Krompirjeva juha z lososom in ''suha'' juha

Zadnje čase se vreme prav nič ne obnaša času primerno. Ob deževnih dnevih se še kako priležejo juhe. Krompirjevo juho lahko z nekaj dodatki spremenimo v pravo gurmansko juho. Drugo, ''suho'' juho pripravimo iz zgolj treh sestavin.

Za pripravo krompirjeve juhe z dimljenim lososom potrebujemo: 1 čebulo, 5 velikih krompirjev (skupaj okrog 0,5 kg), 150 g narezanega dimljenega lososa, 3 dl jušne osnove (ali pol goveje kocke, raztopljene v 3 dl vode, 2 dl belega vina, 100 g smetane za kuhanje, 1 žlico jogurta, sol in poper, 1 žlico limoninega soka, peteršilj ali drobnjak, 2 žlici olivnega olja.

Krompir olupimo, operemo ter ga narežemo na manjše kose. Čebulo olupimo in nasekljamo. Na žlici olja prepražimo nasekljano čebulo, dodamo krompir in vse skupaj prelijemo z jušno osnovo in z belim vinom. Zavremo in kuhamo, dokler ni krompir kuhan. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, da postane kremna. Prilijemo smetano za kuhanje, limonin sok, dodamo jogurt. Vse skupaj premešamo in pustimo stati 5 minut. Juho nalijemo v skodelice, pokapljamo z olivnim oljem ter po vrhu razporedimo rezine lososa. Okrasimo s peteršiljem ali drobnjakom.

Nasvet: Namesto lososa lahko uporabimo tudi pršut. Zraven juhe postrežemo kos kruha in po želji kislo smetano. Če smo ljubitelji česna, se kot dober dodatek k juhi poda tržaška omaka.

Za pripravo suhe juhe potrebujemo: približno 250 g težak kos suhega mesa, 1,5 dl riža, sol po okusu.

Meso damo v lonec in ga zalijemo z 1,5 litra vode. Zavremo in kuhamo še 45 minut. Medtem riž operemo, ga namakamo v mrzli vodi ter ga pred uporabo odcedimo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz vode. V tej vodi nato zakuhamo riž, ki ga kuhamo približno 20 minut (upoštevamo čas kuhanja, ki je na embalaži). Nekaj minut pred koncem kuhanja poskusimo, če je juha dovolj slana, in jo po potrebi dosolimo. Meso narežemo na manjše kose in ga postrežemo k juhi.

Nasvet: Slanost juhe je odvisna od tega, koliko soli je oddalo meso. Pred postrežbo meso narežemo, ga damo v juho in pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 15. september 2010 / 07:00

Sezona prehladov se je že začela

Nižje temperature olajšajo preživetje nekaterih virusov, zaradi česar se je v minulih dneh povečalo število prehladnih obolenj.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:24

Pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v sredo pozno zvečer obravnavali tujca, ki je vozil avtomobil, čeprav se prej ni prav nič zadrževal pri konzumiranju alkohola. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 0...

Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:23

»Eksplozija« in požar

Kranj – V torek okoli 18. ure so operativni gasilci iz Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Britof, Kokrica in Kranj Primskovo odhiteli na območje nekdanje Oljarice Kr...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Slovenija / sobota, 1. december 2018 / 00:20

Glavna naloga: ohranitev jezika

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je bil pretekli teden na prvem uradnem obisku pri slovenski manjšini na Koroškem. Na generalnem konzulatu v Celovcu se je pogova...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:19

Izbrali bodo »naj projekt podeželske mladine«

Kranj – Zveza slovenske podeželske mladine bo ob 25-letnici delovanja pripravila jutri, v soboto, v gostilni Pri Japu v bližini Šentvida pri Stični prireditev, na kateri bodo prvič podelili tudi na...