Kratek test sposobnosti

Demence: Zgodaj odkrita manj kot tretjina bolnikov

Za zdravljenje demenc je zelo pomembno, kako zgodaj je odkrita bolezen.

Brezplačno predavanje o demenci bo 19. februarja 2009 ob 17. uri v sprejemni dvorani Gorenjskega glasa, Bleiweisova cesta 4. Predaval bo dr. Gorazd B. Stokin, specialist nevrologije iz UKC Ljubljana, Nevrološka klinika - Klinični oddelek za bolezni živčevja. Predavanje je omogočila farmacevtska družba Novartis. Vabljeni!

Po nekaterih ocenah je okrog četrtina demenc ozdravljivih. Gre za demence, ki so povezane s pomanjkanjem vitamina B12, pomanjkljivim delovanjem ščitnice, nekaterimi možganskimi tumorji in motnjami v pretoku možganske tekočine. Tudi pri demencah, ki niso ozdravljive – največkrat gre za Alzheimerjevo bolezen, lahko z zgodnjim zdravljenjem zaustavimo njeno napredovanje in blažimo težave. Prej, ko bolezen odkrijemo, bolj uspešno je zdravljenje.

Bolnik sam redko poišče pomoč

Podatki kažejo, da je v zgodaj odkritih primerih le 20 do 30 odstotkov Alzheimerjeve bolezni. Neka ameriška študija je tudi pokazala, da pri bolniku blage demence ne prepozna 52 odstotkov družinskih članov, 13 odstotkov pa jih ne prepozna celo razvite oblike. Več kot polovica svojcev, ki so pri bolniku opazili težave s spominom, ni naredila ničesar, češ da gre za s staranjem povezane težave. Dodatno težavo pri zgodnjem odkrivanju bolezni predstavlja dejstvo, da bolnik sam redko poišče pomoč, če pa že, večinoma ne gre za demenco, pač pa za običajno motnjo spomina, povezano s staranjem.

Preizkus risanja ure odkriva demenco

Preizkus risanja ure in hitri test spoznavnih sposobnosti sta testa, ki se poleg kliničnega pregleda, pogovora s svojci in magnetne resonance uporabljata za diagnosticiranje demence. Preizkus risanja ure lahko odkrije demenco, še preden se pojavijo očitne motnje spomina. Tako imenovana eksekutivna disfunkcija se pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo pojavi pred spominskimi motnjami. Bolnika prosimo, naj nariše krog, ki predstavlja uro, vanj vnese številke in nariše kazalca tako, da bo ura kazala deset minut čez enajst. Test od bolnika zahteva vključitev vrste kognitivnih sposobnosti: razumevanje slišanega navodila, poznavanje številk, ohranjanje podobe ure v spominu, abstraktno mišljenje. Pri narisanem ocenimo 13 elementov. 11 do 13 točk je normalni rezultat, 7 do 10 je blaga oblika demence, 0 do 6 točk pa pomeni hudo obliko bolezni.

Kratek test spoznavnih sposobnosti

Gre za test (glej foto), pri katerem bolnik osebi, ki ga testira, odgovori na vrsto vprašanj. Vsak pravilni odgovor mu prinese eno točko. Če je seštevek točk med 23 in 19, gre za blago demenco, če je seštevek točk od 10 do 11, gre za srednjo, če pa je seštevek točk 10 in manj, gre za hudo obliko bolezni.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. april 2020 / 16:47

Cerkev

»Takoj ko je Miloš stopil v prostor, je opazil kri. Ogromno krvi. S krvjo je bila poškropljena miza, z njo sta bila napojena naslonjalo in sedalo trona, s krvjo je bil poškropljen velik del zadnje...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Umetniški vtis

Pri izdelovanju blejskega laboda je bil pomemben predvsem umetniški vtis. Veslači so se naloge lotili zelo resno. Njihova kreacija je bila zmagovalna. Lesce so dobile novo oazo zabave, Finci pa so v L...

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Naša sreča, vaša sreča

Novinarska redakcija velikega brata se bo v novem letu selila v nove prostore. Mali brat ostaja vaš človek.

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Nominator 229

Lep čas je in zanimivi dnevi so. Tako in drugače. Pravzaprav ne mine dan, večer, ko se v različnih družabnih okoljih poslavlja od iztekajočega se leta. A vselej s približno enakim kontek...

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Glasbena šola za božič

Na Božičnih koncertih v ponedeljek in torek so se Kranjčanom predstavili mladi glasbeniki kranjske glasbene šole.

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.