Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. november 2009 / 07:00

Na obisk samo popolnoma zdravi

Golnik – Zaradi povečanja različnih virusnih obolenj dihal in okužb s sezonsko in pandemsko gripo v Bolnišnici Golnik svetujejo vsem tistim, ki imajo hospitalizirane svojce, prij...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 7. oktober 2020 / 18:56

Parkiranje v Tržiču

Tržič – Z Občine Tržič so sporočili, da se bodo v naslednjih mesecih ukvarjali s parkiranjem v Tržiču. Pripravili bodo predlog novih parkirnih režimov. Da bi bili ti čim bolj po meri občan...

Kranjska Gora / sreda, 7. oktober 2020 / 18:56

Rožnati oktober v občini Kranjska Gora

Kranjska Gora – Začel se je rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. V ta namen je tudi letos Občina Kranjska Gora v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Gorenjska, ki deluje zn...

Šport / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

Mladi šahist za velemojstra

Šestnajstletni Jan Šubelj s Križa pri Komendi je poleti postal mednarodni šahovski mojster. Njegov naslednji cilj pa je naziv šahovskega velemojstra, na katerega v Sloveniji čakamo že skoraj deset let...

Gospodarstvo / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

V nedeljo so opazovali ptice selivke

Kranj – V nedeljo, 4. oktobra, je bil evropski dan opazovanja ptic, ta vedno poteka v času, ko milijoni ptic v severnih krajih zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kr...

Slovenija / sreda, 7. oktober 2020 / 18:53

Nižje cene življenjskih potrebščin

Kranj – Po podatkih statističnega urada so bile cene življenjskih potrebščin septembra za 0,4 odstotka nižje kot avgusta in za 0,3 odstotka nižje kot septembra lani. Na mesečno gibanje cen so najbo...