Jogurtova torta z borovnicami

Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 300 g grškega jogurta, 3 žlice sladkorja, 3 dl sladke smetane, 6 listov želatine: za borovničevo kremo: 200 g grškega jogurta, 3 dl smetane, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 250 g borovnic, 3 žlice vode; za borovničev preliv: 350 g borovnic, 3 žlice sladkorja, 1 dl vode, 6 listov želatine.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Tri žlice jogurta segrejemo skupaj z želatino in med mešanjem kuhamo le toliko časa, da se želatina raztopi (lahko uporabimo instant želatino, ki jo vmešamo v jogurt brez segrevanja). Preostali jogurt zmešamo skupaj s sladkorjem in mu dodamo jogurt z raztopljeno želatino. V nastalo zmes nato s spatulo (lopatko) vmešamo še stepeno smetano.

Priprava borovničeve kreme: Borovnice posujemo s sladkorjem in zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo vmešamo grški jogurt in nato s spatulo ročno še stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: borovnice zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino.

Sestavljanje torte: biskvit navlažimo s sadnim kompotom in okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo borovničevo in nato še jogurtovo kremo. Po vrhu prelijemo še nekoliko ohlajen borovničev preliv. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 24 cm. Priprave borovničeve kaše se lahko lotimo sam enkrat. Del jo uporabimo za kremo, del pa za preliv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Opel Astra še kot limuzina

Opel je povečal družino Astre še s štirivratno limuzino.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Obstanek v vrhu

Novi Citroën Berlingo je večji, prostornejši, zmogljivejši in udobnejši.

Avtomobilizem / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Prerivanje v ospredje

Z novim Accordom Honda napoveduje odločnejši napad na tekmece.

Avtomobilizem / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Umirjenost in korektnost

Test: Škoda Fabia Combi 1.4 TDI Elegance

Zanimivosti / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Odličnjaki pri županih

Šenčur - V letošnji generaciji šenčurskih devetošolcev je kar 31 učencev, ki so bili odlični vsa leta; 28 jih je obiskovalo OŠ Šenčur, dva OŠ Predoslje in eden OŠ Simona Jenka v...

Kultura / torek, 17. junij 2008 / 07:00

Naše najljubše stvari

Muzikal Moje pesmi moje sanje je po radovljiški doživel še kranjsko premiero. Občinstvo je z dolgim aplavzom dalo vedeti, da so pesem, ples, solze in smeh z nekaj sentimenta "naše" najljubše stvari. M...