega podjetja za gradnjo drugega tira Divača–Koper, na njuno željo odpoklicala predsednika i...