Poleg glasbenih 'jagod in čokolade' so na Gorenjski plaži navdušile tudi brhke plesalke. / Foto: Luka Rener

Drugačne sanje

Gorenjska plaža je gostila priljubljeni Rok'n'Band. Voglje so prizorišče 10. Mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje 2015. V petek zvečer so v Predosljah premierno predstavili Enajsti planet, kjer 'bonkerji' sanjajo drugačne sanje kot klošarji ... Če ste zamudili premiero, bo ponovitev še kar nekaj.

Na tržiški Gorenjski plaži je konec junija prisotne ogrevala skupina Rok'n'Band, zabavni večer pa je poskrbel tudi za ljubitelje harmonike in Veselih Gorenjcev. Manjkale niso niti brhke plesalke, pa še za kakšno presenečenje so poskrbeli.

Bolj umirjeno in 'keramično' pa je bil obarvan sredin večer. V Muzeju v Šenčurju so namreč uradno odprli jubilejni, že 10. Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje 2015, ki ga gosti atelje Barbe Štembergar Zupan v Vogljah. Štirinajst dni bodo tako ustvarjali umetniki keramiki, med njimi pa tudi gosti, kjer recimo slikarja Erika Železnik in Karel Hruza ravnokar svoja dela razstavljata v šenčurskem muzeju. Simpozija se udeležujeta tudi njegova glavna pobudnika in organizatorja Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan, drugi pa letos prihajajo še iz Srbije, Nemčije, Švedske, Turčije ...

Odprtje simpozija se je začelo z uvodno glasbeno točko, kjer je na kitaro zaigral mladi Rok Šenk z Visokega, nadaljevalo z uvodnim govorom Štembergar Zupanove in predstavitvijo sodelujočih. Za angleški prevod je poskrbel njen soprog Niko, nekaj besed pa je udeležencem jubilejnega simpozija namenil tudi šenčurski župan Ciril Kozjek. V nadaljevanju so podrobneje prisotnim predstavili umetnici iz Turčije in Švedske – Sevim Cizer in Edito Rydhag; letošnji fotograf na simpoziju bo Anže Vrabl, likovni kritik pa dr. Damir Globočnik. Dogodek je popestril tudi okus priljubljenih 'kremšnit'.

In če še vedno ne veste, ali bi si ogledali novo predstavo KUD Predoslje, tragikomedijo enega največkrat prevajanih slovenskih avtorjev Evalda Flisarja Enajsti planet, potem ne omahujte. Predstava ima tri glavne junake oziroma skupno pet igralcev; priredba Iztoka Jožeta Basaja, ki jo je tudi režiral, pa gledalca omami. »Padeš notr',« bi rekli Gorenjci. Spremljamo zgodbo treh klošarjev s svojimi sanjami, ki pač ne marajo 'bonkerjev'. Njihov svet je drugačen ... Premiera Enajstega planeta je bila v petek zvečer ob 21. uri na župnijskem posestvu v Predosljah. Ponovitve pa bodo 4., 10., 17. in 18. julija, ravno tako ob 21. uri.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 7. julij 2019 / 20:50

Delo v vseh vremenskih pogojih

Prvi vročinski val nas je prisilil v iskanje hladnejših kotičkov nekje v senci, kjer smo ob osvežilnih ledenih napitkih lahko ponovno normalno zadihali. Marsikdo pa nima te sreče, še zlasti to velj...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:54

Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Gorje / sreda, 29. september 2021 / 16:50

O koncesiji za vlečnice na Zatrniku niso odločali

Gorje – Gorjanski občinski svet prejšnji teden na seji ni obravnaval odloka o koncesiji za obstoječe žičniške naprave na Zatrniku. Točko so umaknili z dnevnega reda, ker po županovih besedah odlok...

Domžale / sreda, 29. september 2021 / 16:50

V središču Domžal dve garažni hiši?

Idejna rešitev ureditve makadamskega parkirišča v središču Domžal je znana, a besedo bodo imeli tudi občani.

Gospodarstvo / sreda, 29. september 2021 / 16:49

Izbrali kmetico leta

Med kandidatkami za laskavi naziv sta bili tudi Valentina Brlec in Vera Lukan iz Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.

Nasveti / sreda, 29. september 2021 / 16:48

Pravilno shranjevanje semen

Praše – Seme moramo pravilno shranjevati, da ohrani kalivost, od katere je odvisen naš pridelek v prihodnjem letu. »Shranjujemo ga na suhem in hladnem mestu in ga moramo, preden ga shranimo, dobro...