Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 11. september 2018 / 16:17

Dogodek za zgodovino

Aljažev stolp, ki so ga v petek odpeljali na obnovo v Ljubljano, je tudi v dolini vzbudil veliko zanimanja; tako med planinci, ki so ga že obiskali na vrhu Triglava, verjetno še več pa med...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 29. februar 2024 / 15:14

Skrb za vojaško in tehniško dediščino

Pred nedavnim so ustanovili Društvo za raziskovanje in proučevanje vojaške in tehniške dediščine Vršič s sedežem v Kranjski Gori.

Železniki / četrtek, 29. februar 2024 / 15:13

Slikarska razstava Franca Ranta

Železniki – Muzejsko druš­tvo Železniki vabi na odprtje slikarske razstave Franca Ranta z naslovom Iskanja, ki jo bodo v galeriji Muzeja Železniki odprli v petek, 1. marca, ob 18. uri. Razstava bo...

Slovenija / četrtek, 29. februar 2024 / 15:12

Prikrajšani za socialne veščine

Novela zakona o osnovni šoli prinaša novosti tudi na področju izobraževanja na domu. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, s tem želijo zagotoviti enakovreden izobrazbeni standar...

Razvedrilo / četrtek, 29. februar 2024 / 15:08

Kdor pleše rad, ostane mlad

Kulturni dom Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici je gostil 13. folklorni večer članov folklornih skupin KUD Triglav Srednja vas v Bohinju, ki so ga tokrat naslovili Kdor pleše rad, ostane mlad. Skozi ple...

Medvode / četrtek, 29. februar 2024 / 15:07

Pravljična urica s Teto Zimo

Medvode – Svoje talente in znanja so združile tri aktivne članice društva JaReM in skupaj ustvarile otroško slikanico Teta Zima. Besedilo je prispevala sociologinja Anamarija Meglič, diplomirana il...