Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. maj 2023 / 18:31

Ljudski običaji Boleslava Čeruja

Bled – Aprila se je s slikarsko razstavo z naslovom Ljudski običaji v Viteški dvorani na Blejskem gradu predstavil Boleslav Čeru, ki živi in ustvarja v Kranju. Že kot otrok je imel veselje do risan...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Na Bledu tekli in snemali

Za otroke z avtizmom so v sklopu dobrodelne akcije Mali koraki za velik cilj tekli tudi na Bledu. Tam se je nedavno mudil tudi režiser Branko Đurić - Đuro, saj so v enem od hotelov snemali humorističn...

Zanimivosti / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Slovesnost za krvodajalce in prostovoljce

Preddvor - Danes ob 17. uri bo v Osnovni šoli Matije Valjavca v Preddvoru slovesnost, ki jo za zveste krvodajalce in prostovoljce prireja Območno združenje Rdečega križa Kranj v sodelovanj...

Kultura / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Kranj, ena velika galerija

Osemnajst razstavišč v Kranju gosti umetniška dela petinsedemdesetih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in še osmih evropskih držav. Kranj je te dni slovenska prestolnica sodobne likovne umetnosti.

GG Plus / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Kdo je najbolj kriv?

Ste se kdaj vprašali, kdo je najbolj kriv za dejstvo, da smo v velikih težavah in da so te zajele družbo v celoti, od ekonomske in socialne baze do politične, pravne in duhovne nadgradnje? So za...

Kronika / petek, 19. oktober 2012 / 07:00

Cigarete tihotapili v vlaku

Jesenice - Cariniki mobilnega oddelka na Jesenicah so pred dnevi na mednarodnem vlaku med Beogradom in Beljakom odkrili nelegalno pošiljko cigaret. Do najdbe so prišli med opravljanjem poo...