Jogurtova torta z borovnicami

Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 300 g grškega jogurta, 3 žlice sladkorja, 3 dl sladke smetane, 6 listov želatine: za borovničevo kremo: 200 g grškega jogurta, 3 dl smetane, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 250 g borovnic, 3 žlice vode; za borovničev preliv: 350 g borovnic, 3 žlice sladkorja, 1 dl vode, 6 listov želatine.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Tri žlice jogurta segrejemo skupaj z želatino in med mešanjem kuhamo le toliko časa, da se želatina raztopi (lahko uporabimo instant želatino, ki jo vmešamo v jogurt brez segrevanja). Preostali jogurt zmešamo skupaj s sladkorjem in mu dodamo jogurt z raztopljeno želatino. V nastalo zmes nato s spatulo (lopatko) vmešamo še stepeno smetano.

Priprava borovničeve kreme: Borovnice posujemo s sladkorjem in zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo vmešamo grški jogurt in nato s spatulo ročno še stepeno smetano.

Priprava borovničevega preliva: borovnice zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino.

Sestavljanje torte: biskvit navlažimo s sadnim kompotom in okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo borovničevo in nato še jogurtovo kremo. Po vrhu prelijemo še nekoliko ohlajen borovničev preliv. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 24 cm. Priprave borovničeve kaše se lahko lotimo sam enkrat. Del jo uporabimo za kremo, del pa za preliv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Z bučami bodo odgnali čarovnice

V Mladinskem centru Tržič so minuli četrtek rezali buče za Noč čarovnic.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 13. januar 2014 / 16:18

Mami, mi kupiš nove superge? (1)

Nataša je bila ena v množici tistih, ki so lani izgubili službo. Delala je v podjetju, o katerem se ni toliko govorilo, vsi pa so vedeli, da imajo vodilni nemalo masla na glavi, kradli so...

Gospodarstvo / ponedeljek, 13. januar 2014 / 16:01

Zahtevajo ustavno presojo zakona

Vse več je zahtev za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine, ki velja od 1. januarja dalje.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 13. januar 2014 / 15:58

Znova rekorden proračun

Gorenjevaško-poljanski svetniki so potrdili 14,96-milijonski proračun. Kar 3,6 milijona evrov gre na račun evropske pomoči.

Bohinj / ponedeljek, 13. januar 2014 / 15:54

Davčne olajšave ali izstop iz parka

V Bohinju so pripravili problemsko konferenco s simbolnim naslovom Ali bo Bohinj “in” ali bo “hin”, kjer so predstavnikom države znova predstavili svoje težave in zahteve.

GG Plus / ponedeljek, 13. januar 2014 / 15:49

Neža nima enakih možnosti

Za Nežo Kržišnik, dvajsetletno invalidno študentko od Sv. Andreja pri Škofji Loki, se starši že od začetka njenega študija borijo, da bi bila pri prevozu v enakem položaju kot zdravi vrstniki.