Sezonsko, okusno in enostavno

Moji glavni kriteriji pri kreiranju recepta so, da mora biti ta narejen iz sezonskih živil, sladice morajo biti sočne, poleg tega mora pa vse skupaj biti okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo čokoladnega kolača s hruškami potrebujemo: 90 g moke, 110 g masla, 120 g sladkorja, 4 jajca, 120 g temne čokolade, 70 g mletih orehov ali mandljev, 2 žlici kakava v prahu, polovico pecilnega praška, 1 ščepec soli, 4 večje hruške.

Hruške olupimo, jih očistimo ter narežemo na debelejše krhlje. Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo raztopimo nad vodno kopeljo. V skledi skupaj zmešamo presejano moko, orehe oz. mandlje, pecilni prašek in sol. V drugo skledo narežemo maslo in dodamo sladkor ter penasto umešamo. K sladkorni masi postopoma dodajamo jajca in nato še ohlajeno stopljeno čokolado. Na koncu z lopatico vmešamo še zmes iz moke. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen model ter ga obložimo s krhlji hrušk. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s pomočjo zobotrebca (ta mora po vbodu v biskvit ostati suh).

Nasvet: Zraven kolača postrežemo žlico stepene smetane ali vaniljevega sladoleda.

Za pripravo sočnih makovih kock z jabolki potrebujemo: za biskvit: 3 večja jajca (ali 4 manjša), 1 lonček mletega maka, 1 lonček grškega jogurta, 1,5 lončka moke, 1 lonček naribanih jabolk, četrt lončka mleka, lupinico 1 bio limone, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma, 1 pest rezin; za preliv: 1 lonček kisle smetane, 1 žlico sladkorja, lupinico 1 bio limone.

Moko pomešamo s pecilnim praškom. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Prilijemo jim mleko in rum ter vmešamo še grški jogurt. Med stalnim mešanjem dodajamo mleti mak, nato še mešanico iz moke in pecilnega praška. Z lopatico vmešamo sneg in nazadnje še naribana jabolka ter rozine. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, okrog 30 minut. Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača (nižji biskvit potrebuje krajši čas in obratno – višji biskvit potrebujemo daljši čas peke). Če je dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Za preliv skupaj zmešamo kislo smetano in sladkor. Preliv razporedimo po biskvitu in po njem naribamo limonino lupinico. Pečemo še 5 minut, da se preliv zapeče.

Nasvet: Grški jogurt lahko nadomestimo z navadnim čvrstim jogurtom ali s kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 24. oktober 2007 / 07:00

V hrvaškem zborniku o Škofjeloškem pasijonu

Škofja Loka - V Zagrebu je pri založbi Društvo pasijonska dediščine Hrvaške, ki deluje že 15 let in vključuje že več deset hrvaških akademikov in več kot 50 domačih in tujih znan...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Mladinci so gorenjski prvaki

S pred kratkim končano nogometno sezono so na Velesovem zelo zadovoljni.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Petdeset let krvavškega oddajnika

Prvi prenos TV programa s Krvavca so naredili 14. februarja 1957. Sedanji oddajnik je začel delovati po vojni leta 1991.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Otroci risali ornamente

Na OŠ Davorina Jenka so v tem šolskem letu izvedli tudi mednarodni likovni natečaj in praznovali 50 let šolskega glasila Odmevi izpod Krvavca.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Petrovčeva hiša kulturni spomenik

Za obnovo Petrovčeve hiše naj bi pridobili 842 tisoč evrov strukturnih sredstev, meni župan Franc Čebulj.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Uradno odprtje ceste 6. julija

Junija je gradbeno podjetje SCT Ljubljana zaključilo z rekonstrukcijo regionalne ceste na Zgornjem Brniku, v okviru katere so razširili in preplastili tudi cestni odsek do Cerkelj (na...