Na srečanju osnovnošolcev s starostniki v Domu upokojencev Kranj so razmišljali o šolanju v preteklosti in danes. / Foto: Tina Dokl

Šola nekoč in danes

V sklopu prireditev ob Tednu otroka so preteklo sredo v Domu upokojencev (DU) Kranj pripravili srečanje osnovnošolcev s starostniki, na katerem so razmišljali o šolanju v preteklosti in danes.

Srečanja, ki jih vsako leto pripravljajo v kranjskem domu upokojencev, so namenjena druženju mladih in starejših, ob čemer pa se marsikaj tudi naučijo, je poudarila predsednica Društva prijateljev mladine (DPM) Kranj Jana Kovač. Vsebina tokratnega srečanja se je po besedah Franca Kržana iz DPM Kranj navezovala tudi na temo letošnjega otroškega parlamenta, na katerem se bodo posvetili šolstvu in šolskim sistemom.

»Pozorno poslušajte starejše, saj se lahko od njih ogromno naučite. Tudi to, da je bilo včasih vse drugače, predvsem je bilo več medsebojnega druženja,« je na začetku učencem svetovala direktorica DU Kranj Zvonka Hočevar. Tako za učence kot stanovalce doma upokojencev so pripravili vprašalnike, na podlagi katerih so ugotavljali, kako je bila šola videti nekdaj, ko je marsikdaj »pela« tudi šiba, kako jo vidijo današnji mladi in kako si jo predstavljajo v prihodnosti, je povzel Franc Kržan. Učenci so z zanimanjem prisluhnili spominom starejših na njihova šolska leta. »Pri nas ni bila gospa učiteljica, ampak tovarišica,« je razložil Matevž Krt in dodal, da je bilo sicer v šoli zelo »fletno«, včasih pa so bili tudi tepeni. Sploh, če so kakšno »ušpičili«, saj so radi ponagajali učiteljicam, še rajši pa sošolkam, ki so jih ciljali s fračami. Peresnice niso bile take kot danes, ampak lesene, v njih pa so imeli med drugim spravljen peresnik in črnilo. Rezka Avguštin pa je priznala, da se šole zelo slabo spominja, saj so takoj po drugi svetovni vojni več delali kot hodili v šolo. Danes so otroci v šoli po njenem marsikdaj preveč obremenjeni, kot lahko opaža pri svojih štirih vnukinjah. Pogreša pa tudi več discipline v šolah. In kako si šolo nekoč predstavljajo današnji učenci? »Včasih se niso mogli vsi šolati, zato niso bili tako izobraženi, kar so nekateri izkoristili,« je razmišljala Nikolina Ninić iz OŠ Franceta Prešerna Kranj. Ema Maček Jerala pa je ugotavljala, da so bili učitelji včasih veliko bolj strogi, saj so učence tudi fizično kaznovali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. december 2013 / 16:09

Vzajemna napovedala znižanje premije

Ljubljana – Nadzorni svet Vzajemne je potrdil predlog uprave, po katerem se bo s 1. marcem mesečna premija pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju znižala za en evro. To pomeni, da se bo zavarovan...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.