Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 8. december 2022 / 16:46

Živi svoje rokometne sanje

Gorenjka Valentina Klemenčič je stalna članica slovenske rokometne reprezentance. Rokometna pot je Valke, kot jo kličejo, iz Naklega vodila v ljubljanski Krim.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 3. september 2020 / 16:35

Kacin: Vlada z odlokom določila obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih

Ljubljana – Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov covida-19 je vlada na današnji seji sprejela nov odlok, ki določa začasno obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega...

Nasveti / četrtek, 3. september 2020 / 15:37

Jogurtova torta z borovnicami

Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 30...

Zanimivosti / četrtek, 3. september 2020 / 15:36

Mikali, predli in pletli so volno

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina so letošnjo tradicionalno etnološko prireditev posvetili ovčereji, po kateri sta bili dolina in sploh Menina planina nekdaj znani daleč naokoli.

Bled / četrtek, 3. september 2020 / 15:32

Utrip nekdanjega Bleda

Na Jezerski promenadi si je mogoče do sredine septembra ogledati razstavo Bled nekoč avtorja Nika Mučiča iz podjetja Cut Bled, ki je nastala v sodelovanju s Turizmom Bled.

Šenčur / četrtek, 3. september 2020 / 15:31

Gradnje v polnem teku

V občini Šenčur je ta čas aktivnih več gradbišč: obnavljajo Kranjsko cesto, gradijo komunalno infrastrukturo ŠE-32, kjer bo naselje stanovanjskih hiš, na jugu občine se nadaljuje gradnja kanalizacije...