Pogovor s pisateljem

Pretekli četrtek je bilo v kranjski knjižnici srečanje s pisateljem Vinkom Mödern­dorferjem. Večkrat smo z bralnim krožkom že posegli po njegovih knjigah. Pisatelj je poseben, zlasti v slogu, pisanju in izražanju. Pogosto so bralci kar nekoliko zgroženi nad jezikom. Všeč so mu obrobne družbene skupine. Sam je odgovoril, da se mu zdi, da je država toliko bogata, kolikor lahko tolerira različnost in drugačnost do vseh in vsakogar. Avtor je zakorakal v zrela leta in pravi, da bi danes očeta in mater ali stare starše rad kaj vprašal, pa jih ni več. Morda je naravno, da se človek v zrelih letih prične bolj zanimati za preteklost in svoje korenine. Tako sedaj snema film o svojem dedu, ki izvira iz Zilje na Koroškem. Obiskal je njegovo rojstno vas Dole. Prvič je bil tam, vendar se mu je zdelo, kot da je tam že bil, da je to že enkrat videl. To je zagotovo medgeneracijski spomin. Najbolj se je zapomnil naslednjih učiteljevih besed: »Konec 19. st. so v tej vasi vsi govorili slovensko. Danes ne govori slovensko nihče več.« Je to normalen proces širjenja in razvoja naroda in družbe? Tako je na avstrijskem Koroškem. Tabla s slovenskim napisom vasi je bojda postavljena nekoliko stran od ceste. Ko je vprašal, zakaj, je učitelj odgovoril, da je postavljena na njegovem travniku, ker mu nihče ne more oporekati in je odstraniti. Pisatelj je ponosen na svoj liberalni nazor in družinsko preteklost. Zanimivo pa se mi zdi, da se človek v zrelih letih začne zanimati tudi za preteklost, svoje prednike, s spoštljivostjo in nostalgijo gleda na starše … Ali postane bolj tradicionalen ali se z leti spreminja. Morda bi celo kaj nadaljeval in ohranil. Izjemno lepo in umirjeno je pripovedoval, v celoti je zapolnil prostor in čutili smo se povezane. Pravi, da bi moral biti vsak pisatelj svobodnjak, ker sicer ne more biti kritičen do vsega in vseh. Ima srečo, ker se preživlja kot režiser. Zgolj od pisanja se danes skoraj ne da živeti. Trenutno režira novo predstavo (Mali nočni koncert) v Prešernovem gledališču. Na sporedu bo jeseni. Veliko obiskovalcev je prebralo knjigo Kot v filmu, o čemer sem že pisala. Izvedli smo medgeneracijsko branje in pogovor o knjigi. Mladinska literatura ni nič drugačna od literature za odrasle, le junak je običajno mladostnik. Tik pred izidom je knjiga Kit na plaži. Na vprašanje, s katero knjigo od svojega zelo obsežnega opusa bi se bralcem najbolj celovito predstavil, Möderndorfer odgovori, Nekatere ljubezni. Torej, če ga še ne poznate in bi ga želi spoznati, pričnite s to knjigo. Pisatelj je izjemen pripovedovalec. Ko boste začeli z eno knjigo, boste zagotovo posegli po še kakšni. Vredno je.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 15. julij 2022 / 06:00

Gorenjski glas, št. 56

Gorenjski glas, 15. julij 2022, št. 56

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 7. oktober 2014 / 16:39

Pokal Karavank v Sarajevo

Na močnem mednarodnem turnirju so se izkazali tudi domači košarkarji in navijači.

Kronika / torek, 7. oktober 2014 / 13:33

Umrl je Simon Vindiš, vodja letalske enote

Kranj – Včeraj popoldne so na kranjskem pokopališču pokopali Simona Vindiša, ki je kljub hudi bolezni nazadnje vodil Letalsko policijsko enoto na Brniku.

Rekreacija / torek, 7. oktober 2014 / 13:32

Šport, druženje in zabava v blatu

V Športnem društvu Poljane so v nedeljo prvič pripravili atraktivno tekmovanje v premagovanju ovir BlatFejst.

Šport / torek, 7. oktober 2014 / 13:32

Gorenjski obračun hokejistom Triglava

Kranj, Bled, Jesenice – V soboto je bila v Ledeni dvorani Zlato polje v Kranju tekma 3. kroga v INL, na kateri je moral domači Triglav po izenačeni tekmi na koncu le priznati premoč avstrijskega Fe...

Gorenjska / torek, 7. oktober 2014 / 13:24

Zmage se veseli dvaindvajset županov

V dvaindvajsetih občinah na širšem Gorenjskem so v nedeljo že dobili nove župane, največji presenečenji v Kranjski Gori in Medvodah.