Na paradižniku pečeni mesni polpeti

Ob besedi mesne kroglice se marsikomu posvetijo oči. In njim podobna jed so mesni polpeti, ki jih lahko pripravimo na nekoliko drugačen način. Namesto da jih spečemo v ponvi (ali celo ocvremo), jih pripravimo v kombinaciji s paradižnikom in na koncu za piko na i dodamo še rezino sira ali žlico kisle smetane.

Za pripravo v paradižniku pečenih mesnih polpetov potrebujemo: za polpete: 0,5 kg mletega mesa, 200 g starejšega kruha, 1 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olja, sol in poper; za paradižnikovo omako: 0,5 kg paradižnikov, 1 žličko rožmarina, 3 žlice olivnega olja, ščepec soli; dodatno: sir ali kislo smetano.

Najprej pripravimo polpete: Kruh narežemo na manjše kocke ter ga zalijemo z mlekom. Čebulo in česen na drobno sesekljamo ter ju prepražimo na žlici olja. V skledi zmešamo mleto meso, ščepec soli in popra, nasekljan peteršilj, jajce, prepraženo čebulo in česen ter namočen kruh. Vse skupaj dobro pregnetemo in iz dobljene mase oblikujemo polpete.

Za pripravo paradižnikove omake narežemo paradižnik na kocke ter jih razporedimo po pekaču. Potresemo z rožmarinom, posolimo in prelijemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 5 minut. Nato na paradižnike razporedimo polpete in postavimo nazaj v pečico za 15 minut. Po tem času polpete obrnemo in pečemo še 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice in po paradižnikovi omaki razporedimo rezine sira ali kisle smetane. Počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo in nato postrežemo.

Nasvet: Če pride masa za polpete preveč lepljiva, dodajmo nekaj krušnih drobtin. Kot sir se tej jedi najbolj prileže mocarela. Polpete postrežemo k izbrani prilogi, kot so na primer pire krompir, široki rezanci, polenta, ali pa le velika skleda solate.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 7. december 2015 / 11:22

Odgovor na odprto pismo

V petek, dne 27. 11. 2015, ste v Gorenjskem glasu pod rubriko Prejeli smo objavili odprto pismo gospe Marijane Eri - Birk iz Radovljice.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 15. september 2016 / 13:25

Avsenikovi zvoki so zlati

Zato naslov najnovejšega kataloga Avsenikove glasbe Zlati zvoki, ki je v četrtek ugledal beli dan, ne preseneča. Skupaj s sodelavci ga je napisal tržaški novinar in poznavalec Avsenikove glasbe Aleksi...

Rekreacija / četrtek, 15. september 2016 / 13:23

Body tehnika pri osteoporozi

Pomembnost stopal sem omenila v zadnjem podlistku. Stopala so pomemben temelj za hojo in zdravje vseh drugih sklepov po vertikalni liniji. Hrbtenica, kakršnakoli že je – optimalnih, prevelikih, pre...

Škofja Loka / četrtek, 15. september 2016 / 13:19

Na Trati ni tempirane ekološke bombe

Tako zatrjujejo v podjetju Ekologija, kjer nameravajo povečati predelavo nevarnih odpadkov, za kar so državo zaprosili za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, čemur pa so ostro nasprotovali opozicijsk...

Gorenjska / četrtek, 15. september 2016 / 13:14

Spominske slovesnosti

Minuli konec tedna so bile na Gorenjskem tri slovesnosti v spomin na dogodke iz naše zgodovine.

Razvedrilo / četrtek, 15. september 2016 / 12:59

Na Sori praznovali

Radio Sora je 37. rojstni dan praznoval z dnevom odprtih vrat v družbi glasbenih gostov in poslušalcev. Učenci OŠ Orehek navdušujejo z muzikalom Svet je tvoj, v nedeljo so ga uprizorili v Khislsteinu....