Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Za pripravo čičerikinih polpetov potrebujemo: 250 g suhe čičerike, 1 jajce, pol rdeče čebule, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke kumine, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko soli, 50 g krušnih drobtin, 2 žlici olivnega olja za peko.

Čičeriko za nekaj ur ali čez noč namočimo v vodi. Pred kuhanjem zamenjamo vodo in jo skuhamo do mehkega. Kuhano čičeriko odcedimo in jo nekoliko osušimo. V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, nasekljano čebulo, česen, nasekljan peteršilj, kumino, limonin sok, olivno olje in sol. Vse skupaj zmeljemo v gladko maso. Dodamo jajce in še enkrat dobro premešamo. Če je masa lepljiva, dodamo nekaj drobtin in oblikujemo polpete. Polpete povaljamo v drobtinah in jih nato za nekaj minut postavimo v hladilnik. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo polpete.

Nasvet: Polpeti so okusni tudi hladni. Lahko jih uporabimo tudi v burgerju namesto pleskavice.

Za pripravo bučkine omake potrebujemo: 1 bučko, 3 stoka česna, 1 žlico nasekljanega peteršilja, ščepec soli, 1 košček masla, pol dl mleka.

Česen nasekljamo, bučko narežemo na kocke. V kozici raztopimo maslo, dodamo česen in nato bučko ter vse skupaj na hitro prepražimo. Posolimo, prelijemo z mlekom in kuhamo 5 do 10 minut oz. toliko, da se bučka zmehča. Vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Omako postrežemo k čičerikinim polpetom.

Za pripravo poletnega krompirja potrebujemo: mlad krompir, češnjev paradižnik, šopek rožmarina, žličko soli, 3 žlice olivnega olja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir dobro očistimo, operemo in osušimo ter ga narežemo na krhlje. Pekač premažemo z žlico olja, nanj razporedimo krompir in pokapljamo s preostalim oljem. Pečemo v ogreti pečici 30 minut. Krompir vzamemo iz pečice, ga potresemo z rožmarinom, posolimo ter nanj razporedimo polovice češnjevega paradižnika. Pečemo še 15 minut in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 2. maj 2020 / 08:59

Kolesarski nesreči

Tržič – V ponedeljek zgodaj popoldan sta v Jelendolu padla kolesarja, ki sta kolesarila drug ob drugem. Za enega so morali poskrbeti reševalci Nujne medicinske pomoči Tržič. Policisti so isti dan o...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. april 2018 / 21:25

Začela je s pečo

Sonja Porenta je na medgeneracijski delavnici v besedi in sliki predstavila posamezne izdelke naše oblačilne dediščine in postopek njihove izdelave. Je ena redkih, ki posamezne kose narodne noše izdel...

Zanimivosti / četrtek, 5. april 2018 / 21:22

Dišeči sneg na Golici

Britanski Guardian je med deset evropskih krajev, ki najbolj navdušijo s spomladanskim cvetjem, uvrstil tudi Golico z narcisnimi travniki.

Razvedrilo / četrtek, 5. april 2018 / 21:17

Vse najboljše, Marija!

Marija Janc iz Podljubelja je desetega marca praznovala osemdeset let. Tudi s pesmijo so voščili sokrajanki, ki je daleč naokrog znana po svojem dobrodelnem in prostovoljskem delovanju.

Nasveti / četrtek, 5. april 2018 / 21:11

Rezanci s kozicami in tortilje s tuno

Če si zaželimo morsko obarvano red, si lahko v trenutku pripravimo rezance s kozicami ali tortilje s tuno.

Razvedrilo / četrtek, 5. april 2018 / 15:49

Mačji bal za mačjak

Mestni kranjski mačjak je v Layerjevi hiši priredil Mačji bal, dogodek dobrodelne narave in družabnega značaja. Mačjeljubci so zbirali denar, se zabavali ob veganskih burgerjih in zastavonošah progres...