Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 26. december 2020 / 12:11

Slavnostni govornik bo predsednik države

Medvode – Tradicionalna slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Sv. Jakobu se letos seli na splet. Dogodek, ki bo potekal že enaintridesetič, si boste lahko v soboto, 26. decembra, z zače...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Dohodnina gladko, generalni direktor odstopa

Pravilnih je bilo dobrih 92 odstotkov informativnih izračunov. Generalni direktor davčne uprave Ivan Simič odhaja.

Kranj / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Dan odprtih vrat na Brdu

Brdo - Potem ko je Slovenija 1. julija oddala predsedovanje svetu EU Franciji in posest Brdo ni več namenjena tem dogodkom, je sekretariat predsedovanja EU enkrat že pripravil da...

Bled / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Župan razrešil Erjavca

Blejski župan Janez Fajfar je pred dnevi Matjaža Erjavca razrešil funkcije direktorja občinske uprave in ga imenoval za vršilca dolžnosti.

Slovenija / torek, 8. julij 2008 / 07:00

V sredo se začne seja državnega zbora

Ljubljana - Julijsko zasedanje državnega zbora se začenja jutri, 9. julija, kot običajno z vprašanji poslank in poslancev predsedniku vlade Janezu Janši in ministrskemu zb...

Šport / torek, 8. julij 2008 / 07:00

Odločil vzpon na Črnivec

V Kamniku, na startu maratona Alpe v drugi izvedbi, je bilo 510 kolesarjev. Zmagala sta Matej Stare in Tjaša Rutar.