Rezanci s kozicami in tortilje s tuno

Če si zaželimo morsko obarvano red, si lahko v trenutku pripravimo rezance s kozicami ali tortilje s tuno.

Za pripravo rezancev s kozicami potrebujemo: 400 g ozkih rezancev, 0,5 kg očiščenih kozic, 1 rdečo papriko, 2 paradižnika, 3 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe bazilike, sol, 1 žlico olivnega olja.

Če imamo zamrznjene kozice, jih najprej odtajamo pod tekočo hladno vodo. Česen olupimo ter ga nasekljamo. Papriko operemo, jo očistimo semen in narežemo na približno 1 cm velike koščke. Paradižnik prav tako operemo in narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo kozice. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo še papriko in paradižnik. Premešamo in v pokriti ponvi kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu vmešamo še nasekljano svežo ali suho baziliko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih vmešamo v omako. Serviramo na krožnik in po želji potresemo s parmezanom in baziliko.

Za pripravo tortilje s tuno potrebujemo (sestavine zadoščajo za 1 osebo): 2 pšenični tortilji, 1 pločevinko odcejene tune, 1 topljeni sirček, 2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta, 1 paradižnik, 4 liste solate, 2 žlici koruze.

Za nadev v skodelici razdrobimo tuno, ji dodamo topljeni sirček ter kislo smetano. Vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato vmešamo še koruzo. Na štedilniku segrejmo ponev in na njej iz obeh strani popečemo tortilje. Pečemo na vsaki strani eno minuto, brez maščobe. Na sredino vsake popečene tortilje nadevamo polovico pri­pravljenega nadeva. Nadev prekrijemo s solato in rezinami paradižnika. Tortilji zapognemo robove in zvijemo v zavitek.

Nasvet: Če tako pripravljene tortilje zvijemo bolj na tesno in zavijemo v folijo, so primerne za okusno malico na poti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Žive jaslice v ledenih slapovih

Tudi letos se v čudovitem ambientu ledenih slapov v slikoviti soteski Mlačca pri Mojstrani obeta tradicionalna, že enajsta postavitev predstave živih jaslic, tokrat poimenovana Spektakel v ledu.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 7. september 2018 / 06:00

Zaradi monitoringa rib prepoved plovbe

Ribčev Laz – Kot so sporočili z Zavoda za ribištvo Republike Slovenije, do ponedeljka, 10. septembra, velja na Bohinjskem jezeru poseben plovbni režim, ki prepoveduje plovbo od 19. do 8. ure nasled...

Slovenija / petek, 7. september 2018 / 06:00

To soboto humanitarna akcija zbiranja hrane

V soboto, 8. septembra, bo potekala humanitarna akcija zbiranja hrane pod imenom "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?". Akcija je projekt Rdečega križa Slovenije (RKS), s katerim so začeli v...

Medvode / petek, 7. september 2018 / 18:30

Okusi Bele krajine v Zbiljah

Zbilje – V nedeljo, 9. septembra, vas bodo ob Zbiljskem jezeru od 12. do 18. ure razvajali Okusi Bele krajine. Poskusili boste lahko belokranjske jedi, spoznali značilnosti tega konca Slovenije in...

Zanimivosti / petek, 7. september 2018 / 18:29

V nedeljo tradicionalni Hrastov memorial

Podljubelj – Avto-moto društvo Tržič organizira 22. Hrastov memorial, mednarodni gorski preizkus starodobnikov in Tomosovih mopedov domačega društva. Prireditev bo v nedeljo, 9. septembra, na stare...

Zanimivosti / petek, 7. september 2018 / 18:29

Konec premikanja ure?

Evropska komisija bo na podlagi javnega posvetovanja predlagala ukinitev sedanje ureditve o premikanju ure na poletni in zimski čas.