Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / torek, 27. september 2016 / 11:19

Energetska sanacija Doma Bohinj

Center šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Slovenije je v ponedeljek podpisal pogodbo za energetsko sanacijo Doma Bohinj, ki jo v pilotnem projektu energetske prenove stavb v državni in občinski la...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Na Mihaelovem sejmu

Minuli konec tedna je v Mengšu potekal že 24. Mihaelov sejem, ki je obiskovalcem ponudil pestro sejemsko ponudbo in spremljevalni program. Po vtisih in mnenju o sejmu smo povprašali obisko...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Nov začetek!

Pisali smo že o večnih maminih sinčkih in očkovih ljubicah – ko otrok zaradi neurejenih razmer med zakoncema začne čustveno skrbeti za enega od staršev (največkrat za starša nasprotnega spola). To...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Okusno, izbrano in predvsem – olimpijsko

Čeprav se v Kranjski Gori že pripravljajo na Oktober3fest, festival treh dežel, smo pred kratkim na kulinaričnem večeru v restavraciji hotela Ramada Resort v Kranjski Gori okušali tekmovalni meni doma...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestav...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Lepo vreme, dober obisk

Zaradi slabega vremena je tokrat odpadel tradicionalni Kravji bal, tretji Praznik vina in sira pa je bil in ponovno ga je gostila Dvorana Danica. So pa bohinjski sir lahko okušali konec tedna v Mengšu...