Na letošnjem Festivalu kranjske klobase so lahko obiskovalci pokusili kranjsko klobaso dvanajstih certificiranih proizvajalcev.

Kranjska klobasa – zašpiljeno dobra

Ob Zbiljskem jezeru so v soboto organizirali Festival kranjske klobase, na katerem so lahko obiskovalci kar na dvanajstih stojnicah pokusili kranjsko klobaso. Organizatorji festivala se kljub deževnemu vremenu niso pustili zmesti. Dogajanje so pač prestavili pod šotor.

Festival kranjske klobase je bil tokrat prvič v organizaciji Javnega zavoda Sotočje iz Medvod v sodelovanju z Gospodarsko interesnim združenjem (GIZ) proizvajalcev kranjske klobase. Kot tak je festival namenjen promociji kranjske klobase, tradicionalnega slovenskega proizvoda, ki je na trgu Evropske unije (EU) zaščiten z geografsko označbo in označen s simbolom kakovosti EU.

In kljub dežju je v soboto ob Zbiljskem jezeru dišalo po kranjski klobasi, ki je našla pot na vsakdanji in praznični jedilnik slovenskega človeka že daleč v preteklosti – in tako je ostalo do danes.

Kakovost kranjske klobase in njena polna aroma prepričata tudi najzahtevnejše gurmane. Letos so obiskovalci festivala lahko degustirali kar dvanajst kranjskih klobas certificiranih proizvajalcev – od tega jih je bila polovica z Gorenjskega. V nagradni igri pa so lahko tudi preverili svoje znanje o slovenskih zaščitenih proizvodih in se pomerili v prepoznavnosti simbolov kakovosti hrane EU. Na koncu je srečni izžrebanec prejel darilno košaro, polno zašpiljeno dobrih kranjskih klobas. Dogajanje pa je popestrilo tudi kulinarično ustvarjanje lanskoletne zmagovalke slovenskega MasterChefa Sare Rutar. Tokrat je pripravila raviole z nadevom iz kranjske klobase in piščančjo rulado, ravno tako z nadevom iz kranjske klobase, ter za prilogo jabolčni chutney in pastinakov pire.

Na festivalu smo srečali tudi generalno sekretarko GIZ-a Mesne industrije Slovenije Ano Ahčin. Ko smo jo povprašali, ali je tudi sama ljubiteljica kranjske klobase, je najprej povedala, da res škoda, da jim vreme ni šlo na roko, saj bi se obiskovalcev na festivalu trlo, potem pa z navdušenjem nadaljevala: »Kranjsko klobaso imam resnično rada. Zagotovo jo za kosilo pripravim vsaj dvakrat na mesec – ker je dobra in ker jo lahko pripravim z zeljem, kislim krompirjem, če se mi res mudi, pa le s kajzerico.«

Obiskovalci festivala so kranjsko klobaso degustirali s kruhom, sicer največkrat pa zraven postrežejo gorčico ali hren. Kako pa je z njeno pripravo, nas je zanimalo. Uradna navodila pravijo, da jo damo v vrelo vodo in jo pustimo vreti osem minut, nato pa odstavimo in serviramo. A večinoma imajo ljudje – že od nekdaj – izdelan svoj recept, kako bo pa njihova »kranjska« res odlična. Tako nam je večina vprašanih zaupala, da kranjsko klobaso dajo v mrzlo vodo, in ko ta zavre, pustijo, da vre še dve minuti – »da ne gre vsa dobrota ven« – in potem lonec odstavijo. Nekateri pa jo na primer po zavretju kuhajo na nizkem ognju še deset minut. Spet tretji pa so se nasmehnili: »Pri kuhanju kranjske klobase ima vsak kuhar ali kuharica svoje ''fore''.«

Zanimivo pa je bilo, da smo tokrat med večinoma promotorkami oziroma predstavnicami kranjskih klobas opazili le dva promotorja – in oba sta predstavljala gorenjski »revir«, obiskovalci pa so lahko pokusili kranjske klobase večjih in manjših certificiranih proizvajalcev praktično z vseh koncev Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 16. maj 2024 / 07:26

Tanja odgovarja

Zdravniki so mi postavili diagnozo izgorelost, mene pa skrbi, da so spregledali kaj drugega. Sem letnik 1969 in imam dva otroka. Z možem nisva več skupaj, saj ima drugo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 9. januar 2019 / 16:27

Kranjski policisti dokončno odpuščeni

Vladna komisija je potrdila izredne odpovedi delovnega razmerja policistom iz afere Marica.

Razvedrilo / sreda, 9. januar 2019 / 16:25

Šestdeseti rojstni dan

Marinka Perič Arh (na fotografiji) z Zgornjega Jezerskega je v začetku lanskega decembra praznovala šestdeseti rojstni dan. Pred vstopom v njen dom obiskovalca na dvorišču domačije najprej...

Kronika / sreda, 9. januar 2019 / 16:22

Na terasi našel zvočnik

Kamnik – V nedeljo je neznani storilec skozi vrata vlomil v gostinski lokal v Kamniku. Pregledal je notranjost lokala, od koder pa ni ničesar odtujil, zato pa je s terase lokala odnesel zvočnik.

Rekreacija / sreda, 9. januar 2019 / 16:14

Novo leto in osebni trener

Začelo se je novo leto. Zgolj zato, ker se je obrnilo koledarsko leto, na splošno kaj drugače ne bo. Družbena omrežja so bila zadnje dni starega in prve dni novega leta polna najlepših žel...

Razvedrilo / sreda, 9. januar 2019 / 16:13

Koncertna komedija z Orleki in Matjažem Javšnikom

Cerklje – Po vrsti koncertov na odprtih prizoriščih Orleki v družbi z Matjažem Javšnikom nadaljujejo turnejo z glasbeno komedijo Frpruh – nastopili bodo v četrtek, 10. januarja, ob 20. uri v Kultur...