Ta teden se vam lahko zgodi, da ob obisku Pokljuke slišite ali pa kar prisluhnete zvoku flavt in trobent. / Foto: Tina Dokl

Pihalno-trobilna Pokljuka

Hotel Jelka na Pokljuki gosti Pihalno-trobilno poletno šolo. Letos se odvija prvič, njeni organizatorji pa že razmišljajo, da bi postala tradicionalna. Udeleženci šole poleg glasbe spoznavajo tudi lepote narave, česar Pokljuki ne primanjkuje. Privlačno pa je tudi nabiranje gob.

Pihalno-trobilna šola se dogaja na Pokljuki ta teden, na njej pa kot pedagogi sodelujejo znana glasbena imena: flavtist Matej Grahek, trobilec Franc Kosem ter pianist Blaž Pucihar, ki se tudi že več kot deset let intenzivno in uspešno posveča komponiranju in aranžiranju. Vsi trije glasbeniki so za uvod v poletno šolo pripravili koncert, danes pa bo v Jelki ob 19. uri – tako za udeležence šole kot za javnost – nastopil Trobilni kvintet Contrast. Še en koncert pa v Jelki pripravljajo konec tedna, in sicer se bodo v petek ob 18. uri, ob zaključku poletne šole, predstavili še njeni udeleženci.

Helena Grahek razloži, da dnevne aktivnosti poleg intenzivnega glasbenega druženja prilagodijo vremenskim razmeram, saj poskušajo v poletni šoli udeležencem približati tudi naravo oziroma Pokljuko. Res pa je, da večino dneva namenijo nadgradnji, utrjevanju in širjenju glasbenega znanja ter tehniki igranja.

Srečali smo tudi Nino Šenk, sicer iz Ribnice, partnerico Franca Kosema, ki je v svetu slovenskih trobent zelo znano ime, leta 2012 pa je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada. Njegova Nina je prodorna skladateljica in na Pokljuki išče navdih za novo skladbo za flavto in klarinet. Je tudi zelo aktivna v Društvu slovenskih skladateljev.

Ideja o sami poletni šoli pa se je porodila Heleni in njenem soprogu Mateju Grahku, ki je sicer solo flavtist Slovenske filharmonije, uči pa tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, pa še na Akademiji za glasbo.

Poletne šole se je letos udeležilo petnajst otrok, od tega devet flavtistov in šest trobentačev. Med njimi najdemo štiri Gorenjce. Gašper Globočnik prihaja iz Radov­ljice, Dane Jemc in Hana Žvagen iz Škofje Loke, Maša Cilenšek pa iz Begunj. Fanta se učita igranja na trobento, dekleti sta flavtistki.

Hana in Dane sta stara enajst let. Pa da sta sošolca, pove Hana, ki je nastanjena v času šole v Jelki, medtem ko se Dane vozi. Tako da smo imeli priložnost spoznati tudi njegovega očeta Nejca, najmlajšo sestro, štiriletno Lucijo, pa šestletnega brata Matija in devetletnega Karla. In prav vsem je glasba blizu.

Hana v poletni šoli uživa. Flavto igra že štiri leta. Najraje ima Bacha in Mozarta. Zanima pa jo tudi igranje klavirja, tako da se mogoče v prihodnosti posveti še temu inštrumentu. Dane pa se je z igranjem klavirja že spoznal. Njemu je bližje filmska glasba, to igra najraje.

Grahkova še doda, da bodo v prihodnje na poletno šolo vabili tudi goste iz Slovenske filharmonije, mogoče pa jih obišče celo kakšno znano tuje ime.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 25. julij 2022 / 22:31

Pogumna varovalka

V vročih poletnih dneh ljubitelje nogometa navdušujejo izjemne poteze igralk na evropskem prvenstvu, ki trenutno poteka v domovini nogometa Angliji, tudi pri nas pa se je že začel ples na...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 26. avgust 2014 / 16:00

Pihalno-trobilna Pokljuka

Hotel Jelka na Pokljuki gosti Pihalno-trobilno poletno šolo. Letos se odvija prvič, njeni organizatorji pa že razmišljajo, da bi postala tradicionalna. Udeleženci šole poleg glasbe spoznavajo tudi lep...

Bohinj / torek, 26. avgust 2014 / 15:33

Spominjajo se štirih srčnih mož

Naziv častnega občana bo na današnji proslavi ob prazniku občine Bohinj posmrtno prejel Tomaž Budkovič, geolog, zgodovinar, muzealec in avtor več strokovnih del o zgodovini Bohinja.

Kultura / torek, 26. avgust 2014 / 12:36

Pravljičen začetek Carniole

V petek se je z odprtjem razstave ilustracij Andreje Peklar v galeriji Layerjeve hiše začel letošnji Festival Carniola. Ilustracije, ki nas popeljejo v stare čase, ki jih ni nikoli bilo.

Šport / torek, 26. avgust 2014 / 12:34

Maja Sajovic svetovna prvakinja

Banjaluka – Članica ALC Lesce Maja Sajovic je na svetovnem padalskem prvenstvu v Banjaluki osvojila naslov svetovne prvakinje v skokih na cilj. Moška ekipa v postavi Roman Karun, Peter Balta, Uroš...

Kronika / torek, 26. avgust 2014 / 12:33

Policist včeraj podlegel strelnim ranam

Ljubljana – Slovenski polici­sti so pretreseni zaradi včerajšnje smrti litijskega policista Damijana Kukoviča, ki ga je v petek med opravljanjem prometne kontrole v glavo ustrelil mlajši moški, sic...