Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Ne želijo biti v senci velikih

V Radovljici pripravljajo drugačno organiziranost turizma in želijo stopiti iz sence velikih gorenjskih turističnih središč.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. junij 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Približno že pol leta se mi na vsake toliko časa pojavljajo sanje, v katerih je veliko krvi. Ta je bila prvič zelo temna in gosta, sedaj nazadnje pa zelo svetla. V prvih sanjah je neko svetl...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 25. junij 2011 / 07:00

Naprej, domovina

Dvorje - Člani Unesco kluba Cerklje so v sodelovanju z Občino Cerklje in Andragoškim centrom Slovenije v nedeljo pripravili slavnostno prireditev Naprej, domovina, ki je bila pos...

Prosti čas / sobota, 25. junij 2011 / 07:00

Poklon Dušanu Velkaverhu: Poletna noč - dan ljubezni

Z gala koncertom Poletna noč – dan ljubezni so se letos poklonili legendarnemu piscu besedil za popevke Dušanu Velkaverhu in zlatim časom slovenske popevke. Na odru ljubljanskih Križank so v tore...

Zanimivosti / sobota, 25. junij 2011 / 07:00

Nazaj v bohinjski raj

Laški Rovt - Zveza tabornikov Slovenije je minuli vikend organizirala vsakoletni državni mnogoboj, ki je v počastitev 60-letnice zveze tokrat potekal na taborišču v Laškem Rovtu...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 25. junij 2011 / 07:00

Župan sprejel najboljše učence

Cerklje - Župan Franc Čebulj je v petek v prostorih Občine Cerklje sprejel ravnateljico OŠ Davorina Jenka Cerklje Damijano Božič-Močnik in dvanajst učenk in učencev, ki so bili v...