Strižci ovac morajo biti hitri, natančni pa tudi spretni, a njihovo delo danes ni več cenjeno tako kot nekdaj.

Mikali, predli in pletli so volno

Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina so letošnjo tradicionalno etnološko prireditev posvetili ovčereji, po kateri sta bili dolina in sploh Menina planina nekdaj znani daleč naokoli.

Snovik – Še ne tako zelo dolgo nazaj je imela ovce vsaka kmetija v Tuhinjski dolini, polni ovac pa so bili tudi pašniki na Menini planini. Ovce so bile pomemben vir zaslužka – saj je bila nekdaj volna neprimerno bolj cenjena kot danes –, pa tudi nepogrešljivi del prehrane.

»Nato pa je prišlo obdobje, kot ovčereja ni bila več priljubljena, in kmetje so to dejavnost množično začeli opuščati in se preusmerjati le na živinorejo. Svoje je naredila tudi narava, saj je po planini pustošil medved, črede so razredčile tudi nevihte in marsikdo je do ovčereje izgubil veselje. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se rejci drobnice začeli povezovati znotraj Ovčarske pašne skupnosti Tuhinj. Danes pa se zgodba nekako ponavlja – ovčereja znova postaja vedno bolj priljubljena. Pašne površine so se začele zaraščati, zato so kmetje prepoznali prednost ovac pri vzdrževanju pašnikov, tudi ovčetina je znana kot eno najbolj znanih živil, vedno več pa je tudi uporabe prave volne,« nam je povedala vodja etnološke sekcije pri Turističnem društvu Tuhinjska dolina Manja Žebaljec in dodala, da je znanje striženja ovac in priprave ter uporabe volne v dolini še živo, zato s pripravo prireditve niso imeli nobenih težav.

Kmetije v Tuhinjski dolini, ki bi se ukvarjala zgolj z ovčerejo, sicer ni, a svoje znanje je obiskovalcem kljub vsemu predajalo več deset domačinov, ki so sodelovali tako ali drugače.

V zanimivi predstavitvi so pokazali striženje ovac, uporabo neočiščene volne pri urejanju gredic, pranje in sušenje volne, česanje oziroma mikanje, predenje na kolovratu, barvanje in tudi polstenje ter številne izdelke, ki jih lahko naredimo, od nogavic in preprog. Izvedeli pa smo lahko tudi številne zanimivosti, kot denimo to, da je neobdelana volna odlična za zadrževanje vlage v zemlji, da je za striženje ene ovce potrebnih približno pet minut, da imajo tuhinjske ovce, ki so sicer jezersko-solčavske pasme, zelo kakovostno volno, da je volno treba pobarvati šele, ko je že spredena, in da volne nikakor ne smemo prati z lugom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 8. maj 2015 / 10:27

Money, money bo Meni, meni

Muzikal Mamma Mia!, ki je pred petnajstimi leti obnorel svet, prihaja v Slovenijo. Pravzaprav je že tu. Štiridesetčlanska ekipa ustvarjalcev slovenske odrske izvedbe je sredi intenzivnih priprav na pr...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Šteje kalorije in hodi v fitnes

"V pripravljalnem obdobju treniram dvakrat na dan, jem pa šestkrat na dan, vsakokrat belo meso," pravi Miha Zupan, aktualni državni prvak v bodybuildingu.

Kranj / torek, 11. december 2007 / 07:00

V enem tednu dve tekmovanji

Plavalni klub Merit Triglav Kranj je pripravil 24. Špelin in Vesnin memorial, za organizacijo zimskega absolutnega državnega prvenstva pa so poskrbeli pri KPD Zvezda.

Kranj / torek, 11. december 2007 / 07:00

Učenci soustvarjajo pouk

Učitelji se morajo zavedati, da imajo v razredu različne otroke, ki imajo različne učne stile, sposobnosti in motivacijo.

Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Kdaj zdraviti z antibiotiki

Do danes so antibiotiki rešili že na milijone življenj. Antibiotik, dan pravemu bolniku, v predpisanem odmerku in na primeren način, je eno od najmočnejših orožij v boju z bakterijskimi povzročitelji...

Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Njena ljubezen do šivanja narodnih noš

"Ko vidim obleko narejeno, pozabim na vse preživete ure za šivalnim strojem. Takrat pozabim, koliko ur je vloženega v eno samo obleko," pravi Jožica Šmid.