Jogurtova torta z borovnicami
Za pripravo jogurtove torte z borovnicami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici sladkorja, 1 žličko pecilnega praška, sok iz kompota za navlažitev biskvita; za jogurtovo kremo: 300 g grškega jogurta, 3 žlice sladkorja, 3 dl sladke smetane, 6 listov želatine: za borovničevo kremo: 200 g grškega jogurta, 3 dl smetane, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine, 250 g borovnic, 3 žlice vode; za borovničev preliv: 350 g borovnic, 3 žlice sladkorja, 1 dl vode, 6 listov želatine.
Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjaka in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.
Priprava jogurtove kreme: Tri žlice jogurta segrejemo skupaj z želatino in med mešanjem kuhamo le toliko časa, da se želatina raztopi (lahko uporabimo instant želatino, ki jo vmešamo v jogurt brez segrevanja). Preostali jogurt zmešamo skupaj s sladkorjem in mu dodamo jogurt z raztopljeno želatino. V nastalo zmes nato s spatulo (lopatko) vmešamo še stepeno smetano.
Priprava borovničeve kreme: Borovnice posujemo s sladkorjem in zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino. V skoraj ohlajeno kašo vmešamo grški jogurt in nato s spatulo ročno še stepeno smetano.
Priprava borovničevega preliva: borovnice zalijemo s 5 žlicami vode. Kuhamo, dokler se borovnice ne razpustijo. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Še v vroči kaši raztopimo želatino.
Sestavljanje torte: biskvit navlažimo s sadnim kompotom in okrog postavimo tortni obod. Najprej nadevamo borovničevo in nato še jogurtovo kremo. Po vrhu prelijemo še nekoliko ohlajen borovničev preliv. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.
Nasvet: Sestavine so navedene za tortni obod premera 24 cm. Priprave borovničeve kaše se lahko lotimo sam enkrat. Del jo uporabimo za kremo, del pa za preliv.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

