Rezanci s kozicami in tortilje s tuno

Če si zaželimo morsko obarvano red, si lahko v trenutku pripravimo rezance s kozicami ali tortilje s tuno.

Za pripravo rezancev s kozicami potrebujemo: 400 g ozkih rezancev, 0,5 kg očiščenih kozic, 1 rdečo papriko, 2 paradižnika, 3 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali 1 žličko suhe bazilike, sol, 1 žlico olivnega olja.

Če imamo zamrznjene kozice, jih najprej odtajamo pod tekočo hladno vodo. Česen olupimo ter ga nasekljamo. Papriko operemo, jo očistimo semen in narežemo na približno 1 cm velike koščke. Paradižnik prav tako operemo in narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo kozice. Dodamo česen, in ko ta zadiši, dodamo še papriko in paradižnik. Premešamo in v pokriti ponvi kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu vmešamo še nasekljano svežo ali suho baziliko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih vmešamo v omako. Serviramo na krožnik in po želji potresemo s parmezanom in baziliko.

Za pripravo tortilje s tuno potrebujemo (sestavine zadoščajo za 1 osebo): 2 pšenični tortilji, 1 pločevinko odcejene tune, 1 topljeni sirček, 2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta, 1 paradižnik, 4 liste solate, 2 žlici koruze.

Za nadev v skodelici razdrobimo tuno, ji dodamo topljeni sirček ter kislo smetano. Vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato vmešamo še koruzo. Na štedilniku segrejmo ponev in na njej iz obeh strani popečemo tortilje. Pečemo na vsaki strani eno minuto, brez maščobe. Na sredino vsake popečene tortilje nadevamo polovico pri­pravljenega nadeva. Nadev prekrijemo s solato in rezinami paradižnika. Tortilji zapognemo robove in zvijemo v zavitek.

Nasvet: Če tako pripravljene tortilje zvijemo bolj na tesno in zavijemo v folijo, so primerne za okusno malico na poti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 15. julij 2016 / 21:20

Kot bi šele včeraj izstrelil prvo puščico

Marjan Podržaj je pred kratkim praznoval štirideset let svoje lokostrelske tekmovalne kariere. Ob okrogli obletnici je na lokostrelskem tekmovanju za evropski pokal v Zagrebu v spomin na svoje tekmova...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:54

Pripravljajo Briljantino

Po izjemno uspešnem muzikalu Mamma Mia! se je njegova produkcijska ekipa že lotila novega projekta. Gre za svetovno znani muzikal Briljantina, sta pred dnevi na novinarski konferenci v ljubljanskih...

Tržič / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:43

Tatjana Blaži dobila največ glasov

Tržič – Občinski svetniki so na novembrski seji podali mnenje k imenovanju ravnateljice Vrtca Tržič. Med tremi kandidatkami, ki so svetnikom predstavile svoj program, je največ njihovih glasov prej...

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:42

OMV z dvema vrstama dizelskega goriva

Kranj – OMV Slovenija od petka, 1. decembra, dalje ponuja na petnajstih bencinskih servisih ob slovenskem cestnem križu dve vrsti dizelskega goriva – poleg običajnega še zimski dizel, ki zagotavlja...

Kultura / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:40

Ljubezen do drugačnosti

V državnem zboru so prejšnji petek podelili nagrade drugega mednarodnega fotografskega salona Ljubezen do drugačnosti.

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. december 2017 / 17:39

Primanjkuje jim hlodovine

Slovenski žagarji, združeni v Slovensko lesno združenje Sloles, so pred zimo ostali brez dobav lesa iz državnih gozdov. Za to krivijo družbo Slovenski državni gozdovi (SiDG), kjer pa očitke ostro zavr...