Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. november 2022 / 19:27

Popis in vodenje registra drobnice po novem

Zgornje Gorje – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu (KGZ) Kranj pripravlja v sredo, 30. novembra, z začetkom ob pol desetih dopoldne v Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Planšarski hostel na Veliki planini

Kamnik - Člani kamniškega zavoda Mladinski inkubator, ki že tretje leto uspešno upravljajo s Kampom Alpe in so v tem času razvili nekaj inovativnih turističnih projektov, so bili...

Radovljica / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Začeli graditi objekt ob športnem parku

Radovljica - Podjetje A-git 2000 je, potem ko je v juniju pridobilo veljavno gradbeno dovoljenje, v začetku tega meseca začelo z gradnjo poslovnega objekta ob športnem parku v Ra...

Komenda / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Svetniki znova o medgeneracijskem centru

Komenda - Občina Komenda je skupaj s podjetjem Graditelj, ki gradi medgeneracijski center, končala pogovore z eno od bank za pridobitev potrebnega večmilijonskega kredita, a pogo...

Bled / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Izboljšujejo podobo naselij

Občina Bled ureja celostno podobo naselij, pripravlja pa tudi nov program upravljanja športnih in turističnih objektov.

Komenda / četrtek, 28. julij 2011 / 07:00

Pločnik na Gmajnici bo, čeprav ožji

Komenda - Komendski župan Tomaž Drolec je svetnikom na zadnji seji pojasnil zaplete, zaradi katerih se je ustavila gradnja kanalizacije pločnika na Gmajnici. Gre za spor lastniko...