Pokvarjeno oko

Iz Berlina prifrčijo prvi novoletni pozdravi, a na njih ni novoletnih okraskov, tudi napisa Frohe Weihnachten ne. Skrivnostno zre vame prelepa ženska, ki vabi na Muzejski otok. Za popolno razglašena lepotica, ženska elegantnih potez s široko naglavno krono, v eni izmed očesnih duplin pa je nedodelano oko. Misteriozna ženska ponosne drže, čeprav je kipec le doprsen – kraljica Nefretete, za nekatere Neegipčanka, česar pa arheološke najdbe ne potrjujejo. Nekateri trdijo, da je bila hčerka Amenophila III. iz stranske veje oboževanih svečenic. Imela je šest hčera, tretja naj bi bila poznejša žena velikega Tutankamona, izurjena tudi v vojaških veščinah. Bil je šesti december 1912, ko je nemški arheolog Borchardt pri izkopavanjih na vrtu staroegipčanskega umetnika Tutmozisa odkril doprsni kip izjemne lepote s pokvarjenim ali nedodelanim levim očesom. Te uganke še do danes ni nihče stoodstotno rešil. Ji je tako oko pustil umetnik, ki ga je bila zavrnila? Dokazov ni. V Amarni in njeni okolici je bilo izkopanih veliko število doprsnih kipov ali njihovih začetkov. Nofretete in Ehnaton sta bila tudi prva egipčanska vladarja, ki sta svoje zasebno življenje dovolila oblikovati na tedanjih monumentalnih umetninah. V muzeju na slovitem berlinskem Muzejskem otoku je Nofretete silovita privlačnost, ki jo je treba videti. Postala je nekakšen simbol mesta. Egipčanske oblasti že precej dolgo obdobje dokazujejo, da je bil kip Nofretete nezakonito odpeljan iz Egipta, a se Nemci ne zmenijo zanje. Na vsa mogoča dopisovanja ni nikakršnega odgovora.

Če je bilo v določenem času njenega življenja ustvarjenih toliko umetnin z njenim likom, nastopi obdobje, v katerem se zdi, kakor da je poniknila. Je bila bolna? Je umrla prezgodnje smrti? Njene grobnice in mumije še do danes niso našli …

Originalnih receptov iz časa njene vladavine ni najti v papirusih starega Egipta. Jedla naj bi tisto, kar še danes radi jedo v deželi ob Nilu. Je preprosto, a okusno.

Ta'amia (ali sodobni falafel)

Z omako bo navdušila predvsem vegetarijance.

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g kuhanega boba (pločevinka), 2 čebuli, 2 stroka česna, pol žlice sesekljanega peteršilja, 1 žličko zmletega kumina, 1 žličko zmletega koriandra, pol žličke pecilnega praška, 1 žličko soli, pol žličke kajenskega popra, olje za cvrtje, malo moke po potrebi.

Sesekljan peteršilj, čebulo in česen damo v stekleno skledo. Začinimo s soljo, koriandrom, kajenskim poprom in kuminom. Bob, kuhan ali iz pločevinke, odcedimo in počasi zmeljemo s preostalimi sestavinami. Če je testo pregosto, dodamo malo vode. Testo naj počiva pol ure.

Potem napravimo iz testa za namiznoteniško žogico velike cmočke in jih malo sploščimo. Ocvremo na olju. Ta'amio postrežemo vročo s taratorjevo omako.

Zanjo potrebujemo: 100 g paste tahini (v trgovinah z zdravo prehrano), 1 limono, 1 strok česna, pol žličke soli, 1 žličko sesekljanega peteršilja, 1 ščep kumina, malo vode.

Olupljen česen stremo, limono iztisnemo. Zmešamo vse sestavine in dodamo limonin sok. Če je zmes pregosta, dodamo malo vode.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Ločanka

Ločanka, 26. maj 2009, št. 5

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Po Albaniji jutri v Celju z Nizozemsko

Kranj - Naša nogometna reprezentanca, ki je v kvalifikacijah za EP 2008 v soboto gostovala pri Albaniji, se je domov vrnila zgolj z eno točko in rezultatom 0 : 0. Varovanci selekto...

Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Kristalni globus Malyszu

Planica - Zadnji dan poletov v Planici so organizatorji zaradi sneženja pod streho uspeli spraviti le eno serijo. Na vrhu nič novega. Tretjo zmago v treh dneh, kar je sv...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Vrhunsko, svetovljansko, navdušujoče

Na osrednji proslavi ob občinskem prazniku je za izjemno presenečenje poskrbel tenorist svetovnega slovesa Janez Lotrič. Navdušeno občinstvo mu je namenilo stoječe ovacije.

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Dobitniki plaket župana Občine Jesenice

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je poleg ostalih občinskih priznanj podelil tri plakete župana. Prejeli so jih upokojeni profesor športne vzgoje Tone Šmitek, TVD Partizan Javornik-Koroška Be...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

S polno močjo naprej

Robert Pesjak je občinski svetnik na listi LDS. Je oče štirih otrok, ki si predvsem prizadeva, da bi mladi na Jesenicah imeli večje možnosti izobraževanja ter športnih aktivnosti.