Grega Antolin je skrbel za lačne sladkosnede.

Palačinkijada

V soboto dopoldne se je pred poslovno stavbo kranjskega Lona na Primskovem zgodil zanimiv dogodek: ob petindvajsetletnici delovanja so namreč pripravili tekmovanje za vse generacije v hitrostnem pečenju palačink.

Organizator okusnega tekmovanja, ki je bilo namenjeno vsem generacijam, je tako na malce drugačen način predstavil svojo zgodbo in prihodnost; tekmovalci in obiskovalci dogodka pa so se ob vsem skupaj prijetno zabavali.

Sobotna dopoldanska Palačinkijada je bila dobro obiskana. Vreme ji je bilo naklonjeno, vrsta pred Čapalinkovo stojnico palačinkopeka Grega Antolina od začetka do konca ni pojenjala. Vedno je bilo moč našteti več kot deset ljudi v vrsti, ki so čakali na priljubljen sladki prigrizek. Nekateri so se v vrsto tudi vračali. Grega je tako v nekaj urah spekel več sto palačink, a ko smo ga vprašali po količini pripravljene mase za sobotno jutro, se je le skrivnostno nasmehnil.

Da je tekmovanje potekalo, kot je treba, je skrbel improligaš in stand up komik Rok Bohinc, ki mu ni zmanjkalo ne vezenega teksta ne vprašanj za tekmovalce. Vmes je glasno ugotavljal, da pri peki palačink uporabljajo različne tehnike. Z dr. Jakom Vadnjalom, predsednikom uprave Hranilnice Lon pa je spregovoril tudi o bančništvu in posebnih ugodnostih, ki so jih v hranilnici pripravili za obstoječe in nove stranke ob jubileju. Spremljali smo kar nekaj ekip, ki so se pomerile med seboj, upoštevati pa so morale določena pravila. Ekipe so sestavljali po trije člani, od katerih je eden pekel, drugi nosil ali pa tekel z vsako pečeno palačinko po malce zaviti začrtani poti do mize, kjer jo je potem tretji namazal z marmelado ali kakšnim podobnim sladkim, čokoladnim namazom. Med ekipami smo opazili veliko dobre volje in precejšnjo usklajenost; pri ekipi Posavci pa je zagotovo pritegnil pozornost palačinkopek: peko so namreč zaupali Primožu Kozmusu. Če mu je šlo dobro od rok metanje kladiva, smo lahko videli, da mu tudi obračanje palačink v zraku ne dela težav. Kar je bilo tudi eno od pravil, ki so jih tekmovalci morali upoštevati: zmagala je ekipa, ki je v desetih minutah spekla največ palačink; kvaliteta je bila pomembnejša v primeru, če sta recimo med petimi ekipami, ki so tekmovale naenkrat, dve spekli enako števil palačink. Pečene palačinke so morali namazane zlagati v torto, pot od prostora pečenja do mazanja, kot smo že omenili, je bila označena, kar je tekmovanje ravno prav začinilo. In seveda so najhitrejše na koncu čakale simpatične nagrade, za kar je poskrbel Lon.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 23. december 2013 / 07:00

Frenk zdaj smuča v spremstvu Albina

Potem ko smo v Gorenjskem glasu predlani pisali o slepem Frenku Mlačniku iz Sela pri Žirovnici, ki je kot navdušeni športnik želel dobiti spremljevalca za smučanje, je stik z njim navezal Albin Jus iz...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Na avtocesti peljala v napačno smer

Lesce – Gorenjski policisti so v nedeljo popoldne obravnavali starejšo voznico, ki je na gorenjski avtocesti vozila v napačno smer. Takoj po prejemu prijave o nevarni vožnji iz smeri Lipc proti Les...

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:25

Usodna Ota Širca Roš

V Festivalni dvorani v Ljubljani so v soboto razglasili femme fatale leta 2017. Letos je usodna Slovenka postala Ota Širca Roš, televizijska voditeljica rubrike Pop In v oddaji 24 ur na Pop TV. Že...

Mularija / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Šola nekoč in danes

V sklopu prireditev ob Tednu otroka so preteklo sredo v Domu upokojencev (DU) Kranj pripravili srečanje osnovnošolcev s starostniki, na katerem so razmišljali o šolanju v preteklosti in danes.

Razvedrilo / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:24

Palačinkijada

V soboto dopoldne se je pred poslovno stavbo kranjskega Lona na Primskovem zgodil zanimiv dogodek: ob petindvajsetletnici delovanja so namreč pripravili tekmovanje za vse generacije v hitrostnem pečen...

Nasveti / četrtek, 19. oktober 2017 / 18:22

Ješprenj z gobami

Nadaljujemo z gobami … Verjetno ste že vsi slišali za ječmen in ješprenj, vendar po mojih izkušnjah mnogo ljudi ne loči med tem dvema izrazoma. Ječmen je zrno, podobno pšenici, ki je bogato s topni...