Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 18. april 2015 / 15:49

Pomladne pesmi

Spomladanska koncertna večera mladih v Tržiču in Križah sta dokazala, da se za domačo glasbeno prihodnost ni treba bati.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:58

Odprli pasijonsko pisarno

V prostorih nekdanje banke na Mestnem trgu v Škofji Loki so odprli pasijonsko pisarno in napovedali, da bodo odslej promocijske, organizacijske in dramaturške priprave na uprizoritev Škofjeloškega pas...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:47

Prostovoljci delali na Korošici

V torkovi naravovarstveni akciji na planini Korošica so udeleženci zatravili sanirane površine, na katerih so v prejšnjih akcijah odstranili alpsko kislico Rumex alpinus.

Komenda / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:42

Krožišče bo povečalo varnost

Najbolj nevarno križišče v Komendi je že razkopano, saj je občina na istem mestu začela graditi bistveno bolj varno krožišče. Lipa in spomenik ostajata, prihaja pa težko pričakovani pločnik. To je tud...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:30

Siliranje bo letos bolj pozno

Koruza dozoreva bolj počasi, zato se bo tudi siliranje začelo kasneje kot običajno.

Kranj / ponedeljek, 22. september 2014 / 13:28

Načrt za energetsko neodvisnost

Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije je v Kranju občinam predstavilo pobudo za ustanovitev energetsko neodvisne skupnosti na območju Gorenjske. Seznanili so se tudi z izkušnjami sosednje avst...