Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 7. julij 2015 / 11:48

Drugačne sanje

Gorenjska plaža je gostila priljubljeni Rok'n'Band. Voglje so prizorišče 10. Mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje 2015. V petek zvečer so v Predosljah premierno predstavili Enajsti planet...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

Pomorom čebel ni videti konca

V okolici Domžal je v nedeljo spet prišlo do zastrupitve čebel. Prizadetih je več kot trideset čebelarjev s petsto čebeljimi družinami.

Šport / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

Na leto preteče sedem tisoč kilometrov

Najboljši slovenski maratonec Roman Kejžar bo v Pekingu nastopil na svojih tretjih olimpijskih igrah. V 20-letni karieri je pretekel več kot 150 tisoč kilometrov. Kljub temu da je dopolnil že 42 let,...

Šport / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

Zaznamovali so mesec

Hokejisti Acronija Jesenic so postali državni prvaki v hokeju na ledu. V finalu so kar s 4:0 v zmagah premagali večne tekmece hokejiste ZM Olimpije. Po dveh zmagah na domačem ledu so bili dvakrat...

Šport / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

Zaključena enajsta sezona Kljuk

Kališče je v zimski sezoni ena najbolj obiskanih planinskih postojank na Gorenjskem, kjer pa je možno doživeti še kaj več kot le izlet v hribe. Zimska liga, novoletna tekma gor-dol-gor, 12 ur Kališča...

Šport / ponedeljek, 12. maj 2008 / 07:00

V peklenski atletski disciplini

Član atletskega kluba Triglav Kranj Jure Kovač že dolga leta vztraja v atletiki, kjer vidi še številne izzive in cilje. Predan je uram in uram treningov, pogreša pa skupino tekačev, s katerimi bi lahk...