Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 17. april 2017 / 11:55

Nesreča v gozdu

Škofja Loka – Na območju Škofje Loke so policisti v sredo obravnavali nesrečo pri delu v gozdu, v kateri se je delavec huje poškodoval. Moškega je med sečnjo poškodovalo drevo, zaradi poškodb pa ni...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Gasilski triatlon gorskemu reševalcu

Preddvor - Gasilsko reševalna služba Kranj je v soboto že osmič organizirala preizkus enot zaščite, reševanja in pomoči, policije in vojske oziroma t. i. gasilski triatlon, ki se...

Slovenija / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Spletni Gorenjski glas vse bolj obiskan

Po podatkih prvega letošnjega merjenja obiskanosti spletnih strani je Gorenjskiglas.si 52. najbolj obiskana spletna stran v Sloveniji. Aprila je naš spletni časopis obiskalo 40.363 različnih slovenski...

Kronika / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Kranjčanke znova najboljše

Na regijskem preverjanju ekip prve pomoči je najboljšo usposobljenost pokazala ekipa Mestne občine Kranj.

Zanimivosti / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Rovtarji spet kolesarili po starem

Škofja Loka - Pozimi zabavajo sebe in druge, ko se opremljeni s starodobno smučarsko opremo in oblečeni po modi iz starih časov spuščajo po smučiščih, poleti pa zajahajo starodob...

Kamnik / četrtek, 4. junij 2009 / 07:00

Promet v Tuhinjski dolini še vedno nevzdržen

Kamnik - Kamniški svetnik Matej Tonin in predsednica KS Srednja vas Darinka Zore sta pred dnevi na ljubljansko prometno policijo naslovila pismo, v katerem opozarjata, da so prom...