Čokopomarančna torta

Torta, ki nas pusti brez besed, ko jo poskusimo

Za pripravo čokopomarančne torte potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za navlažitev in premaz biskvita: 1,5 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 2 žlici marmelade; za čokoladno kremo: 4 dl smetane, 150 g temne čokolade, 3 liste želatine; za pomarančni žele: 3 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 4 liste želatine; za pomarančno kremo: 2,5 dl smetane, 300 g mascarpone sira, 2 pomarančna sladkorja (ali 2 vaniljeva sladkorja), 3 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 3 liste želatine; za preliv: 200 g temne čokoladne kuverture.

Nekaj ur pred peko pripravimo pomarančni žele, da se nam bo zagotovo strdil do časa. Želatino namočimo v hladni vodi. Tri decilitre sveže iztisnega soka iz pomaranč segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Vzamemo okrogel model ali ravno posodo in jo obložimo s prozorno folijo. Nanjo vlijemo pripravljen pomarančni sok. Za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se sok strdi.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s kakavom in pecilnim praškom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. V sneg z lopatico vmešamo stepene rumenjake in nato še moko s kakavom. Maso za biskvit vlijemo v okrogel pekač in postavimo v pečico, ogreto na 170 °C. Pečemo od 10 do 15 minut.

Priprava čokoladne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Čokolado nadrobimo v kozico in ji prilijemo 1 dl smetane ter vse skupaj stopimo. V stopljeno čokolado vmešamo ožeto želatino in dobro premešamo, da se želatina raztopi. Preostalo smetano stepemo in vanjo vmešamo nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado.

Priprava pomarančne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Pomarančni sok segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino ter ohladimo. Mascarpone sir zmešamo s pomarančnim sladkorjem in ohlajenim pomarančnim sokom. Na koncu z lopatico oz. t. i. spatulo vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo s pomarančnim sokom in premažemo z marmelado. Nato ga prekrijemo s čokoladno kremo. Na čokoladno kremo položimo pomarančni žele, ki smo mu odstranili folijo. Čez pomarančni žele prelijemo pomarančno kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, ji previdno odstranimo tortni obod ter jo prelijemo s stopljeno čokoladno kuverturo.

Nasvet: Okrasimo z rezinami pomaranče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Koncert Vide Mihelčič

V Kulturnem hramu na Koroški Beli je bil v soboto, 15. decembra, koncert črnskih duhovnih pesmi v izvedbi sopranistke Vide Mihelčič in pianistke Marte Marolt. Večer so naslovili Globoka reka pesm...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Evropska glasbena mineštra

V začetku junija sem se vrnil iz Francije, kamor sem šel kot ambasador Slovenije za evropski festival, imenovan Europavox. Gre za zelo mlad festival, saj je bil letos organiziran šele drugič.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Ne živim od stare slave

Miran Rudan se po nekajletnem zatišju vrača na glasbeno sceno.

Prosti čas / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Domači in tuji folklorni plesi

V Preddvoru se je na terasi gradu Hrib odvijala zanimiva folklorna prireditev, kjer so največ pozornosti zbudili folkloristi iz daljne Portugalske.

Kranj / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Odločitev sredi julija

Kranj - Konec maja se je v Kranju sestal poslovni odbor konzorcija CERO, ki je obravnaval možne lokacije gorenjskega centra za ravnanje z odpadki. Zaradi ponudbe Kranja za lokacijo...

Tržič / nedelja, 8. julij 2007 / 07:00

Suhi tržiški vodovodi

Javno podjetje Komunala Tržič opozarja lastnike na velike težave pri preskrbi s pitno vodo. V Gozd jo vozijo od aprila.