Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 27. julij 2017 / 15:30

Splavili bohinjski deblak

V pristanišču Pod skalco so splavili bohinjski deblak, narejen iz več kot stoletne jelke, ki ga je izdelal Stane Klemenc.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 28. oktober 2015 / 13:28

Žičničarji pripravljeni na zimo

Predprodaja smučarskih vozovnic, ki jih gorenjska smučišča ta čas ponujajo od 10 do tudi 31 odstotkov ceneje, že naznanja novo smučarsko sezono. Na Veliki planini bodo vanjo vstopili z obnovljeno sede...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 28. oktober 2015 / 13:20

Zadovoljni s sanacijo po poplavah

Ob obletnici poplav na območju Škofje Loke in Poljanske doline so minuli petek v Gorenji vasi predstavili ukrepe, ki so jih doslej izvedli pri odpravi posledic poplav. Pri tem so v občinah opozorili n...

Kranjska Gora / sreda, 28. oktober 2015 / 12:56

Ledeniški wellness, novost v turistični ponudbi

Gozd Martuljek – V hotelu Špik v Gozdu - Martuljku bodo turistično ponudbo obogatili s prvim ledeniškim wellnessom v Sloveniji. Na osnovi vode, ki jo črpajo iz globoko pod zemljo ležečih l...

Kranj / sreda, 28. oktober 2015 / 12:55

Posestvo bo državna last

Večina posestva Brdo je že sedaj v lasti Republike Slovenije, v kratkem pa se bodo začeli postopki za zagotovitev lastništva nad celotnim posestvom.

Naklo / sreda, 28. oktober 2015 / 12:55

Drugi rebalans proračuna

Naklo – Občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli drugi rebalans proračuna Občine Naklo za leto 2015. Letos je prišlo do dodatnega znižanja vrednosti pribitkov (marž) za novo najete kredite, smi...