Krompirjeva juha z lososom in ''suha'' juha

Zadnje čase se vreme prav nič ne obnaša času primerno. Ob deževnih dnevih se še kako priležejo juhe. Krompirjevo juho lahko z nekaj dodatki spremenimo v pravo gurmansko juho. Drugo, ''suho'' juho pripravimo iz zgolj treh sestavin.

Za pripravo krompirjeve juhe z dimljenim lososom potrebujemo: 1 čebulo, 5 velikih krompirjev (skupaj okrog 0,5 kg), 150 g narezanega dimljenega lososa, 3 dl jušne osnove (ali pol goveje kocke, raztopljene v 3 dl vode, 2 dl belega vina, 100 g smetane za kuhanje, 1 žlico jogurta, sol in poper, 1 žlico limoninega soka, peteršilj ali drobnjak, 2 žlici olivnega olja.

Krompir olupimo, operemo ter ga narežemo na manjše kose. Čebulo olupimo in nasekljamo. Na žlici olja prepražimo nasekljano čebulo, dodamo krompir in vse skupaj prelijemo z jušno osnovo in z belim vinom. Zavremo in kuhamo, dokler ni krompir kuhan. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, da postane kremna. Prilijemo smetano za kuhanje, limonin sok, dodamo jogurt. Vse skupaj premešamo in pustimo stati 5 minut. Juho nalijemo v skodelice, pokapljamo z olivnim oljem ter po vrhu razporedimo rezine lososa. Okrasimo s peteršiljem ali drobnjakom.

Nasvet: Namesto lososa lahko uporabimo tudi pršut. Zraven juhe postrežemo kos kruha in po želji kislo smetano. Če smo ljubitelji česna, se kot dober dodatek k juhi poda tržaška omaka.

Za pripravo suhe juhe potrebujemo: približno 250 g težak kos suhega mesa, 1,5 dl riža, sol po okusu.

Meso damo v lonec in ga zalijemo z 1,5 litra vode. Zavremo in kuhamo še 45 minut. Medtem riž operemo, ga namakamo v mrzli vodi ter ga pred uporabo odcedimo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz vode. V tej vodi nato zakuhamo riž, ki ga kuhamo približno 20 minut (upoštevamo čas kuhanja, ki je na embalaži). Nekaj minut pred koncem kuhanja poskusimo, če je juha dovolj slana, in jo po potrebi dosolimo. Meso narežemo na manjše kose in ga postrežemo k juhi.

Nasvet: Slanost juhe je odvisna od tega, koliko soli je oddalo meso. Pred postrežbo meso narežemo, ga damo v juho in pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 12. julij 2017 / 21:33

Stotriletna Metka Kavčič s svojo prvo knjigo

Metka Kavčič je v četrtek, 6. julija, v tržiškem Domu Petra Uzarja praznovala 103. rojstni dan obdana s svojci in prijatelji. Za darilo je dobila svojo prvo knjigo z naslovom Biserni utrinki, Metka Ka...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / torek, 29. april 2014 / 07:00

Ogorčeni kmetje zaprli cesto

Fizične zapore dostopov do poljskih in gozdnih poti na avtocestni priključek Brnik, zaradi katerih so v petek slabih pet ur protestirali prizadeti kmetje, ostajajo tudi po včerajšnjem sestanku na prom...

Škofja Loka / torek, 29. april 2014 / 07:00

Prebili so predor pod Stenom

V petek so pod Stenom prebili 660 metrov dolg predor na trasi poljanske obvoznice in dogodku tudi nazdravili.

Kranj / torek, 29. april 2014 / 13:52

Kaznovani po petindvajsetih letih

Kokrica – Na Kokrici, kjer že vrsto let parkirajo tisti, ki se odpravljajo na avtobus in tudi na rekreacijo, so redarji pred kratkim poostrili nazor in začeli kaznovati.

GG Plus / torek, 29. april 2014 / 13:50

Prva svetovna vojna vstaja iz pozabe

Poleti bo minilo že sto let od začetka prve svetovne vojne. Ta stoletnica zbuja neverjetno veliko javno in zasebno pozornost po vsem svetu; vojna 1914–1918 je bila v preteklosti že precej pozabljena,...

Nasveti / torek, 29. april 2014 / 13:25

Nutellina torta

Menim, da mi ni treba utemeljevati, da je Nutellina torta nekaj najboljšega, kar lahko pojeste … Nutella nikoli ne razočara.