Rezanci s kozicami in tortilje s tuno

Če si zaželimo morsko obarvano red, si lahko v trenutku pripravimo rezance s kozicami ali tortilje s tuno.

Za pripravo rezancev s kozicami potrebujemo: 400 g ozkih rezancev, 0,5 kg očiščenih kozic, 1 rdečo papriko, 2 paradižnika, 3 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe bazilike, sol, 1 žlico olivnega olja.

Če imamo zamrznjene kozice, jih najprej odtajamo pod tekočo hladno vodo. Česen olupimo ter ga nasekljamo. Papriko operemo, jo očistimo semen in narežemo na približno 1 cm velike koščke. Paradižnik prav tako operemo in narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo kozice. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo še papriko in paradižnik. Premešamo in v pokriti ponvi kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu vmešamo še nasekljano svežo ali suho baziliko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih vmešamo v omako. Serviramo na krožnik in po želji potresemo s parmezanom in baziliko.

Za pripravo tortilje s tuno potrebujemo (sestavine zadoščajo za 1 osebo): 2 pšenični tortilji, 1 pločevinko odcejene tune, 1 topljeni sirček, 2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta, 1 paradižnik, 4 liste solate, 2 žlici koruze.

Za nadev v skodelici razdrobimo tuno, ji dodamo topljeni sirček ter kislo smetano. Vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato vmešamo še koruzo. Na štedilniku segrejmo ponev in na njej iz obeh strani popečemo tortilje. Pečemo na vsaki strani eno minuto, brez maščobe. Na sredino vsake popečene tortilje nadevamo polovico pri­pravljenega nadeva. Nadev prekrijemo s solato in rezinami paradižnika. Tortilji zapognemo robove in zvijemo v zavitek.

Nasvet: Če tako pripravljene tortilje zvijemo bolj na tesno in zavijemo v folijo, so primerne za okusno malico na poti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 23. oktober 2016 / 11:08

Migrantske krize še ni konec

Strokovnjaki napovedujejo, da bo tretji val migrantov k nam pljusknil prihodnje leto. Zakaj se mu ne moremo izogniti in kako smo v Sloveniji nanj pripravljeni, so zbrani razpravljali na okrogli mizi v...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 9. september 2020 / 18:35

Prva častna občanka Domžal

Občina Domžale je pred dnevi z nekajmesečno zamudo zaradi epidemije podelila letošnja občinska priznanja. Najvišjega je prejela Vera Vojska.

Kronika / sreda, 9. september 2020 / 18:34

Ni upošteval opozorila policistov

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo ponoči na podlagi prijave obravnavali moškega, ki je bil močno pod vplivom alkohola. Prijavitelj jim je sporočil, da leži ob vozilu. Policisti so ga na kraju...

Gospodarstvo / sreda, 9. september 2020 / 18:34

Volilna opravila so v polnem teku

Kranj – Volitve v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in v svete trinajstih območnih enot, med njimi tudi v svet enote Kranj, bodo za kmete in druge fizične osebe 4. oktobra, za podjetja, z...

Kranjska Gora / sreda, 9. september 2020 / 18:33

Znova Aktivni zeleni vikend v dolini Vrata

Mojstrana – Javni zavod Triglavski narodni park, Slovenski planinski muzej, Občina Kranjska Gora, TD Dovje - Mojstrana in Kofler Sport za domačine in obiskovalce pripravljajo letos že drugi Aktivni...

Nasveti / sreda, 9. september 2020 / 17:16

Zmrznil sem

Kar naenkrat se je zgodilo. Namesto da bi počasi in razumno pristopil k reševanju naloge, sem zablokiral. Vem samo to, da mi je glava odpovedala, nisem mogel več razmišljati, vedel sem le, da čas t...