Sezonsko, okusno in enostavno

Moji glavni kriteriji pri kreiranju recepta so, da mora biti ta narejen iz sezonskih živil, sladice morajo biti sočne, poleg tega mora pa vse skupaj biti okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo čokoladnega kolača s hruškami potrebujemo: 90 g moke, 110 g masla, 120 g sladkorja, 4 jajca, 120 g temne čokolade, 70 g mletih orehov ali mandljev, 2 žlici kakava v prahu, polovico pecilnega praška, 1 ščepec soli, 4 večje hruške.

Hruške olupimo, jih očistimo ter narežemo na debelejše krhlje. Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo raztopimo nad vodno kopeljo. V skledi skupaj zmešamo presejano moko, orehe oz. mandlje, pecilni prašek in sol. V drugo skledo narežemo maslo in dodamo sladkor ter penasto umešamo. K sladkorni masi postopoma dodajamo jajca in nato še ohlajeno stopljeno čokolado. Na koncu z lopatico vmešamo še zmes iz moke. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen model ter ga obložimo s krhlji hrušk. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s pomočjo zobotrebca (ta mora po vbodu v biskvit ostati suh).

Nasvet: Zraven kolača postrežemo žlico stepene smetane ali vaniljevega sladoleda.

Za pripravo sočnih makovih kock z jabolki potrebujemo: za biskvit: 3 večja jajca (ali 4 manjša), 1 lonček mletega maka, 1 lonček grškega jogurta, 1,5 lončka moke, 1 lonček naribanih jabolk, četrt lončka mleka, lupinico 1 bio limone, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma, 1 pest rezin; za preliv: 1 lonček kisle smetane, 1 žlico sladkorja, lupinico 1 bio limone.

Moko pomešamo s pecilnim praškom. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Prilijemo jim mleko in rum ter vmešamo še grški jogurt. Med stalnim mešanjem dodajamo mleti mak, nato še mešanico iz moke in pecilnega praška. Z lopatico vmešamo sneg in nazadnje še naribana jabolka ter rozine. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, okrog 30 minut. Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača (nižji biskvit potrebuje krajši čas in obratno – višji biskvit potrebujemo daljši čas peke). Če je dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Za preliv skupaj zmešamo kislo smetano in sladkor. Preliv razporedimo po biskvitu in po njem naribamo limonino lupinico. Pečemo še 5 minut, da se preliv zapeče.

Nasvet: Grški jogurt lahko nadomestimo z navadnim čvrstim jogurtom ali s kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 17. maj 2013 / 07:00

Nekaj se je skuhalo …

Udeleženca šova Gostilna išče šefa Jani Jugovic in Teja Perjet sta odprla vrata svoje kuhinje. Kamniška skupina Hulahoop pa se je veselila zmage na natečaju Šourock.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Uvozniki bi spremenili DMV

Zloglasni davek na motorna vozila naj bi po predlogu uvoznikov vezali na izpušne emisije.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Rojstvo pod srečno zvezdo

Test: Mazda6 Sport CD 120 TE in CD 143 TE

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

VW Phaeton za papeža

Papež Benedikt XVI. je od predsednika uprav­ne­ga odbora delniške družbe Volkswagen, dr. Bernda Pischetsriederja, prevzel pose­bej opremljeni phaeton. "V veliko čast na...

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Italijanski zlatnik

Fiat zadnji z novim lahkim dostavnikom italijansko-francoske naveze.