Jasper in Liesel Frens

Surova poslastica

Amsterdam (1)

Eden najlepših načinov spoznavanja novih dežel je prek okušanja njihovih lokalnih specialitet. A če ob Nizozemski večina pomisli predvsem na različne vrste sira, pa sirne plošče še zdaleč niso višek njihove gastronomske ustvarjalnosti. Pravo kulinarično poslastico znajo ustvariti tudi iz surove ribe. In zato se je v Amsterdamu nujno ustaviti tudi ob ribjem kiosku, kjer vam postrežejo surove slanikove fileje ali haringe.

Ena zadnjih tradicionalnih stojnic s haringi je Frens Haringhandel, ki že skoraj tri desetletja vztraja na Koningspleinu v neposredni bližini cvetlične tržnice. Chris in Liesel Frens sta stojnico s slaniki postavila že leta 1986 nedaleč od kraja, kjer zdaj stoji že od leta 1995. V družinski posel sta zadnja leta vpeta tudi njuna sinova Jasper and Ruben. Kot že ime pove, osrednje mesto v njihovi ponudbi zavzemajo slaniki, čeprav so se jim sčasoma pridružile še druge vrste rib in zdaj ponujajo tudi druge nizozemske specialitete, kot so recimo nizozemski rakci ali lososovi zvitki, pa tudi dimljene ribe in ocvrto trsko ter še marsikaj je mogoče najti na njihovem meniju. Medtem ko Jasper Frens pripravlja porcije haringov, v katere zatika zobotrebce z nizozemsko zastavico, njegova mama Liesel iz slanice neutrudno jemlje surove ribe in jih z izkušenimi hitrimi gibi drugo za drugo očiščene polaga na pult. Na vprašanje, koliko rib je tisti dan že očistila, se samo široko nasmeje: »Veliko.«

Haringe, razloži Jasper Frens, je mogoče jesti na več načinov. Tradicionalno se je jedel takole – nagne glavo daleč nazaj in si surovi file slanika podrži nad široko odprtimi usti. V tem primeru so pogoltnili kar celo ribo naenkrat, a ker njihov kiosk obiskuje tudi vse več turistov, so postrežbo malce prilagodili, tako da je zdaj uživanje surovih rib nekoliko »prijaznejše«. Slanikov file namreč razrežejo na manjše grižljaje in bogato obložijo s kislimi kumaricami in na kocke narezano čebulo. Treba je priznati, da gre riba tako veliko lažje po grlu, saj priloge kar malce zakrijejo ne samo okus, ampak tudi vonj po surovi ribi. Vsekakor je okus surove ribe zelo zanimiv, če je tudi dobra, pa je verjetno stvar posameznika. O okusih se ne razpravlja, to so vedeli že stari Rimljani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. maj 2024 / 07:09

Klopi ogrožajo tudi pse in mačke

Kranj – Klopi ne ogrožajo le ljudi, ampak tudi pse in mačke in so tako kot bolhe, komarji in druge žuželke tudi prenašalci različnih bakterij, parazitov in virusov. V Sloveniji najpogosteje prenaša...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Kriminal

Iz avtomata pobral denar Lesce - V noči na sredo je neznani storilec vlomil v brunarico konjeniškega kluba v Lescah, razbil avtomat za napitke in iz n...

Zanimivosti / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Počutijo se kot doma

Stanovanjska skupina Stražišče je praznovala deseto obletnico.

Žirovnica / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Premajhen vrtec

V vrtec pri OŠ Žirovnica je letos na novo vpisanih 50 otrok, kar je največ doslej.

Kranj / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Ledena dvorana ima uporabno dovoljenje

V ponedeljek se je iztekel rok za dopolnitev vloge za izdajo uporabnega dovoljenja za večnamensko dvorano z ledeno ploskvijo na Zlatem polju v Kranju.

Zanimivosti / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Anketa: Včasih premalo učinkoviti

Z ustanavljanjem medobčinskih inšpektoratov naj bi zagotovili boljši nadzor nad spoštovanjem državnih in občinskih predpisov tudi v občinah, ki doslej niso imele ne redarjev ne inšpektorjev. Kakšno mn...