Zaradi obilnega dežja so na smučiščih v Kranjski Gori ostale le dokaj ozke proge kompaktnega snega.

Vreme turistov ni odgnalo

Na Bledu z dežniki, v Kranjski Gori in na Voglu smučajo kljub slabemu vremenu. V prazničnih dneh je v največjih gorenjskih turističnih središčih gostov toliko kot v preteklih letih.

Med prazniki so polna tudi slovenska zdravilišča, ki so lansko pomlad sicer beležila upad gostov. Ocene druge polovice leta dosti bolj optimistične, za praznike pa je zasedenost kapacitet celo nekoliko višja kot lani, od 85- do stoodstotna.

Bled – Pred dnevi so si legendo o potopljenem zvonu obiskovalci z obale Blejskega jezera sicer ogledali z dežniki nad glavami, slabo vreme tistih, ki so se odločili, da praznike preživijo na Bledu, ni odvrnilo od obiska gorenjskega turističnega bisera. »Za božič smo bili tako kot po navadi 50- do 60-odstotno zasedeni, pričakujemo pa, da bodo vsi blejski hoteli na najdaljšo noč polni,« je povedala direktorica Zavoda za turizem Bled Eva Štravs Podlogar. »Tako kot vsako leto smo pripravili raznolik program različnih prireditev, ki bodo popestrile praznično razpoloženje. Žal pa našim gostom zimskega vzdušja ne moremo pričarati.« Zaradi dežja in nizkih temperatur kljub uspešnemu zagonu pred dobrim tednom dni smučišče na Straži za zdaj ne deluje. Sedežnico bodo spet pognali takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale izdelavo kompaktnega snega. Na Bledu je sicer tudi med letošnjimi prazniki največ tujih gostov – večinoma Italijanov, Rusov in Nemcev, nekaj malega Angležev pa Nizozemci, Hrvati in Srbi. V enem od hotelov gostijo tudi večjo skupino Maltežanov, Slovencev je manj kot deset odstotkov.

Zato pa domači gostje prevladujejo v Bohinju. »Prav pohvaliti se z zasedenostjo sicer ne moremo, čeprav so hotelske kapacitete zapolnjene od 60- do 80-odstotno, zasebne sobe in apartmaji pa nekoliko manj,« je povedal direktor LTO Bohinj Klemen Langus. »V zadnjih dneh, ko so gostje ugotovili, da je v Bohinju dovolj snega, se jih kljub kislemu vremenu vse več odloča za prihod k nam – na Voglu je vendarle več kot meter naravnega snega, ki ponuja odlično smuko, prav tako so dobro urejene tekaške proge na Pokljuki.«

Kot pravi, smučarje privab­lja tudi ugodna ponudba, ki so jo posebej zanje pripravili skupaj s Slovenskimi železnicami, zanje in za vse druge pa v teh prazničnih dneh ponujajo še kup drugih aktivnosti – od drsališča v Bohinjski Bistrici in tržnice z živo glasbo do pestrega dogajanje v dvorani Danica. »V Bohinju je v teh dneh kljub slabemu vremenu živahno. Upamo, da bo januar ponujal še lepšo sliko,« je optimističen Langus.

Največ domačih gostov imajo tudi v Kranjski Gori. »Kljub relativno slabemu vremenu so kapacitete skoraj popolnoma zasedene. Obiskovalci lahko še vedno smučajo na kompaktnem snegu, kakšen bo januarski del zimske sezone, pa je v veliki meri odvisno od tega, ali bo naše kraje vendarle pobelil sneg,« je povedala direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav.

Med tujimi gosti v Kranjski Gori tradicionalno prevladujejo Italijani in Angleži. »V kraju je v teh dneh res živahno. Prireditve se kar vrstijo, gostje radi odhajajo na ogled lednih jaslic v Mlačco, veliko zanimanja je tudi za res izjemno privlačen park ledenih skulptur v Kranjski Gori,« je še povedala Žerjavova. Za najdaljšo noč v letu so tudi v Kranjski Gori pripravili niz zabav; nekateri gosti so novo leto dočakali po hotelih, za druge pa so tudi letos pripravili tradicionalno silvestrovanje na prostem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 10. junij 2014 / 10:04

V drugo le potrdili nove cene

Šenčurski občinski svet je po aprilski zavrnitvi minuli teden vendarle potrdil nove cene ravnanja vodooskrbe s pitno vodo in praznjenja greznic, kot jih je predlagala Komunala Kranj.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 5. februar 2021 / 20:39

Potrdili letošnji proračun

Občinski svet v Preddvoru je potrdil proračun občine za letos, soglašal pa je tudi s predlogom odloka skupne občinske uprave Gorenjske.

Šport / petek, 5. februar 2021 / 20:38

Izmed bratov Prevc v karanteni le še Peter

Kranj – Smučarski skakalci bodo ta konec tedna tekmovali na tekmah svetovnega pokala v Klingenthalu v Nemčiji. Tudi v slovenskem taboru se srečujejo s covidom-19. Najprej je zbolel Cene Prevc, ki s...

Gospodarstvo / petek, 5. februar 2021 / 20:37

Okrevanje turizma bo dolgotrajno

Slovenski turizem je bil lani po rezultatih na ravni izpred desetih let. Okrevanje bo dolgotrajno in bo možno šele z zagonom mednarodnega prometa in ukinitvijo omejitvenih ukrepov.

Kronika / petek, 5. februar 2021 / 20:36

Voznike pozivajo k pozornosti zaradi divjadi

Kranj – Gorenjski policisti voznike opozarjajo, naj na območjih, kjer srečujejo divjad in se vozijo skozi gozdove, mimo travnikov ali kjer so nanjo opozorjeni s prometnimi znaki oziroma silhuetami,...

Kronika / petek, 5. februar 2021 / 20:30

V eksploziji na Lancovem trije mrtvi

Lancovo – Danes popoldne je v nedelujoči mizarski delavnici na Lancovem prišlo do eksplozije, v kateri so umrle tri osebe, ki so se tedaj zadrževale v objektu. Po prvih podatkih je eksplod...