Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Za tretjino višje sejnine

Železniki - Železnikarski občinski svetniki so na zadnji seji v skladu z veljavno zakonodajo sprejeli nov pravilnik o plačah in nagradah občinskih funkcionarjev, s kat...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Varuhinja človekovih pravic na obisku

"Župan nam je tako lepo predstavil občino, da sem si kar zaželela, da bi prišla živet sem ...," je dejala Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic po obisku na Jesenicah.

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Na Jesenicah trije ministri

V okviru vladnega obiska Gorenjske so se ministri mudili tudi na Jesenicah. Nova zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič je obiskala Visoko šolo za zdravstveno nego in Splošno bolnišni...

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Janez Janša na Radiu Triglav

V pogovoru z Romano Purkart je spregovoril o aktualnem dogajanju.

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Najlepši balkoni v občini Jesenice

Priznanje za najlepše gorenjske nageljne je prejela Frančiška Noč iz Javorniškega Rovta, v kategoriji večstanovanjskih stavb Nadja Lešnjak s Hrušice, v kategoriji stanovanjskih hiš pa Mojca Grilc z Bl...

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Ni mi všeč, da je država prodala Acroni

"Železarna je vitalnega pomena za Jesenice, in če smo bili do sedaj sposobni prebroditi vse krize, pa smo na koncu izredno uspešno podjetje nesmiselno in poceni prodali," pravi občinski svetnik Borut...