Ena izmed dveh disciplin je bila bordercross. / Foto: Primož Pičulin

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Kranj – Na progi pod Sv. Joštom v Kranju je med 27. junijem in 1. julijem potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju, prvič v Sloveniji. Atraktivnega tekmovanja se je udeležilo največ tekmovalcev iz tujine, nekaj pa je bilo tudi Slovencev, med njimi pogumni, komaj osemletni domačin Oskar Rappl, najmlajši na prvenstvu. Gledalci so bili nad videnim navdušeni.

Lokacija pod Sv. Joštom je do sedaj gostila že tri zelo uspešne tekme evropskega prvenstva v tem športu, letos pa je bilo tu prizorišče svetovnega prvenstva, na katerem so se pomerili najboljši tekmovalci na svetu v gorskem deskanju, kombinaciji rolkanja in deskanja na snegu z elementi še nekaterih drugih športov. Na podvozje deske imajo pritrjena štiri gumijasta kolesa, ki so primerna za vožnjo po različnih podlagah. Tekmovalci, zbralo se jih je okrog devetdeset, so se pomerili v disciplinah boardercross in freestyle v različnih kategorijah. Najprej so bile kvalifikacije, v soboto pa še izločilni boji in finale. V Sloveniji je ostala ena zmaga, in sicer jo je osvojil Tilen Javornik iz Slovenske Bistrice v kategoriji Masters discipline bordercross. Prevladovali so Francozi, Angleži, Belgijci, Španci, Poljaki, zmaga je odšla tudi v Združene države Amerike in v Srbijo. Med ženskami v disciplini bordercross je bila namreč najboljša Senka Bajić, stara znanka tekmovanja v Kranju. Pozimi je njen šport deskanje na snegu, poleti pa gorsko deskanje. Je tudi osebna trenerka, tako da je šport pri njej na prvem mestu. S tem, kar je pokazala v Kranju, je bila zadovoljna. Nad progo pod Sv. Joštom, ki da poskrbi za veliko zabave, in nad Slovenijo nasploh je navdušen tudi Kody Stewart iz Združenih držav Amerike, zmagovalec discipline boardercross v kategoriji Pro.

Organizatorji iz Kluba za alternativne športe K360 iz Kranja, katerega predsednik je Dejan Planinšek, so tekmovanje uspešno izpeljali in se že veselijo naslednjih izvedb tekem v gorskem deskanju v gorenjski prestolnici. Za njimi je podaljšan konec tedna, poln adrenalina in zabave. Gorsko deskanje je tudi v Sloveniji iz leta v leto bolj znano, njegova priljubljenost v svetu pa strmo narašča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 7. oktober 2009 / 07:00

Valjavec še ni zaključil sezone

Tadej Valjavec bo sezono zaključil 17. oktobra, do takrat pa bo nastopil še na štirih dirkah, najpomembnejša bo zadnja, Lombardija.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 4. julij 2018 / 21:00

Škofja Loka je praznovala

S slavnostno akademijo ob občinskem prazniku so junijske prireditve v Škofji Loki dosegle vrhunec. Častna občanka dr. Jožica Rejec, prva s področja gospodarstva.

Rekreacija / sreda, 4. julij 2018 / 20:59

Gorski deskarji v Kranju

Na progi pod Svetim Joštom je potekalo svetovno prvenstvo v gorskem deskanju.

Nasveti / sreda, 4. julij 2018 / 20:57

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem

Čičerikini polpeti s poletnim krompirjem so odlično brezmesno kosilo, katerega okus zaokroži kremna bučkina omaka.

Razvedrilo / sreda, 4. julij 2018 / 20:46

Mesto glasbenih kolažev

V treh večerih je tradicionalni likovno-glasbeni festival kranjske Layerjeve hiše Pleska gostil avdiovizualne dogodke, ovite v tehniko kolaža. Gre za uverturo v poletni festival Kaos, katerega osrednj...

Izleti GG / sreda, 4. julij 2018 / 20:43

Po sledi Večerje

»Na večerjo greste v De Kas? V to restavracijo je postavljeno dogajanje iz knjige Večerja. Saj poznate, to je knjiga nizozemskega avtorja Hermana Kocha,« je bila navdušena las...