Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topnimi vlakninami ter antioksidanti, ki ščitijo srce in ožilje, poleg tega pa vsebuje še kalij, fosfor, magnezij, vitamine B-kompleksa, vitamin E ter krom kot mineral v sledovih, ki je odgovoren za uravnavanje krvnega sladkorja. Z luščenjem ječmena dobimo ješprenj, če pa je ješprenj še bolj droben, ga imenujemo ješprenjček. Ješprenj po navadi uporabljamo za pripravo ričeta, vendar se to žito poda tudi k drugim živilom, še posebej h gobam.

Za pripravo ješprenja z gobami potrebujemo: 200 g ješprenja, 0,5 kg jurčkov, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 g pora, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja ali masla.

Ješprenj stresemo v skodelico, ga zalijemo z vodo ter ga pustimo stati vsaj 5 ur. Namočen ješprenj odcedimo in ga dobro splaknemo pod tekočo vodo. Stresemo ga v posodo, posolimo in prelijemo s približno 6 dl vode. Zavremo in kuhamo približno 20 minut oz. dokler ješprenj ni že skoraj kuhan. Skoraj kuhan ješprenj odcedimo. Vode, v kateri se je kuhal, ne zavržemo. Jurčke dobro očistimo ter jih narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Por narežemo na kolesa. V posodi najprej na olivnem olju ali na maslu prepražimo čebulo, dodamo česen in nato še por. Primešamo pripravljene jurčke, jih prepražimo, zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler vino skoraj ne izhlapi. Dodamo skoraj kuhan ješprenj ter prilijemo nekaj vode, v kateri se je kuhal. Premešamo in kuhamo, dokler ješprenj ni do konca kuhan. Po potrebi dolijemo še vodo. Po okusu posolimo in popramo. Na koncu vmešamo sesekljan peteršilj, premešamo, in pripravljen ješprenj z gobami pustimo stati v pokriti posodi 10 minut.

Nasvet: Najbolje je, da ješprenj damo namakati kar čez noč. Tako pripravljen ješprenj lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / nedelja, 11. november 2018 / 17:06

Slamniki pod Gobavico

Čeprav so po slamnikih bolj znane Domžale, pa ima pestro zgodovino te obrti tudi Mengeš.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 8. april 2015 / 16:39

Policisti prosijo za informacije o nesreči

Radovljica – Radovljiški policisti so včeraj popoldne okoli 15.15 na Gradnikovi cesti med trgovskim centrom Spar in Šlandrovim domom v Radovljici obravnavali prometno nesrečo, v kateri sta bila ude...

Zanimivosti / sreda, 8. april 2015 / 14:12

Vladne težave

Naključno izbrane v Kranju smo vprašali, kakšno je njihovo mnenje o zadnjih dogodkih v slovenski politiki - o hitrem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport zaradi plagiata m...

Kamnik / sreda, 8. april 2015 / 14:11

Stara semena brez imen

Kamnik – V prostorih Matične knjižnice Kamnik je minuli četrtek potekala zdaj že tradicionalna spomladanska izmenjava semen in sadik, ki jo je že četrto leto zapored organizirala mlada kamniška agr...

Gospodarstvo / sreda, 8. april 2015 / 14:10

Elanovi smučki nagrada Red Dot

Begunje – Elanova smučka Amphibio 16 je prejela mednarodno nagrado za najbolje oblikovane izdelke Red Dot Design Award. Nagrado podeljuje Design Zentrum iz Essna v Nemčiji. Poleg smučke Amphibio 16...

Nasveti / sreda, 8. april 2015 / 14:09

Tanja odgovarja

Sem vaša redna bralka. Zelo me zanima, ali mi je usojena selitev in kdaj. Zanima me tudi za otroke. Hvala za odgovor in upanje.