Čokopomarančna torta

Torta, ki nas pusti brez besed, ko jo poskusimo

Za pripravo čokopomarančne torte potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 žličko pecilnega praška; za navlažitev in premaz biskvita: 1,5 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 2 žlici marmelade; za čokoladno kremo: 4 dl smetane, 150 g temne čokolade, 3 liste želatine; za pomarančni žele: 3 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 4 liste želatine; za pomarančno kremo: 2,5 dl smetane, 300 g mascarpone sira, 2 pomarančna sladkorja (ali 2 vaniljeva sladkorja), 3 dl sveže iztisnjenega soka iz pomaranč, 3 liste želatine; za preliv: 200 g temne čokoladne kuverture.

Nekaj ur pred peko pripravimo pomarančni žele, da se nam bo zagotovo strdil do časa. Želatino namočimo v hladni vodi. Tri decilitre sveže iztisnega soka iz pomaranč segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Vzamemo okrogel model ali ravno posodo in jo obložimo s prozorno folijo. Nanjo vlijemo pripravljen pomarančni sok. Za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se sok strdi.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s kakavom in pecilnim praškom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. V sneg z lopatico vmešamo stepene rumenjake in nato še moko s kakavom. Maso za biskvit vlijemo v okrogel pekač in postavimo v pečico, ogreto na 170 °C. Pečemo od 10 do 15 minut.

Priprava čokoladne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Čokolado nadrobimo v kozico in ji prilijemo 1 dl smetane ter vse skupaj stopimo. V stopljeno čokolado vmešamo ožeto želatino in dobro premešamo, da se želatina raztopi. Preostalo smetano stepemo in vanjo vmešamo nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado.

Priprava pomarančne kreme: Želatino namočimo v hladni vodi. Pomarančni sok segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino ter ohladimo. Mascarpone sir zmešamo s pomarančnim sladkorjem in ohlajenim pomarančnim sokom. Na koncu z lopatico oz. t. i. spatulo vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit namočimo s pomarančnim sokom in premažemo z marmelado. Nato ga prekrijemo s čokoladno kremo. Na čokoladno kremo položimo pomarančni žele, ki smo mu odstranili folijo. Čez pomarančni žele prelijemo pomarančno kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, ji previdno odstranimo tortni obod ter jo prelijemo s stopljeno čokoladno kuverturo.

Nasvet: Okrasimo z rezinami pomaranče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 20. december 2007 / 07:00

Sankači vabijo nove tekmovalce

V jeseniškem sankaškem klubu bi radi spet imeli dober podmladek, da bo čez leta nasledil uspešne tekmovalce prejšnje generacije.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 20. december 2018 / 12:04

Ljubiteljski Severjevi nagradi na Gorenjsko

V nedeljo so na Loškem odru podelili Severjeve nagrade za igralske dosežke. Prejeli so jih poklicna igralca Nina Valič in Vojko Belšak, ljubiteljska igralca Damijan Perne in Maša Kavčič ter študenta M...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2018 / 11:59

Vse manj naravnih drevesc

Čeprav v Zavodu za gozdove Slovenije spodbujajo nakup naravnih, v Sloveniji vzgojenih drevesc za okraševanje, uporaba tovrstnih drevesc še vedno upada. V zadnjih letih izdajo lastnikom gozdov in nasad...

Šport / četrtek, 20. december 2018 / 11:56

Veslači pozimi ne počivajo

»Trenutno imamo precej težkih treningov, ki so včasih pravo mučenje. Zato je za nas zima marsikdaj težja od poletja,« priznava mladi up slovenskega veslanja Miha Aljančič, ki je skupaj z Nikom Krebsom...

Gospodarstvo / četrtek, 20. december 2018 / 11:52

Priložnost za inovativnost

V žirovski družbi Poclain Hydraulics so v začetku decembra prvič pripravili dan inovativnosti, ki se ga je udeležilo trideset zaposlenih, ki v podjetju delujejo na različnih delovnih področjih.

Kamnik / četrtek, 20. december 2018 / 11:52

Balantičev kip tudi v knjižnici

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik so se z Balantičevim večerom spomnili 75. obletnice pesnikove smrti in ob tem prejeli pesnikov doprsni kip, ki ga je knjižnici podaril prof. France Pibernik.