Vrtčevski otroci so predstavili različne zgodbe in povedali tudi o tem, kaj so sanjali. / Foto: Andrej Tarfila

Drugo leto v nov vrtec

To je želja tako vzgojiteljev kot staršev in otrok v Škofji Loki, kjer v letošnjem letu praznujejo sedemdeset let organizirane predšolske vzgoje, jubilej pa so proslavili minuli četrtek.

Škofja Loka – Leta 1948 je bil v Škofji Loki ustanovljen Dom igre in dela, predhodnik današnjega javnega zavoda Vrtec Škofja Loka. K ustanovitvi so pomagali AFŽ Škofja Loka, občinsko socialno varstvo in sindikati. Ker ni bilo druge ustrezne stavbe, so se naselili v prostorih takratne Osnovne šole Petra Kavčiča. V vrtec je bilo v prvem letu vključenih 62 otrok, na razpolago pa so imeli kuhinjo, shrambo, jedilnico in en razred kot učilnico.

Danes je Vrtec Škofja Loka drugi največji vrtec na Gorenjskem. Sestavlja ga sedem enot s skupaj kar 49 oddelki. Trenutno je v njih okoli devetsto otrok, zaposlenih pa je blizu sto petdeset.

»Skozi zgodovino predšolske vzgoje in tudi Vrtca Škofja Loka so se spreminjali programi, pristopi, načini, razumevanja in naklonjenosti. Najbolj pomembno pa je, da je ostal odnos, povezan z otrokom in njegovo osebnostjo,« je na torkovi slavnostni akademiji v dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki povedala ravnateljica Janja Bogataj. »Vrtec je prostor, kjer se spletajo prve niti prijateljstva, ljubezni in zaupanja. Je podporno okolje otroku in njegovi družini, « je tudi povedala ravnateljica, vzgojiteljice in otroci pa so se predstavili s prisrčnim programom.

Zbrane je nagovoril tudi župan Miha Ješe, ki se ni mogel izogniti pričakovani gradnji nove enote Vrtca Kamnitnik, ki je prioritetna investicija, saj je na čakalnem seznamu zadnja leta okoli sto otrok.

»V moji mladosti je bil vrtec bolj izjema kot pravilo. Nato so se potrebe po vrtcih povečevale. Loka je rasla in sedaj je več vrtcev na različnih lokacijah. Žal vam danes še ne morem reči, da smo zasadili lopato za novo enoto Vrtca Kamnitnik. Lahko povem le, da gremo v drugi krog izbire izvajalca in upam, da ga bomo našli v kratkem. Gradnja bo predvidoma trajala 14 mesecev in zato računam, da bo drugo leto do začetka šolskega leta zgrajen nov vrtec na Kamnitniku. Bo pa to vrtec, ki ne bo le omogočal dobrega bivanja in vzgoje otrok, ampak bo zadoščal za vse otroke, ki bodo potrebovali vrtčevsko varstvo,« je ob čestitkah sedanjim in nekdanjim zaposlenim v Vrtcu Škofja Loka poudaril župan Miha Ješe.

Ob koncu programa je dlani in grla zbranih ogrel še gost večera pevec Aleksander Mežek, ki tako kot Vrtec Škofja Loka letos praznuje sedemdeset let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

24 ur košarke

Košarkarski klub Sava in Prošport center sta bila organizatorja prireditve 24 ur košarke, ki je potekala petnajstič.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Noč čarovnic

Škofja Loka - V Sloveniji se vse bolj uveljavlja noč čarovnic oziroma halloween, praznik, ki izhaja iz starega keltskega običaja, komercialno vrednost, podobno kot valentinovo, pa so mu da...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Gorenjci ne tvegajo

V Hypo Alpe-Adria-Bank ugotavljajo, da Gorenjci niso pripravljeni veliko tvegati in da radi varčujejo v banki.

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Nova vzajemna sklada

Kranj - Raiffeisen Banka, ki poleg domačega sklada Skala (v upravljanju Krekove družbe) trži že dvajset investicijskih skladov Raiffeisen Capital Management, je 1. oktobra začela tržiti nov...

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Zgodovinski dosežki v Acroniju

Po dvomesečnih težavah z reorganizacijo Slovenske industrije jekla in prilagajanju ruski skupini Koks pripravljajo nove projekte. Acroni je dosegel zgodovinske rezultate, konfliktov z državo ni.

Škofja Loka / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Doma s kar štirimi odličji

Škofjeloški namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta si na evropskem prvenstvu za invalide v Kranjski Gori skupaj priborili kar štiri odličja.