Koruzne bombetke in jagodni zdrob

Koruzne bombetke ali jagodni zdrob. Tako eno kot drugo je primerno za popestritev zajtrka ali malice.

Za pripravo koruznih bombetk potrebujemo: 250 g koruzne moke, 250 g pšenične moke, pol kocke kvasa, 3 dl mlačne vode, 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja, 5 žlic olivnega olja, 3 žlice polente, 1 manjše jajce.

Pšenično in koruzno moko skupaj presejemo. Na sredini naredimo jamico, kamor damo sladkor in nadrobljen svež kvas. Zalijemo z 1 dl mlačne vode in pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Nato okrog jamice polijemo z oljem, posolimo in prilijemo preostalo vodo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in ga pustimo počivati na toplem 30 minut. Po tem času ga razdelimo na 10 delov in iz vsakega dela oblikujemo kroglico, ki jo položimo na pekač, prekrit peki papirjem. Kroglice premažemo s stepenim jajcem in posujemo s polento. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 do 30 minut oz. dokler niso bombetke lepo zapečene. Pečene bombetke zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in jih ohladimo.

Za pripravo jagodnega zdroba potrebujemo: pol litra mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 200 g skute, 2 dl smetane, 2 ščepca soli, 3 žlice sladkorja, 250 g jagod.

Jagode očistimo in jih narežemo na manjše rezine. V kozici jih pomešamo z eno žlico sladkorja in 2 žlicama vode. Segrejemo, kuhamo na nizki temperaturi 5 minut in odstavimo. Mleko segrejemo, ga osolimo in mu dodamo preostali dve žlici sladkorja ter ga zavremo. Vanj vmešamo pšenični zdrob in med stalnim kuhanjem kuhamo še 5 minut, da se zdrob zgosti. Odstavimo in ohladimo. V ohlajen zdrob vmešamo skuto in stepeno smetano. Nadevamo v kozarce in prelijemo s kuhanimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 7. avgust 2024 / 22:08

Enotnost je ključnega pomena

Tudi letos so se pri partizanskem domu na Vodiški planini zbrali številni posamezniki, ki so prišli na slovesnost ob spominu na ustanovitev Cankarjevega bataljona. Zbrane je nagovoril državni sekretar...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / ponedeljek, 2. maj 2016 / 14:00

Prva polnilnica v občini

Šenčur – Tudi občina Šenčur se pridružuje prizadevanjem za trajnostno mobilnost. Ob občinskem prazniku so namreč pri športni dvorani odprli prvo polnilnico za električna vozila. Hkrati so namestili...

Kranj / ponedeljek, 2. maj 2016 / 13:46

V načrtu rekonstrukcija kotlovnice

Podpisana je pogodba o upravljanju kotlovnice Vodovodni stolp v Šorlijevem naselju, ki omogoča aktiviranje postopkov rekonstrukcije kotlovnice in toplovodnega omrežja.

Šenčur / ponedeljek, 2. maj 2016 / 13:44

V PGD Hotemaže ne počivajo

Gasilci PGD Hotemaže so že prvo četrtino letošnjega leta začeli s polno paro.

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. maj 2016 / 13:41

Upnike bodo poplačali v celoti

Za poplačilo upnikov Šport hotela Pokljuka je iz posebne razdelilne mase na voljo sedemsto tisoč evrov. Osmim upnikom bodo tako terjatve poplačali stoodstotno.

Kultura / ponedeljek, 2. maj 2016 / 13:40

Razstava Konji v galopu

Šmartno – V petek, 22. aprila, so v galeriji zimskega vrta Doma starejših Taber v Šmartnem pri Cerkljah slovesno odprli prvo samostojno likovno razstavo v domu – razstavo Konji v galopu slikarke Dr...