Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 3. maj 2018 / 16:04

Na podelitvi žarometov

Letošnje podelitve žarometov se je udeležila tudi zanimiva druščina s Planet TV. Indiro Ekić smo gledali v prvi sezoni šova The Biggest Loser Slovenija, trenerja Jana Kovačiča še spremljamo v šovu....

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Anketa: Kolesarska steza nujnost

Na Bledu in v Bohinju so v nedeljo pripravili kolesarski dan, s katerim so opozorili na nujnost ureditve kolesarske steze med tema dvema turističnima krajema. Ta čas je namreč kolesarjenje ob glavni c...

Kranj / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Radi bi bili vodilni v dialogu

Kaj se dogaja v nekdaj močni stranki LDS, ki je vodila več slovenskih vlad, na zadnjih volitvah pa je izpadla iz slovenskega parlamenta?

Mengeš / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Spominski znaki za veterane

Zbrane veterane osamosvojitvene vojne je na nedeljski prireditvi v Mengšu nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Na treningu boccie

Dvoransko balinanje ali boccia postaja vedno bolj priljubljeno tudi med gibalno oviranimi osebami. Ekipa navdušenih učencev in dijakov zadnji dve leti trenira tudi v kamniškem Ciriusu.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Tržič je tekel

Tekači iz cele Slovenije so se zbrali v centru Tržiča in bilo je, kot bi celo mesto teklo.