Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Dijakinje ekonomske podprvakinje ŠKL

Po četrtem mestu na državnem prvenstvu za dijakinje, so košarkarice Ekonomske šole Kranj osvojile še drugo mesto v Šolski košarkarski ligi.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 20. julij 2007 / 07:00

Naši na Bavarsko z vsemi aduti

Lesce - V nemškem Altenstadtu bo od danes do nedelje potekala 3. tekma padalcev za svetovni pokal skokov na cilj. Kar 41 nastopajočih moštev bo rekord v letošnji sezoni, vse tri...

Zanimivosti / petek, 20. julij 2007 / 07:00

Anketa: Vročina, veselje in nadloga

Kako se spopadajo z visokimi temperaturami, kako prenašajo vročino in ali bi kupili klimatsko napravo, smo vprašali naključne mimoidoče v Kranju.

Gospodarstvo / petek, 20. julij 2007 / 07:00

Marjana Novak brez razrešnice

Skupščina kranjskogorske Hit Alpinee v začetku tedna bivši direktorici Marjani Novak ni podelila razrešnice za vodenje družbe v letu 2006.

Gospodarstvo / petek, 20. julij 2007 / 07:00

Merfin s skoraj 25-odstotnim deležem Merkurja

Naklo - Družba Merfin, ki je v lasti 65 vodilnih delavcev Merkurja (vključno z vsemi člani uprave), je ta teden pridobila še 5,24-odstotni delež Merkurjevih delnic in ima tako sk...

Gospodarstvo / petek, 20. julij 2007 / 07:00

GBD odslej vodi Blaž Pipp

Kranj - Blaž Pipp, dosedanji član uprave, je pred kratkim prevzel vodenje Gorenjske borznoposredniške družbe in tako zamenjal dosedanjo predsednico uprave Ani Klemenčič, ki bo od...