Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 22. december 2011 / 07:00

Slovesnost na Kostavski planini

Kamnik - Člani Območnega združenja borcev in udeležencev NOB Kamnik - krajevni organizaciji Šmartno in Tuhinj ter predstavniki Združenja slovenskih častnikov so minulo nedeljo pr...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 21. junij 2017 / 16:06

Na uvodu v festival Dimensions tudi DJ Veztax

Ljubljana – V koncertni dvorani Rog v Ljubljani bo v petek, 23. junija, od 23. ure potekala uvodna koncertna prireditev mednarodnega festivala Dimensions, tokrat tudi z gorenjsko udeležbo, saj bo D...

Rekreacija / sreda, 21. junij 2017 / 14:54

Problem ali izziv

Ste za kratko igrico odkrivanja svojih izzivov? Predstavljajte si, da ste v kinu. Gledate film. Ni vam všeč. Izberite odgovor, ki najbolje opiše, kaj čutite, storite.

Razvedrilo / sreda, 21. junij 2017 / 14:54

Sladkih sosedovih petnajst

Mercator center Kranj Pri­mskovo je v soboto proslavljal že 15. rojstni dan. Kodilova Miran in Alojz sta pekla vola, za glasbo so skrbeli Pr'jatli, najbolj pa so se praznovanja pravzaprav...

Slovenija / sreda, 21. junij 2017 / 14:46

Na obisk k sosedom

Brat ima majhne otroke. Kvaliteta otroških plenic določene znamke, ki jih sicer v Sloveniji dobiš, zaostaja za kvaliteto tistih – enake blagovne znamke – ki jih kupiš čez mejo. Ene so nare...

Nasveti / sreda, 21. junij 2017 / 14:35

Marmorni kolač s češnjami

Sezona češenj se je že dodobra začela, če ne ponekod že končala. So eden tistih sedežev, ki rastejo na naših tleh in jih lahko odtrgamo z drevesa na domačem vrtu. Sedaj je čas, ko imamo možnost, da...